Branza topita de casa

Reteta, orientativa, e de pe Culinar, am incercat sa respect oarecum proportiile, m-am oprit la jumatatea procesului de fabricatie ca sa vad cum iese, ce mai, per total a iesit o bunatate.

la final am facut-o mai cremoasa, dar va arat pas cu pas tot experimentul. Mai intai ca branza dulce am preparat-o din lapte de capra si lapte de vaca batut. In asteptare: unt si smantana.

Am pus pe foc laptele dulce si cel acrit pe foc, nu trebuie sa clocoteasca, numai pana se separa, apoi se strecoara.

Am stors-o bine, au iesit cam 200g de materie prima. Pe care am pus-o cu o lingurita de bicarbonat sa stea. Cam patru ore.

Ei bine, nu s-a comportat ca la link-ul pe care l-am pus, nu a bolborosit, nu si-a schimbat culoarea, mai mult ca sigur microorganismele au murit din cauza temperaturii.

In schimb cand am pus-o pe foc cu o feliuta de unt, imediat s-a topit si s-a omogenizat, exact ca mozzarella arata in prima faza.

Ma pregatisem sa pun cam trei linguri de smantana, insa am pus numai una, am crezut ca se taie si se strica ingineria.

Insa smantana a fost „inghitita” imediat. Mi-a fost clar ca nu iese cremoasa ca cea din comert dar eram curioasa cum se comporta asa ca nu am mai pus si restul de smantana, am lasat-o asa la racit.

la gust aduce cu branza topita, foarte tare, numai ca este, normal, mult mai gustoasa. Iata fata-verso dupa racire.

Fireste, am uitat sa pun sare, oricum voiam sa o fac tartinabila asa ca a doua zi am taiat ce a mai ramas cubulete, am pus putina sare, marar si celelalte doua linguri de smantana.

Se topeste foarte frumos.

Cum din pacate cu rabdarea stau cam prost, nu am stat sa se dizolve toate bucatelele pana la final, insa gustul nu a fost alterat de bulgarii aia mici.

Asadar rezumat: mai intai faceti materia prima (branza) din lapte dulce si acru. De care vreti, eu am avut capra si oaie. Lapte de capra si oaie nu animalele ca nu am loc pe balcon. La 200g de branza obtinuta se amesteca o lingurita rasa de bicarbonat si se lasa sa stea o vreme la temperatura camerei.

Se pune branza pe foc cu o feliuta de unt si trei linguri de smantana, putina sare si ce arome aveti chef (sau nu) si se topeste la temperatura mica amestecand continuu.

Daca se face din branza de vaci de cumparat, care e din chisleag, neoparita, dupa o vreme in contact cu bicarbonatul o sa isi schimbe textura si culoarea. Daca o faceti ca mine, nu. hard roc aleluia.

17 gânduri despre &8222;Branza topita de casa&8221;

  1. Pingback: Salata picanta « Aphextwinz's Blog
  2. Pingback: Ce avem noi aici? « Aphextwinz's Blog
  3. Pingback: Parizer pane si un experiment reusit « Aphextwinz's Blog
  4. Pingback: Test facut din trei tipuri de branza « Aphextwinz's Blog
  5. Am ratat postarea asta a ta, din pacate, am aflat intamplator ca se poate face, maine fac si eu, fara smantana, o sa revin cu impresii 🙂
    si de postul tau tot intamplator am aflat 🙂

  6. Buna!

    Nu stiu unde gresesc dar mie nu-mi iese deloc reteta. Branza nu se topeste. Am tinut-o pe apa 40 de minute si a ramas cu o textura grunjoasa…nicidecum nu se face ca o smantana.
    Aveti idee de ce se intampla asta?

  7. Cred ca e de la branza folosita, cantitatea de grasime care depinde, absolut clar si de lapte. Proteina coaguleaza pe la 60 de grade, nu stiu ce sa spun ca nu sunt acolo cand o faci. Teoretic ar trebui sa iasa ca in poze, practic, chiar nu am idee.

  8. este posibil sa fi fost branza facuta dintr-un lapte prea gras? am folosit branza facuta in casa acum 2 zile. sau poate am lasa-o sa se intareasca prea mult, trebuia sa o folosesc mai proaspata…nu stiu ce sa cred…

  9. Nu stiu ce sa spun. In poze zic eu ca se cam vede ce si cum si in ce fel, eu de fel acasa nu masor asa ca nu dau in general retetele la miligram. Laptele din care am facut eu branza, cum se vede si din poza era gras, teoretic ar trebui sa se topeasca si daca e veche. Nu am idee, sincer, ce s-a intamplat.

  10. Am ramas impresionat. Ați demostrat o modalitate de preparat branza topita pas cu pas cu imagini, DAR lipseste cel mai important lucru intr-o reteta. Nu vad nicaieri proportiile. Lapte dulce lapte batut, unt. Acestea conteaza foarte mult

  11. In prima fraza este un link, la Culinar, exact de unde am luat reteta, cu toate cantitatile, daca cineva a pus deja reteta pe net, eu directionez acolo, nu copiez efectiv ce au facut altii. Pozele sunt ale mele, reteta este de la link-ul din prima fraza, de pe CUlinar. Daca dati click acolo va va duce direct la cantitati in cazul in care va intereseaza sa faceti reteta. Si eplicatiile de rigoare ale altora, desigur. Multumesc frumos.

  12. Din pacate lincul acesta ma retremite la o alta varianta cu branza, care difera de cea de aici.
    Pe mine ma intereseaza proportiile cu produsele din aceasta reteta.
    Multumesc cu anticipat

  13. Recitindu-mi reteta si uitandu-ma la link mi-a dat asa: 500 ml lapte de capra, 500 ml lapte batut => 200 g branza (se vede in poza cantarul, deci aproximativ), o lingura de bicarbonat, 50g unt, 3 linguri de smantana.
    Din ce im iamintesc de acum multi ani cand am pus pozele, depinde si de cat de bine e scursa branza si de cat e de grasa.

  14. Pentru putin, eu neavand un blog profesionist culinar scriu asa, ca si cum as povesti cu prietenii, rar dau cantitati ca am impresia ca se vede in poze. Sarbatori fericite va doresc.

Lasă un comentariu