Cu cartofi

Initial am vrut sa tin un expozeu despre ce consider eu a fi mancare romaneasca, dar mi-am zis ca nu are rost sa deschid cutia Pandorei, e plin internetul de specialisti.

Dar ca scurta introducere, va pot spune parerea mea: mancarea romaneasca (si acest lucru desigur ca se aplica si altor popoare) este facuta din ceea ce a gasit omul de pe aceste plaiuri prin preajma la un moment dat. Ca nu a inventat nici Decebal si nici Attila cartoful sau rosia, ce gaseam, aia mancam. De exemplu, de factura vag recenta, pe vremea copilariei mele, foarte des se mancau cartofi si carne. Aia e mancare romaneasca, aia se gasea atunci, a aia mirosea in tot blocul cand scoteai cartoful din lada si primeai o bucata de porc de la tara.

Dupa caz, daca nu aveai tara, puteai face o ciorba de Petreusi luati la coada si terminati repede ca erau executati silit, fara preaviz, acum le zice coquelet.

Si, desigur, sunt de acord ca in avansul civilizatiei, macarea romaneasca de acum este cu quinoa si goji, fireste, toate bio.

Revenind la cartofii nostri, in valtoarea preturilor alandala s-au tot gasit la cutia milei cartofi. Pe care, fireste, i-am ucis.

Primul fel: mancare de cartofi cu masline.

Slide8

Da, stiu ca la foarte multe feluri de mancare ma repet, dar imi place sa fac poze, sa vad ce am facut in anii trecuti si sa stau de o barfa cu voi.

Asadar ingredientele au fost:

  • 500g de cartofi
  • 400g carne de porc
  • o ceapa mare
  • 200g de masline
  • 250g rosii pasate (stiti voi, bulion, ce aveti in preajma sau in gradina)
  • 200ml vin alb sec
  • tarhon, marar, boia, foi de dafin, dupa plac si dupa gust.

Reteta, standard, calita ceapa si carnea, stinse toate cu vin, adaugata apa (calda, da?), condimentele uscate (cele uscate infuzeaza, cele proaspete se pun la final, stiti). Dupa ce cartofii au fiert am pus sucul de rosii si maslinele.

Slide9

Eu sare si piper pun cam pe tot parcursul desfasurarii ostilitatilor, voi, cum stiti.

Apropos, pe vremuri, cand parintii munceau in schimburi si in timpul liber se vedeau cu prietenii, neavand atatea distractii ca azi (gen sa te uiti pe telefon toata ziua in ce vacante s-a dus nu stiu ce diva sau ce mai mananca plozii prietenilor, ori ce medicament de imbunatatirea calitatii buzelor s-a mai inventat), se gatea in weekend pentru toata saptamana.

Felul unu l-am executat dupa felul doi si da, e tot cu cartofi.

Am facut o ciorba de miel, de doua zile. Adica in prima zi am fiert o bucatica de coasta de miel (primita in dar si congelata). A doua zi am degresat complet zeama si am taiat bucatele carnea.

Legumele le am deja pregatite la congelator (cutia milei a fost bogata in radacinoase, verdeturi si ardei, am mai pus in plus niste rosii ratacite si un varf de ardei iute).

Slide10

Nu au trebuit decat imprietenite toate intr-un clocot, lejer, ca vara.  Cand nu vrei sa stai mult la oale si ai toate pregatite intr-o zi in care in loc sa omori pe cineva te apuci si tai, toci si pregatesti chestii.

Am acrit zeama cu bors, am pus la final leustean si, peste zeama de carne si zarzavat, sigur, am mai fiert cartofi si dovlecei.

Slide11

 

Foarte buna cu iaurt, ceapa verde si ardei (daca vreti voi) iute. Strelicii nu-s de grasime animala ci de la putinul ulei in care am calit zarzavatul ca sa prinda zeama culoare.

Slide12

Cei mai mici cartofi i-am spalat in apa cu malai (se curata misto), apoi i-am fiert si i-am facut o salata. Cam ca aia orientala, dar cu niste branza cu marar peste, ca asa am vrut.

Buna combinatia.

Slide13

Si pentru ca am avut ceva carnati la cornul abundentei, ei bine, am diversificat si cu un cartof prajit, plus fasole „prajita”

Această prezentare necesită JavaScript.

De final, in sfarsit mi-au inflorit cateva buruieni in geam, foarte slab fata de anii trecuti.

Ciresele sunt de la Lidl, cine se trezeste la prima ora, mai prinde.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s