Okonomiyaki

Acest celebru junk food, numit in gluma si „pizza japoneza” sau, cum ii zic eu”o japoneza cu de toate” am facut-o acum in urma cu mai bine de 20 de ani cu un fost sef de-al meu, fireste, japonez. Si aceasta este varianta foarte romanizata, simplificata la maxim, deci nu o sa va spun la fiecare pas: „stiu ca nu se face asa, stiu ca se pune altceva”. Daca doriti vreo varianta din cele cateva mii de originale, le gasiti pe net cautand okonomiyaki sau:

お好み焼き

Si da, puteti pune si mult iute, sosul are si el mii si mii de interpretari, de la un banal ketchup pana, in mod cert vreo reteta a bunicutei din Hiroshima, sigur ca puteti folosi ghimbir murat, alge, tenkasu, efectiv tot ce va da o reteta originala. Eu ma voi rezuma la cea foarte minimalizata (am avut totusi bonito flakes).

Slide8

Bun, cum zicea si fostul meu sef, acest celebru street food japonez este de fapt o clatita cu varza, ceva proteina, sosuri si toppinguri.  Repet, toate ingredientele pot varia, inclusiv cele ale aluatului de clatite, varianta mea e asa:

Am facut un aluat gros de clatite din faina, putin amidon, bicarbonat (sau praf de copt), sare (sau sos soya).

Slide9

In aluat am pus varza si piper (si de aici incolo e momentul sa adaugati orice ingrediente oricat de iuti va plac, eu nu am voie, nu am pus).

Slide10

Se amesteca bine si se formeaza o clatita mai mare, mai multe mai mici, dupa cum vreti voi, eu am vrut asa:

Slide11

M-am apucat de dracia asta pentru ca mi-a tot cazut in ochi pe netul larg si intr-una dintre variante cineva pusese bacon pe clatita, deci iaca si prima proteina.

Slide12

Se coace la foc foarte mic si, daca aveti emotii ca nu se patrunde, ii puteti pune un capac (eu i-am pus). Se intoarce cu baconul in jos (am fript-o nitel cam tare, dar nu-i nimic, sunt consolat de mic).

Slide13

La fel, capac, foc mic, pana se coace si pe partea cealalta, va dati seama dupa bacon (daca ati pus).

Slide14

Acum vine momentul sosurilor care la ei sunt cam intotdeauna, unul rosu (gen bbq, teriyaki, un amestec din mai multe, ketchup, ce vreti dar sa fie culoarea aceea) si maioneza, japoneza sau nu.

Slide15

Eu pentru sosul maroniu am amestecat teriyaki, bbq si balsamic de rodie. Maioneza e din cea simpla.

Si se incheie cu tusa finala care poate contine multe, inclusiv cruditati, ceapa verde, ma rog, eu am pus un ou, bonito flakes (cod uscat facut fasii mici si transparente care danseaza 😀 ) si putin patrunjel.

Slide16Slide17

Nu am nici cea mai vaga idee cum mananca japii pe strada asa ceva fara sa se faca precum porcii, la mine a mers cu furculita si cutit.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Si pentru ca, desi am luat cea mai mica varza, tot mi-a ramas, am facut si o supa de varza, dar din aia de regim, zupa chiorenzis, numai varza si zarzavat, asa, pentru poza am pus un sfarc de smantana.

Slide20

rororo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s