Tort cu iaurt, crema de vanilie si fructe

Vazusem la TV un desert in straturi si m-am gandit instant sa fac chestia pe care o sa v-o povestesc mai jos. Fructele mele insemnau o cutie de compot de mango si una de compot de mandarine. Puneti fix ce vrea muschiul vostru, exotic sau nu. Fructul nu muschiul. Sau mai stii?

Oricum a iesit o treaba misto, pe gustul meu si, pararam, am notat si cantitati.

slide8

 

Pentru blat, ca la orice cheescake la rece, 400 de grame de biscuiti si 150g de unt topit. As fi vrut sa pun biscuiti amareto dar nu am gasit, puneti de care vreti, cei digestivi sunt buni.

Na, acum cu asta e clar, se maruntesc biscu, se amesteca si untul, se preseaza strat egal pe fundul formei.

Crema am facut-o din:

– 200 ml smantana pentru frisca (35%);
– 400 g crema de vanilie (aici e fix treaba voastra, faceti din cea la plic, gen Ole, faceti crema de la zero, daca nu stiti cum, iata crema de vanilie de la Laura Laurentiu de exemplu);
– 300 ml iaurt (sa nu fie acru, eu am folosit din cel grecesc, cu 10% grasime);

– fructe sau coji de portocale confiate – optional, de pus prin crema.

In plus, 20 g de gelatina mai intai inmuiata in apa rece, apoi dizolvata, inainte de a se pune in crema, in putin lapte cald.

Astea toate se amesteca si avem minunata crema de vanilie si iaurt pe care o punem peste blat.

Jeleul de fructe l-am facut dintr-o cutie de compot de mango si  mandarine (cateva am pus si in crema, cateva si in jeleu) pasate si amestecate cu 20g de gelatina hidrataat in apa rece, apoi pusa in piure si incalzite ca sa se combine, temperatura jeleului in devenire sa nu depaseasca, stiti, 60 de grade celsius.

Jeleul se pune peste crema care a stat macar jumatate de ora la rece sa se intareasca nitel. Si gata. O portie de degustat imi fac mereu separat (si bine fac, pusesem initial prea putina gelatina la jeleu).

slide7

 

Tortul mare l-am luat in deplasare, dar sexyunea e ca cea din pahar.

slide9

Amu sa punem si niste poze de prin jurul cozii, ca a fost ger si s-au imbracat frumos pomii, ca am serbat oarece ani cu mici si bere plus un tortulet suedez cumparat, ca am plantat o floricica intr-o coaja de cocos ramasa de la o inghetata buna si ca am mancat niste peste misto.

 

rororo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s