Mancare rece – resurection

Nu mai tineti voi minte, dar a fost un revelion cu zapezi in Bacau unde am mancat chestia asta, la prietenii nostri din Moldova se face de sarbatori, am scris la vremea aia chichirezul ei, am facut si adaptari, oricum, de cand da zapada nu stiu cum imi vine chef de mancarea asta rece. Asa o cheama pe ea, se poate manca si calda, dar mai buna e rece (cu mamaliga e misto, pentru ca na, desi e cu chichirez, in fapt e o tocanita de ceapa cu carne).

slide20

Nu am avut, fireste, rabdarea de a o face ca la carte, ba am ales sa pun si maslinele fara samburi, pentru ca acum se gasesc si kalamate bune asa, nu doar cauciucurile alea pe care le gasesti pe orice pizza.

Asa, de aducere aminte, in original se fierbe o carne fara grasime, dar nu fada, cum ar fi pulpe dezosate, sau alte zburatoare, fara piele, ori iepure sau chiar pipote. Ceapa taiata mare, multa, cat de multa, se pune la foc mic in mult ulei, apoi se tot stinge cu vin alb si oarecum sec. La final se imprietenesc toate, se lasa pana se alege acel ulei mult, se pun masline, pasta de tomate si, la servire, se decoreaza cu felii de lamaie.

 

Eu nici acum nu am facut cu mult ulei, cum nu fac nici la zacusca, aia cu „se fierbe pana se alege uleiul deasupra” sa fie la altii, nu am fiert nici carnea separat. Am pus ceapa cu carnea (pui dezosat si fara piele) la foc mic, cu putina sare, a zacut, am tot stins-o cu vin (roze, sec, asa ca la final am pus si putintel zahar), iarasi nu am respectat legea cu cei doi litri de vin, unul se pune cate putin in mancare, unul lent, pe esofag in vale; spre final am adaugat maslinele si suc de rosii, am mai lasat sa se lege frumos si gata.

O, da, e buna.

slide21

 

Am adunat si poze cu zapada de pe langa casa. Fain daca nu ai treburi urgente de rezolvat. Am dat la zapada de mai multe ori, spre dimineata s-a mai potolit si s-a asezat un ger naprasnic.

 

Seara era frumos, liniste, parinti cu copii cu saniute, catei la tavaleala. Altfel na, ca orice iarna la oras, are dezavantajul ca nu te poti misca departe. Si nici prea usor.

 

rororo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s