Ghiveci

Am mai facut ghivece, cu sau fara carne, destule, ca de aia are si categorie aparte, insa asta are o amintire, nu foarte straveche.

Slide1

Daca ati observat trendurile recente, oamenii care gatesc normal, pentru vulg, sunt dispretuiti, mie din prima zim la o angajare, un domn „chef” care nu deosebea diverse chestii culinare dar gatea mediteranean, fara sa stie unde este Mediterana, mi-a zis ca dispretuieste cantinistele.

O doamna cantinista, ca sa ii zic asa, care avea numai vreo 40 de anisori experienta si lucra la o cantina militara (si gatea din astea, normale, de te lingeai pe urechi), mi-a zis: bai, ne-au trimis astia doua bucatarese la cursuri de specializare. Si au venit de acolo si au pus eticheta in vitrina, cica ratatui. Ca asa au invatat, au facut ratatui. Sa moara tzaka paka daca nu era ghiveci, maica, dar asta e.

Alta doamna care nu auzise de Valle d’Aosta si facea o valdostana minunata, m-a invatat multe, inclusiv vorba aia „numai primii 40 de ani sunt grei in bucatareala”, la fel, mama ce ghiveci facea.

Asa ca din amintiri si chefuri de ghivece (fac rar ca la noi se mananca o cratita odata), am facut si eu un ratatui maica. In cratitoiul batranesc.

Slide5

Slide6

Cum ziceam, daca intrati la categoria ghivece, gasiti de la cele mai lenese pana la cele mai uleioase, dar eu o sa va descriu cum l-am facut pe acesta. Am inabusit doar varza, ca sa nu imi ocupe loc, dupa care am pus straturi peste ea dupa cum urmeaza: ceapa, taiata pestisori, cartofi felii, morcovi, praz si ceapa verde, ardei gras, un borcan de vinete si ardei copti )felii, fripti si bagati cu usturoi in bulion), ardei iute, dovlecel.

Cat a zacut ghiveciul la cuptor, am comis doua chestii. O placinta cu branza.

Slide2

Am zis placinta cu braanza? Esec lamentabil. De ce? Ca m-a dus mintea ca daca amestec branza grasa de oaie (ca le zic de dulce alora de la Napolact) cu Fagaras, nu mai am nevoie de multe oua in umplutura, ba spre deloc. Mare greseala, mare prostie. Umplutura, deliciu, si cu marar si praz, buna rau. Dar de mancat cu lingurita, da-mi-as palme, nu s-a topit deloc branza aia Huedin, voiam sa o tai cubulete, vezi sa nu. Asa ca, rateul zilei.

Slide3

Insa mi-a iesit foarte buna supa de legume, cozile de loboda, de leurda, niste telina mai palita, capete de dovlecel, paliturile de la praz si ceapa verde, paste ieftine de un leu punga, mama ce buna a fost.

Slide4

Da, ati ghicit, supa cainelui, ca tine post o vreme, i-a iesit colesterolul putin marit, nimic grav, dar la ea trebuie atentie marita la detalii.

Si, ca sa incheiem cu ghiveciul nostru, am si uitat sa va spun, pe deasupra am pus ulei aromat cu usturoi si busuioc. Dupa care am vrut sa montez rezonabil, cu sticla, cum va ziceam, dar era fierbinte, nu m-a dus capul ca se topeste sticla de Timisoreana, asa ca pentru poza, mai mult nu am putut.

Slide7

Oricum eu nu tin post si mananc ghiveciul de la frigider, el rece, oul, ca toate ouale, cald.

Slide8

Si cam asta a fost reteta. Nenorocirea e ca maine iar trebuie sa fac de mancare.

rororo

4 gânduri despre &8222;Ghiveci&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s