Friptura din rasol alb de vita

Asta a inceput ca un experiment (daca nu imi iesea, nu era problema, Casi are dinti buni) si s-a finalizat bine, azi cred ca a fost ziua mea norocoasa.

Slide1

Carnea este de calitate inferioara, pentru fripturi adica, eu pofteam la ceva gen roastbeef, slabe sanse sa fac la domiciliu din motive lesne de inteles, asa ca am incercat o imitatie care nu a iesit deloc palida.

Am luat un colt de rasol de la bulgaroaica, roz si foarte proaspat (cerusera unii inaintea mea carne proaspata de vita, inca nu s-au invatat minte).

Pe care l-am lasat la frigider sapte sau opt zile, intors, mirosit, verificat, aerisit, tot ce ii trebuie.

Azi i-am pus capat zilelor si pentru ca a iesit bine de tot (nu ma asteptam), va spun si cum. Intai i-am inchis toti porii in ghee amestecat cu ulei de maracine (imi place uleiul asta, se comporta bine la prajit, fac tot felul de amestecuri de test cu el). Si ghee si uleiul asta rezista bine la temperaturi, untul ala, normal, ca mai mult de gust.

Sigur ca puteti pune in ce ulei sau grasime doriti.

Slide2

L-am sucit pe toate partile, bucata are cam 500 de grame si e scurta si groasa (porn).

Slide3

Dupa care, in acelasi vas am dat carnea la cuptor (emotiile nu au incetat, ma candeam ca se lasa cam 4 minute de pund, dar una e la bucatoaie mare, alta la bucata mica, mi s-a parut putin 4 minute).

Asadar am lasat-o la cuptor la foc mic (cam 180 de grade) fix zece minute, am pipait-o dragastot si am zis ca e fic cum vreau. Asa ca i-am facut scufie si am lasat-o, nu e asa, la odihnit, vreun sfert de ora.

Slide4

Nu imi place carnea de vita bine facuta, hai, la o carne de calitate, sa spunem ca inghit si un medium rare, treaca, asa ca am taiat capatul bucatii cu nedisimulata emotie.

Slide5

O, da, pe toti arbitrii din iad, a fost ce trebuie (trebuia poate sa o las sa se odihneasca nitel mai mult de 15 minute).

In jiul ramas am pus nitel vin (roze sec) si am redus, sosul e banal de bun. Si m-am straduit sa tai cat mi-a iesit mie din manute de fin, pozele sunt de aproape, poate nu pare fin, dar este roz bombon si subtire.

Slide6

Slide7

Capatul l-am dat la schimb …

Slide8

… pe o portie din mancarea Casandrei, supa de inima cu orez spart, bai, bune halelile ploadei, mereu ii fur, ma rog, fac schimb.

Slide9

Concluzie: a iesit impecabil dupa maturare (nu am vrut sa o las mai mult de aproximativ o saptamana) si tinuta fix cat am zis eu. Sigur, gustul nu se compara cu al unei bucati de carne de calitate superioara, dar este o friptura cu care va puteti lejer prezenta in lume, sosul de unt si vin o completeaza perfect si o si visez maine, rece, intr-un sandwich cu unt si poate o adiere de mustar sau hrean.

Slide10

rororo

Anunțuri

12 gânduri despre &8222;Friptura din rasol alb de vita&8221;

  1. Foarte frumos ! Inclusiv supa Casandrei.

    Nu ma bag, intreb caci sunt foarte curioasa de ce faci asa, inima din supa de orez a Casandrei este de vita? Miel? ( sau porc? ca daca e porc inteleg) , de ce nu i-o dai cruda pe langa supa de orez ? ( nu ca ma bag dar eu le dau si le-am dat intotdeauna carne cruda la ai mei, si la pui la fel, la asta mica de la inceput i-am dat, cumpar un amestec de carne direct amestecata, carne, burta, inima, organe, os, etc, cruda pentru ea, e scumpa dar ea este mica si mananca putin deci nu e asa scump pentru ea, oricum nu i-o fierb, nu o gatesc , asa cruda i-o dau si ei de la bun inceput), daca arata atat de bine orezul ala cu inima eu nu m-as putea abtine si l-as manca eu in locul bietului catel, l-as lasa fara mancare….

  2. Ii dau si cruda si fiarta, adica i-am dat cruda ca snack, as iesi prea scump sa o tin numai pe carne cruda, vad ca se comporta bine si la supe, ii combin tot felul de chestii nutritive. E de porc, dar nu conteaza, inima e tot muschi, indiferent de animal. Daca as avea bani as tine-o lejer numai cu carne cruda. A iesit bine rau pilaful ala lung, rasolul de inima e super buna, nu ar fi prima data cand ii mananc eu mancarea 🙂

  3. Da, de la porc exista sansa sa ia ceva…sansa mica dar este de aia de porc e mai bine fiarta…dar eu la asta mica ii dau niste amestec de carne foarte scumpa dar cum e asa mica ( are sub 4 kile, maxim 5 kile va devenii) nu ma costa mult, m-ar costa mai mult sa ii gatesc asa cum ii faci tu Casandrei, plus ca e mai bine cruda pentru ei, bai Haim, la 6 ani aproape cat are are niste dinti perfecti, la Tomi care in primii 4 ani i-am dat pastile de alea oribile….i-am nenorocit dantura ( mai ales ca astia mici au dintii rai) , de cand i-am dat si lui numai carne in ultimii ani ( si os si burta) l-am pus bine pe picioare.
    Eu am avut intotdeauna noroc ca eu am cersit la macelarii carcase de pui si burta necuratata…( cu mizerie, da, dar ei o mananca, nu le pasa intelegi, pute da dar lor le place, de fapt continutul ala oricil din burta e sanatos pt ei, ca la lupi) …asa asta mica inca e prea mica sa roada oase deci ii cumpar scumpa de la magazine pe internet…si bio pe deasupra, mananca mai bine ca noi :)))))))))))), asa bine miroase carnea ei ca si mie imi vine sa o mananc, sa imi fac hamburgeri din ea…:)))))))))))). ( poate imi fac o data de curiozitate).

  4. aci e scumpa. o oala din asta pt casi ma costa spre nimica (ii dau si supliment, boabe). spate de pui pt o oala ma costa 2-3 lei, un sfert de spartura de orez cativa banuti si legumele nici nu se pun, e 5 lei kilu si fac de 3-4 ori si morcovii 1,6 kilu, la fel, fac o gramada dintr-un kil, ma costa putin mancarea gatita
    daca i-as da carne cruda la cat mananca ea m-ar duce la pepeni 🙂 Stiu ca e buna pentru ei,m da nu e buna la buget, poate cand ma imbogatesc vreodata.

  5. Pentru un caine cat Casandra sau pentru Haim este f scump asa dar eu , noi , acum 6 ani cand l-am luat pe Haim si nu manca nimic….( nici maltezul nu mananca, 2 sapt am crezut ca moare de foame, este fffff mofturoasa si nu mananca mancare de caini, nici nu se atinge de ea, pana a sarit pe manacrea si farfuria lui tacsu o data intr-o seara…deci de la 9 saptamani i-am dat si ei carne si de aia a mancat din prima ca o scroafa, era LIHNITA de foame saraca) am luat telefonul si pagini aurii si am sunat la 100 de abatoare si macelarii si am cersit pana am gasit una care are burta necuratata ( care altfel merge la gunoi) de vita/ miel/oaie si o macelarie care are resturi carcase de pui bio ( uneori caprioara si iepuri in sezon) cu 35 centi kilul.

    Asta mica mananca putin deci ii dau pachetele direct amestec BARF si nu costa mult ca e mica si ramane mica.

  6. Casi mananca orice, ii dau si boabe speciale, urinal si pentru caini castrati, speciale, costa de sparg, dar pun cate putin din fiecare si ies la un pret corect, daca i-as da numai boabe, tot la pepeni as ajunge, un sac de boabe speciale pentru bolile ei costa aprox 100 de euro.

  7. adiere de mustar??? fata, cine esti si ce-ai facut cu Aphex?! 😆 in rest, numa bale si aplauze! inima de vita noi am pus chiar si in piftie anul asta, ca voiam niste carne mai nush cum, slaba… ce sa fie ce sa fie… a fost bun, se lasa cu repetir!

  8. Deci asta era experimentul. Frumos rezultatul, n-am ce zice si subscriu la ideea cu sandwich-ul cu mustar (poate si ceva castraveciori murati?). Mai multe detalii despre proces? Am incercat si eu o data, insa am fost destul de dezamagita de rezultat, aveam impresia ca se stricase deja carnea (ma rog, piticii mei dintotdeauna). Vad ca a ta si-a pastrat frumos culoarea, fara pete. Super!

  9. Ba, sa stii ca partea care a stat in aer mai mult luase culoare, dar vezi simplu ceva: lichidul sinovial sa fie nelipicios si, cel mai important, mirosul, daca mirosul iti deranjeaza narile, fierbi si dai la caine, nu e musai stricat, nu e musai nociv, se drege cu otet sau alt acid, dar mai bine nu. Ideea la pastratul indelung in anumite conditii e ca el se descompune (el, ma rog, ea, celula). Si nemaifiind elastica, devine ceea ce se cheama fragezime (pe undeva de aia se bat si anumite carnuri cu batsintelul). Sigur exista site-uri care iti recomanda exact temperatura, umiditatea si alte alea de pastrare ca sa poti face carnea impecabila timp de (dupa unele recomandari) soua saptamani. Mie rasolul asta mi s-a parut OK la 7 zile, pe gratar, la aproximativ doua grade. Daca era o carne mai de calitate era si mai si, precis. Da, am castraveciori, dar cine a mai apucat sa ii scoata 🙂

  10. Pingback: Un soi de Pho | Aphex
  11. Pingback: Friptură din rasol de mânzat | Bacau Expres

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s