Despre pestii din vacante

Iaca citeam articolele despre vacante, eu anul asta pas. Nu pot sa spun ca imi pare rau, pentru ca in primul rand e din cauza unor probleme interne care nu depind de mine dar, iaca, mi-am gasit si job misto, deci problemele sunt absorbite de o munca pe care o fac cu placere intre niste oameni deosebiti. Concedii au tot fost, or sa mai fie (sau nu), de fapt la ce program anarhic am eu nu mai tin de mult sa fac concedii vara cand toata lumea e in concediu, astept septembrie cu mare incredere, pana atunci mai sunt examene de dovedit, medici de bagat in seama, blabla.

Sa nu ma intelegeti gresit, ma bucur de toate pozele din calatorii, la nebunie, insa, dupa ani si ani de batut diverse cai, mai ales mediteraneene, voiam sa va spun cateva chestii, ca am vazut in articolele foarte frumoase oaresceuri.

Deci, in plin sezon, tuturor o sa vi se vanda gogosi de genul: vezi barca? E, cu ea vine tot ce ai pe masa. Fals in 99% din cazuri, fals usor de recunoscut dupa cateva chestiuni. Daca vedeti scoici, midii, babane, uriase in fata voastra, care mai au si cochilie verde, fiti siguri ca barcuta nu a ajuns asa repede din Noua Zeelanda pana pe coastele Greciei sau Turciei. Hamsiile (da, ansoa, hamsi, alici, tot o apa si-o specie), nu sunt in sezon tot anul, indiferent de mare, cel mai adesea sunt congelate si, da, tot de supermarket. King Prawn in general e de supermarket, mai ales daca sunt toti ca soldateii, de aceeasi marime, acuma nu pot baga mana in foc de provenienta, pescuitul lor in general e pe langa, nu, nu casa omului, ci oceanul omului, dar am vazut si cazuri de crevetoi (in Tailanda) de apa dulce, foarte asemanatori, desi diferiti ca gust.

Cam tot pestele din sezon de la malul marii e adus de pe ici de pe colo. Pescarii turci sunt cei mai simpatici si va pot explica diferentele, destul de subtile, mai ales la dorada. Si, da, sunt si destule cazuri in care e sezon si e pestele adus cu barca, daca nu ma insel, in perioada asta, de exemplu, bibanul de mare (levrek, cum ma-sa ii mai zice) vine la turist in farfurie, in Creta acum, la un snorkeling pe malul marii va impiedicati precis de ei.

Nu inseamna ca sunt mai putin gustoase variantele alea neprinse pe langa tavernele insorite, dar nu sunt specii locale marea majoritate. Fiti turisti simpatici si distrati-va cand vi se pun in fata scoici neozeelandeze sau creveti de pacific si luati la misto pe cel care va arata barca aia cu care cica au venit. E haios 🙂

Luna asta, daca ma intrebati pe mine, e sezon de guvizi, hanusi si scoici bune la mare, acum vreo trei luni a fost interzis pescuitul (si luai de la pescari niste guvizi si hanusi imensi, plini de icre, carnosi) si amu is puii alora prinsi ilegal, ma rog, nu fix ai alora, care sunt tineri si gustosi, chiar daca mai mici si aschilambici.

Bine, nu am scris asta ca sa umbresc bunatatea preparatelor sau frumusetea ingurgitarii la mal de mare, doar asa, ca info, in locurile turistice, stati calmi ca mai toate sunt de supermarket (ceea ce nu e neaparat un lucru rau).

A, ca pont, in localitati mici de munte care sunt aproape de mare se gasesc des produse locale bune, au consum mai mic si chiar se aprovizioneaza de la pescari (gen Granitis, care ia din Kavala sau Alcoleja, in Spania, sigur sunt sute asa, imprieteniti-va cu localnicii.

A, bine, asta nu inseamna ca nu am voie sa mananc peste adus, da, John Dory taman in Turcia am gustat, la Ferdi Baba unde pescuia patronul cu papucul de langa crasma (nu, nu John Dory, el stie ce pescuia). Care nu ne-a dat din captura, a zis ca pentru turisti sunt aia de la vitrina frigorifica. Si, apropos, dorada de pescuit costa dublu decat aia de crescatorie in oricare din tarile care o au, ce e in Romania la magazin este numai si numai de crescatorie.

Si gata, ca aia voiam sa zic de pesti, sarmalele vi le arat maniana, concedii faine si insorite in continuare si nu luati cele spuse ca pe ceva negativ, doar un soi de scurt info ca imi sarira in ochi niste minunate scoici de NZ prezentate ca fiind prinse in Grecia. Si astept inchiderea sezonului, poate dau o tura scurta pe la Dalboca, pentru ca merita 🙂

Ptiu, o poza, ia sa vaz.

A, da, masa in Alcoleja cu bauturi si mancaruri locale, nu, nu se obosesc sa le faca sa arate gigea pentru turisti pentru ca acolo nu (cred) ca sunt turisti.

rororo

2 gânduri despre &8222;Despre pestii din vacante&8221;

  1. Acum vreo cativa ani am facut un concediu combinat, cateva zile Neptun, cateva zile Sinaia. La cota 1400 am avut ocazia sa servesc hamsii mai ieftine decat pe litoral. Pana n-am citit articolul tau eram in ceata! Acu` m-am prins. Congelarea e mai ieftina la munte!!!!!!!!!!!

  2. :)) E, treaba e ca la mare trebuie tras tare pe spinarea turistilor, sunt doar cateva luni de sezon, dupa 1 mai efectiv se dubleaza toate preturile, nu mai sta nimeni sa calculeze o suma decenta per produs. Pe cand la munte e sezon tot anul deci preturile sunt aliniate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s