Dulceata de nuci verzi

Acum stiu de ce e asa scumpa, e de munca binisor la curatat. ma enervasem infiorator, am inceput sa numar nucile ramase, la penultima deja vorbeam cu ele, pe ultimele trei le botezasem, Cici, Cornelia si Carolina.

Dar intr-un final am razbit si m-am ales cu un borcan de dulceata, mic. Ca si in cazul celei de visine, nu mai fac in viata mea.

Slide1

Dar daca tot am facut, sa va spun cum. Am luat indicatiile Bogdanei de prelucrare, cantitatile sunt cele pe care le veti vedea. Ce m-a apucat? Mi-a cazut o creanga cu nuci pe masina, am mai completat din nucul de la bloc si iaca, am facut si eu, sa fiu in randul lumii.

Asta e prada.

Slide1

Am injurat curantand, ca in poezia aia cu moartea caprei, injur si plang, injur.

Slide2

Asta mi-a ramas.

Slide3

La 380 de grame de nuci fara coaja, am facut sirop din 371g de zahar, felii de lamaie si 600ml de apa.

Slide4

Am urmat pasii descrisi de Bogdana, am plimbat nucile prin trei ape, schimbate la intervale neregulate, dar cam la jumatate de ora, le-am oparit in doua ape si apoi le-am pus in sirop sa fiarba la foc mic.

Slide5

Culmea e ca mie nu mia facut spume treaba asta, de fiert, a fiert peste doua ore, molcom de tot, daca nu imi aminteam, ieseau nuci caramel.

In final, cum spuneam, am obtinut un borcanel si inca trei nuci separat, in borcanelutz, pentru degustat maine.

Slide6

Daca mi se pare prea dulce, o mananc cu branzeturi cu gust puternic sau o pun in vitrina, ca de frumoasa, e frumoasa.

rororo

editez ca sa fiu la moda, deci eu am facut Dulceata de nuci verzi care e luata ca idee dupa Dulceata de nuci verzi a Bogdanei care a mai facut Dulceata de nuci verzi, dar ea a mai pus si arome in Dulceata de nuci verzi, eu cand am facut Dulceata de nuci verzi am folosit doar nuci verzi, pentru Dulceata de nuci verzi si sirop de zahar si am obtinut cea mai simpla Dulceata de nuci verzi, nu am avut nevoie nici de conservant, pentru Dulceata de nuci verzi, nici de gelifiant, pentru Dulceata de nuci verzi.

Va enerveaza? Si pe mine persoanele care cred ca au descoperit vreun nou continent si, pentru doua vizite pe zi in plus care sa le aduca un cos de produse alimentare sau alcoolice, scriu cu insistenta, majuscule si repetitia impinsa la absurd, titulatura retetei, Ma rog, sunt amabila ca scriu reteta, chestii din alea cu zahar cu gel, conservant sau aspirina. Ati inteles ideea.

re-rororo

19 gânduri despre &8222;Dulceata de nuci verzi&8221;

  1. Haide maaa ca nu e chiar asa, eu am curata de 4 ori mai multe si nu a fost tragic, descurajezi lumea 🙂 tu stii cat am vazut eu ca e un borcan de 300g de la topoloveni? esti asezata? 45 ron!!!

  2. Pai stiam mai, de aia am si zis ca acum inteleg de ce costa atata dulceata de nuci verzi. Bine, eu vazusem cu 40. Aia de la Topoloveni oricum si-au luat rau nasul la purtare cu preturile, ieri-alaltaieri vazusem tot asa, magiun si ce kilu meu de vand ei acolo la peste 20 borcanelul, sa se spele cu topoloveniul pe cap, ce sa zic, parca nu mai poate trai lumea fara ei.

    Mie mi s-a parut boring de curatat, ori ca venisem eu dupa 7 ore de stat in picioare la bucatarit, nu stiu.

  3. Pai de unde sa stiu ce dulceata ai mancat tu? 🙂 Nu se poate face dulceata de nuci verzi cu nuci necuratate, dar te poti pune cu toti ambitiosii de pe lume?

  4. facui o singura data, nevar aghein! o cumpar de la magazin, ca io munca din asta asa de-a-mboulea nu mai fac! am turbat si io si Herr curatand la nuci, asta se crucea ce pana mea m-a apucat cu asemenea idei, dar na, cum vrea pace in familie, m-a lasat sa ajung singura la concluzia nevar aghein! 😆

  5. haha, bate cuba lara, deci nu sunt singura. azi ma rugau la cantina sa curat de samburi cirese din alea mici mici, galbui cu putin rosu, dulci amarui, e un soi mai rar carora cred ca le zice chiar cirese albe. mi s-a facut brusc rau si, daca insistau, chemam salvarea, mai bine fac o perfuzie decat sa scot samburii din asa ceva.

  6. Eu imi aduc aminte ca o ajutam pe bunica-mea la asa ceva pe la 12 ani! Banuiesc ca profita de entuziasmul meu adolescentin, ca le curatam plina de elan! SI faceam la genul de 10 borcane. Deci da, cand mi se mai face pofta, il trimit pe omul sa ia de la Mega la deruta pe lista cu 3 mezeluri, ton si paine, si el oricum nu citeste pe raft, ci pe lista si la sfarsit achita cu cardul, deci am solutionat o problema!

  7. In afara ca te murdaresti pe maini fara manusi se curata foarte greu fiindca sunt tari sau cum?
    Auzi ca imi venii acum o idee, eu sunt de felul meu mai roscovana asa….oare nu imi pot vopsi parul natural cu zeama de asta rosie de la nuci ? :))))))) sa imi acopar firele albe? Ce idei am si eu…

    Dar ai gustat-o? este buna? Cum a iesit pana la urma la gust? Eu nici nu stiam ca exista asa ceva, dar esti culmea culmilor sa arzi atatea ore gaz pentru un borcan de duceata de asta, daca tot ai facut de ce nu ai tras inca vreo 3 crengi jos din copacul ala macar sa faci o cantitate mai mare daca tot ai folosit atata gaz.

  8. unu l amana, e ieftin gazul, doi la mana, e prea dulce pentru gustul meu, deci am ars gazul cam de pomana, ceea ce nu inseamna ca o irosesc. trei la mana, sigur acopera firele albe si merge sa coloreze sau nuanteze parul, din pacate nu prea poti controla directia iudului asta, adica s-ar putea sa te pictezi si pe fatza si de iesit, iese greu.

    cum sa nu auzi de dulceata de nuci verzi?????

  9. :))))))) daca iti spun ca nu am auzit, acum la tine vad/ aud pentru prima data, zau.

    Nici nu stiam ca se pot „consuma” in felul asta, ma gandeam ca sunt otravitoare asa verzi, ce stiu eu, serios, nu stiam:))))))) daca-ti spun….

  10. eu am curatat intr-un week-end 2300 de nuci si nu m-am plans. weke-end insemnand de vineri seara pana duminica spre miezul noptii 🙂

  11. Nu vreau sa contrazic gospodinele dar cea mai delicioasa dulceata pe care am mancat-o vreodata a fost cea de nuci verzi cu care ma trata o invatatoare ce-mi era vecina si pe care, o vreme, o vizitam zilnic deoarece trebuia sa recit o poezie ( cam de 1 km de lunga) si ea imi dadea sfaturi. Asta venea ca un fel de recompensa si de abia o asteptam.
    N-am uitat acele nuci cam pampugite si parca-mi amintesc ca a spus ca trebuie culese pana sa se formeze camerele si nu erau curatate. S-ar putea sa fi citit pe undeva ca se inteapa cu un ac pana sa stea in apa sa le iasa amareala.
    Oricum, munca este rasplatita din plin!

  12. Nu prea sunt gospodina si oricum a doua oara nu mai fac. Nici de nuci, nici de visine, astept in dar, ca nu merita munca daca nu si mananci, eu am dat in dar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s