Cel mai ieftin minestrone si discutii

Prima discutie e legata de minestrone. Am citit, am rascitit, toata lumea zice minestrone la orice supa. Eu va spun ce stiu eu din macaronaria, de la fata locului, cu mentiunea ca nici aia nu e probabil 100% corect peste tot, ca bordeie si obiceiuri, dar stiu ce se pune obligatoriu intr-un minestrone si ce am gasit pe la noi sub denumirea asta, in general (sunt si variante corecte), e departe.

Deci cum stiu eu ca trebuie construit un minestrone e una, celelalte sunt minestre, diverse, io asa stiu, asa zic.

Deci minestronele invatat de mine la macaronari musai sa contina ceva carne afumata (unii pun bucata si o scot la final), varza, dovlecel, ceapa, morcov, telina, astea musai, puse la fiert. Apoi la final, musai, fasole boabe (in general se pune gata fiarta, de aia la final). Si paste. Aici depinde, unii le pun in zeama, altii separat si la servit in fiecare farfurie, de fapt in varianta aia cel mai des le-am intalnit. SI dresul se face cu (pe unde am fost eu) pesto, extra parmezan si ulei de masline.

Asta il stiu eu de minestrone si nu altul, ei, eu am facut un minestrone de Salajean, o minestra mai exact din punctul meu de vedere.

Dar nu de oricare, e cel mai ieftin minestrone pe care vi l-ati putea imagina.

Anume m-am dus la Auchan si am luat o punga de legume congelate pentru supa de vita, vrac, pe care am dat doi lei (e cam 5 kila) si care este, pana acum, cel mai p\bun produs din serie, miroase superb la fiert, din pacate nu prea imi pare la fel si la gust, dar miroase cum trebuie. Am scos din congelator spatele a doi petreusi care la vremea lor au fost un leu. Am fiert totul.

La final am pus un sfert de punga de paste melci de la Baneasa aduse abuziv in posesia mea care, culmea, s-au comportat bine. Si asta a fost tot, sfertul ala de punga nu m-a costat nimic, dar sa zicem ca as mai fi pus ingrediente de vreun leu, deci pana in cinci lei o oala de supa. Minestrone, pana mea.

Slide2

O sa spuneti ca e mancare pentru caini si da, aveti dreptate, e pentru Casi, ceea ce nu inseamna ca eu nu am atacat o portie generoasa pe care mi-am pus verdeata, ulei de masline si nitel parmezan. Am luat de la gura purecoasei.

In continuare trecem de la from the scratch (desi, repet, cum nu am crescut eu morcovul si ceapa sau puii, nu prea e from the scratch, asa pot lua si semipreparate, sa le consider pe ele scratch, dar asta e alta poveste) la from the leftovers si reimprospatarea mini-proviziilor. V-am tot aratat luate la pret redus una alta, se consuma mai mult sau mai putin, de exemplu mai aveam branza de oaie si de capra. Si niste smantana care nu dadea semne ca ar vrea sa stea prea mult. Si le-am amestecat si capra si (nu, nu varza) oaia si le-am pus smantana, mvai ce Fagaras. Capra aia de la President e buna rau. La juma’ de pret chiar delicioasa.

Slide1

Dar best of the best, combinatia suprema, cea mai buna chestie inventata, e branza grasa, untoasa, sarata, fermentata cu … magnifica si nemaivazuta mea dulceata de capsuni.

Slide2

Desi branza nu se strica, maxim se transforma, dar bine ca au termene, mai mancam si noi delicatesuri, am ales sa o framant si sa o pun in borcan sub niste ulei de masline.

Slide3

Mai aveam ,cum stiti, de ieri, doi mici, nu am mai facut micburger pentru ca mai aveam si un cartof gata curatat, asa ca jumatate de cartof cu tri mici si un rest de sos de usturoi si mustar, jap, jap, ceilalti mici i-am donat in scopuri caritabile, ii ziceau medicii ca are colesterol mare asta batrn si sa nu mai manance nimic, am ras si cu spatele, la 80 de ani sa ai colesterol 186, da, mare dom’le, peste 20 de ani poate face si infarct, nu? 😀 😀

Slide4

Mai aveam si jumatate de cartof plus un ardei umplut mic, mic (dar foarte chic) pe care le-am combinat cu un sos din ce a ramas de la mici (o yeah) plus smantana. Gata si cu astea.

Slide5

Deci s-a reorganizat reorganizarea cu portii de papusi plus una bucata minestrone ieftina care o tine o saptamana pe Casi (daca nu ar costa medicamentele si hrana speciala ar fi chiar ieftin cainele asta).

Asa ca sa vorbim despre cumparaciuni. Am fost ieri la Eugen ca sa achizitionez tutun (daca m-as lasa si de tutun as fi cea mai ieftina persoana care traieste in Romania). Unde am dat cu ochii de inghetata din imagine in timp ce in nari imi mirosea a conserva de peste, ca manca doamna, cu usturoi, nu am rezistat si am luat si eu o conserva, mi se paru cam scumpa la 6 lei dar …

Slide6

… azi la Billa ma benoclam dupa conserva aia (care a fost excelenta, si inghetata la fel), zic, daca la chiosc este 6 lei, la supermarket e mai ieftina. Vezi sa nu, la Billa, dragi cumparatori era 7 lei si 59 de bani. De ce?

Ma rog, trecand peste acest aspect, am fost in magazin ca sa indeplinesc niste cumparaturi (rosii, o bagheta, doi castraveti, sase oua, cam astea erau pe lista).

Ce am gasit la reduceri bune de tot, rosiile (import Italia, o fi cules c\vreun romanas la ele?) erau de la 6 lei si ceva la 3 lei si ceva si arata bine. ROsiile de marime normala, import Spania, cauciuce. Fasolea verde au lasat-o pana s-a facut praf si au dus-o din 7 lei si ceva tot pe la 3 lei, am luat, curatat, bibilit, nu am aruncat decat un sfert dintr-o pastaie, afacere buna.

Dar, desi nu e cumparatura de somer, nu am rezistat la pretul ala sa nu iau ulei de susan, bio, presat la rece, jumatate de litru la 11 lei!!!!! Cei ce cumpara din astea imi intelef\g bine semnele de exclamare. Chiar daca nu folosesc des, pastrat in conditii proprii am avut odata ulei de susan din aceeasi sticla adusa din China vreo zece ani si n-a avut nici pe naiba. Lasa, bine ca le expira lor chestii care nu expira de fapt, sa ne bucuram si noi.

Slide7

Voiam sa va povestesc despre o taxa nou inventata pentru cei ce vand case, impozitele ca impozitele, TVA-ul cat mai sus, dar taxele la bujet si pilosii angajati pe frecat duda in institutii de stat, sunt la rang de arta in tara asta, mici copii cei 40 de hoti ai lui Ali Baba. Dar am uitat cum se cheama, idea e ca trebuie o adeverinta obligatorie cand vinzi locuinta, in care sa arati cat costa incalzirea si racirea apartamentului. Gaselnita poate parea misto pentru cumparator, banii dati de vanzator, ma rog, dar chestia cea mai tare e crearea unor noi locuri de munca la impinge hartii din salariile bugetului, ca trebuie sa reunesti informatii si de la aia de dau caldura si de la aia de dau curent. Foarte tare, or fi terminat plozii cu pile facultele particulare si nu mai au unde sa se angajeze, ca nu se pun asa usor la bataie joburile de stalp de carciuma, numai daca esti blogger culinar si te prefaci ca stii sa faci mancare.

Asa, de final, mi-am dat seama din poze ca toate florile primite \, cumparate sau crescute prin preajma mea sunt roz, ciclame, rosii, ma rog, culori din astea de hello (fuckin’) kitty, e simpatica treaba, cand umblu cu ciorapi maro, vad flori roz bombon.

Slide8

rororo (e plina de purici, v-am spus-o)

13 gânduri despre &8222;Cel mai ieftin minestrone si discutii&8221;

  1. Ce mult imi plac pozele. Chiar, lasa-te de fumat.

    Auzi si eu mananc deseara supa (de pui) si cartofi prajiti . Mici din pacate, nu am. Nu stii cum as putea obtine ceva asemanator micilor din 500 gr de carne tocata de vita?

    😀

  2. Daca nu luai uleiul ala de susan expirat te bateam cu mana mea! Cat despre cum devine branza mutanta daca atrecut data, numai are rost sa vorbim!

    Adeverinta aia e o nebuloasa pentru mine, abia astept sa vad cum se emite!! 🙂

  3. Uleiurile astea rafinate nu expira sigur, si eu mai am ulei de floarea soarelui vreo 10 sticle, expirat de vreo 2 ani, il folosesc. L-am luat cand a inceput criza, atunci am luat ceva produse in cantitati mari, ulei, cafea, dar astea nu expira mai. De fapt, mai nimic nu expira in momentul in care trece de data de pe ambalaj, doar nu exista un ceas in produs :), aia este o data asa…aproximativa ca sa ruleze marfa.
    Ia cu incredere, mananca cu incredere :).
    La supermarket este mai scump decat la chiosc ca aia trebuie sa plateasca si aerul conditionat, lumina, si eu ma mir ce preturi pot baga mai ales la fructe unele supermarketuri-majoritatea, te doare capul ! (si rele pe deasupra, verzi si fara nici un Dumnezeu, dar asta e, asta-i lumea pe care tot noi am creat-o, inainte cu avant ca nu mai avem acum ce face).

  4. Nu, la supermarket trebuie sa fie mult mai ieftin ca la chiosc, pe key account sunt discounturi si taxe de raft uriase, am lucrat in sistem si de aia ma mir, ca stiu cum merg lucrurile. Cine stie, o fi luat baba mai du\e mult marfa.

    Produsele au termen de expirare de kiki miki si puse dupa niste algoritmi relativi, de fapt tot ce se invarte in alimentatia publica e relaitv (am mai discutat de termene de garantie pe produse care sunt prelucrate pana la un produs finit si isi schimba termenul la fiecare reaml\balare sau proces suferit, la peste de exemplu … sa nu mai aud de peste o vreme, am avut o trauma ieri).

    Si sunt produse care nu expira niciodata depozitate in conditii optime de temperatura si umezeala, de exemplu, zaharul. Mierea, este ea insasi un conservant, cum sa expire, otetul asisderea, mai sunt o droaie, am zis ce mi-a venit la taste.

    Produsele sterilizate in casa mea de om (zacusti, tocanite, zarzavat de ciorba, chiar si crud), tin ani si ani si daca le-as lasa mostenire, in conditiile in care aerul nu patrunde si nu sunt expuse la soare sau temperaturi inalte, pe pariu ca le gasesc extraterestrii comestibile.

    Mie imi convine asta cu termenele lor de garantie, ma ajuta la buget 😀

  5. Am mancat si eu tocmai o supica de pui dupa inspiratia ta, la minut (25 minute) atat a fost de blanda la stomac :)))).Ce numai catelul tau sa manance supa ? eu nu? :)))-am pus insa un pumn de orez in ea in loc de paste, a mers mai repede, tot buna :)))))

    Acum sa ma gandesc cum imi pot si face rost de ceva asemanator micilor.

  6. Pingback: Am mancat si eu o supa | Jurnal
  7. orez i-am tot dat, de aia am schimbat.

    poti sa iti faci tu mici din carnea aia de vita destul de simplu, ma rog, relativ simplu. in primul rand iti trebuie zeama de oase, fara aia nu se poate, adica sa fierbi niste oase de vita. pe urma mai trebuie framantata mult cu nitel bicarbonat si zeama de carne, aci e munca, se framanta pana o ia naiba si se pufoseste. dupa ce o framanti de o ia gaia cu condimente (cimbru, enibahar, combinatii, gasesti pe net cred cam ce contin, daca nu, gasim) si zeama de carne, se framanta cu mujdei de usturoi strecurat, deci numa zeama, iar o framanti si framanti si framanti, apoi lasi la rece pana a doua zi si gata, ai mici. nu e mare inginerie, dar dureaza si, daca nu ai malaxor profesional (cine are? ca io nu 😀 ) faci muschi.

  8. Am si eu un ulei de susan de muuult, ca inafara de retetele chinezesti nu prea am la ce-l folosi ( eventual la masaj cand raman fara johnson’s ). Sugestii d-ale casei?

  9. ps: ma amuza mereu ca scrie acolo in dreapta la trafic ca am sosit din les herbieres. a trebuit sa caut pe harta unde vine asta. e „doar” la vreo 100 km de unde sunt eu de fapt :))

  10. haha, eu nici nu ma uit la ala de trafic sau de unde vine fiecare decat daca e vreun mesaj suspect, spamuri din astea. mai vad din zbor cate un steag de tzara, ala oricum nu cred ca e exact plus ca scrie niste balarii de lesini, gen boston e in california.

    uleiul de susan mie nu mi se pare ca se potriveste la altceva decat la mancare chinezeasca, dar cred ca ar merge la salate din alea care merg cu samburi, asa scrie pe sticla asta cel putin, eu nu am incercat si, in general, nu mananc salate

  11. Pingback: Incepe si “weekendul” vorba vine :) | Jurnal de bucatarie
  12. Pingback: Clatite din albusuri | Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s