Physalis – pãpãlãu

Citesc des despre condimente sau plante care acum sunt la moda, inclusiv, stiti deja, goji, ma amuza planta aia turbata cum ma amuza si diversi ciulini de care e plin baraganul si sunt la pret de dumping de cand s-a descoperit ca sunt sanatoase, fireste, alea din import.

Ca mi se pare mie (poate doar mi se pare) ca s-a ajuns sa se ingurgiteze gunoi la pret de margaritare, s-a dovedit citind articole despre niste magnifice plante (condimente), care in alte tari sunt interzise (un marunt exemplu este tonka).

Astazi urmaream o emisiune, sincer, nu prea reusita, la Paprika, nici nu am retinut numele, cert e ca domnul de acolo a facut bezele cu crema de ciocolata alba (ma dureau maselele numai la gandul ca mi-ar ajunge in zona maxilo-faciala asa ceva) si cu dulceata de pãpãlãu (asta era traducerea).

Mai, zic ce o fi ala? Ca eu nu am auzit. Dau un gogu si gasesc imediat, bingo, pãpãlãu e physalis. Bun, dar daca ii zice asa se gaseste si la noi? Culmea, brusc mi-am amintit unde am vazut in afara de deserturi de fitze si de rafturi unde se inghesuie la un scor de aproximativ 7 lei suta de grame.

In gradina de alaturi. Nu e mare tufa si arata frumos toamna. Fireste ca in magazine nu se numeste pãpãlãu ci Physalis peruviana, cateva bobite cu aschii de petale in jurul fructului puse in cutiute frumusele, de plastic.

Si ma si gandeam, moama, ce fandoseala, physalis. Ei bine, cand aflai ca nu e decat pãpãlãul ala pe care fac pipi cainii vagabonzi, mai sa ma apuce rasul. Si iaca marele secret al buruienilor miraculoase: nu conteaza ca sunt aici de cand lumea si pamantul, daca nu le dai nume pompoase si nu le importi la pret mare, fix partz.

Eu astept cu interes denumiri fancy pentru basina porcului sau phallus impudicus, mai ales ca valoarea lor alimentara este relativ scazuta, pariu ca se gaseste vreun doftor inteligentus care sa explice cum continutul de clorofila, respectiv mirosul pestilential fac bine tenului, coloanei, mainilor sau au efect benefic precum balele melcilor din reclama aia megascarboasa in care te indeamna sa te dai cu muci pe moaca fiindca s-a descoperit si asta, ca balele melcesti te fac (h)alba ca zapada? (metaforic vorbind, adica tanara si frumoasa)

Ma rog, eu ma intreb cine a stat sa fie uns de melc sau a incercat prima oara sa manance turbarea pamantului sau pãpãlãu ca sa vaza ca sunt comestibile, intrebarea e fara raspuns, desigur, s-a gasit un destept.

Pun doua poze de pe net, ca nu am cu asa ceva, tocmai la toamna o sa iasa pãpãlãul la vedere, dar am gasit niste poze artistice pe net si cu el si cu putza calului, ciuperca aia, stiti voi.

sursa

sursa

De curiozitate am gustat si eu physalis, habar nu aveam ca pãpãlãul era langa casa. Pãmpãlãu ala de nu mananca physalis, adica io.

rororo

Anunțuri

14 gânduri despre &8222;Physalis – pãpãlãu&8221;

  1. Da, am pus si poza si erai cu mine! Cred ca mai este inca, parca l-am vazut si anul trecut, adica alte tufe, in acelasi loc, nici acum nu am furat din el.

  2. papalaul ala cred ca e ruda buna cu physalisul dar nu e physalis, bunica are curtea plina de papalau dar nu sunt physalis, sunt mult mai mari frunzele exterioare si nu au fructul dezvoltat

  3. don puiu, sa traitz, uite de amaranth nu stiam, vezi? adunam la catastif.

    bogdano, nu stiu, o sa vaz in toamna. da mangoldu e mangold, asta precis ca am martori.

  4. physalis peruviana- comestibil/ Physalis alkekengi se intalneste si pe teritoriul tarii noastre- otravitor -ambelele familia solanacee cu mici diferente la flori si talia plantei. E uimitor cum lipsa de informare poate duce la a dezinforma.

  5. revin cu o idee – propun sa inundam piata externa cu perenul nostru „corcodus” . sunt sigur ca se vor gasi nestiutori pe meleaguri straine care sa afirme ca se simt pacaliti de proprietatile „boambelor” , dar si altii care vor trata fructul asa cum ar trebui, ca pe un aliment comestibil, mancabil, eligibil pt o digestie fara peripetii; care, ca toate alimentele din lume, contine si substante bune pt organismul uman.

  6. nu stiu daca e comestibil sau nu, dar socrul meu trata vitele cu el, cand aveau nu stiu ce boala.

  7. am mai citit aici ceva „AMARANTH” am cautat si poze,si ce sa vezi am dat peste „motul curcanului”, e plina piata in septembrie de el, folosit mai ales in buchetele copiilor la inceput de an scolar, cred dar ca dascalii sunt cei mai vitaminizati oameni. Oare l-or folosi?

  8. Am intrebat-o pe matusa mea (e bine ca mai avem in preajma noastra si batrani) si mi-a povestit asa despre „dalac”. Este o alergie provocata de ingurgitarea unui paianjen otravitor de pe fructe, mai ales struguri. Se manifesta prin umflarea ochilor si a buzelor, a fetei in general. Sunt utilizate bobitele de „papalau”,nu mai stie in ce forma, dar aflu eu si va spun.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s