Friptura de porc cu radacinoase

Dar mai intai, traditionalul Hristos a inviat.

Slide1

Nu am avut mare lucru traditional, doar pasca si ouale (si nici astea muncite), friptura a fost de porc, dupa cum veti vedea. Dar azi se pare ca o sa avem parte si de bucate traditionale, pana atunci va recomand friptura mea de porc in orice imprejurari doriti si, daca e de retete de drob, al lui Costachel si al Bogdanei mi-au placut cel mai mult, in sensul in care le-am urat in gand multe chestii la care sa pofteasca si ei, raii care sunt 😀

Am vazut si eu reteta despre care zicea Bogdana, cu mii si mii si miliarde de oua la cateva amarate de organe, nu ne place. Bine, mie imi place si drobul meu, ca la Balteni, dar nu l-am mai facut din 2009.

Sa trecem la friptura noastra care a suferit pana in final o transformare, adica din clasica friptura cu sos si piure, a ajuns „pulled pork” adica franjurata, ceea ce a mers la frigider, fireste, dupa ce s-a consumat.

Slide1

Reteta e misto si nu cere mare diploma de inginer chimist (mama, m-au zapacit toti cu denumirile salatei de boeuf, apropos de ingineri la cratita). Toata treaba e sa lasati sa zaca bucata de carne pana se face praf si sa broditi sosul, desi mi s-a comentat ca ar fi fost bun mai iute.

Incepem cu o bucata frumoasa de cotlet sau ceafa, fasonata si impanata cu slanina si usturoi (verde am pus eu), legata (sau intepenita in folie de aluminiu), condimentata si lasata sa zaca la cuptor doar cu apa.

Intre timp putem pregati radacinoasele (si ceva bonus, ardei iute si praz) si cele trebuincioase pentru sos. Am pus: telina, pastarnac, patrunjel (radacina), ardei iute si praz. Iar in sos, facut in zeama lasata de carne (jiu pe numele sau), am pus: vin alb demisec (cica), ceapa si usturoi verde, patrunjel, rosii tocate, putin otet (cam tot ce contine sosul e dulceag, am mai echilibrat).

Fireste, sare si piper, mereu uit, dar mi se pare evident sa nu mai scriu de astea cum nu scriu si ca legumele sau carnea trebuiesc spalate si curatate sau ca vasele trebuie sa fie curate.

Slide2

Se pune carnea scoasa din folie intre legume si se acopera cu sos.

(radacinoasele sunt legume? iaca nu am studiat)

Slide3

Se lasa la foc mic la cuptor totul si se mai stropeste friptura din cand in cand, daca scade sosul, mai completati cu vin. Per total cred ca a stat multe ore, foarte multe ore, de aia am transformat-o din ceea ce vedeti in ceea ce veti vedea la final.

Slide4

Cum am taiat-o spre degustare m-a dus gandul la pozele de pe internet.

Slide5

Oricum, o felie am pus-o traditional in farfurie, cu legume (?) si sos, peste piure.

Slide6

Restul am luat la furculisionit si am amestecat cu sos (puteti vedea mai exact cum e cu pulled pork ala pe wikipedia). Atat din considerente practice, legate de un membru al familiei care trebuie sa isi ia cu lingura din potol cand isi incalzeste, cat si din cauza ca voiam sa fac si eu asa potol la moda cu nume atat de urat pentru urechile subtiri.

Slide7

Sa nu va aud ca arata nasol, americanii il baga intr-o chifla care arata cam asa:

Atat porcul asta cat si Sloppy Joe fiind evident unele dintre cele mai inestetice mancaruri. Cui ii pasa, sunt excelente.

Metoda de gatire lenta si fara furculisionire, cu sosul descris mai sus, functioneaza la orice model de carne. Sosul cel putin, cu legumele din el, e bestial.

Acestea fiind expuse, sa aveti concediul cat mai placut in continuare, berile reci, vinul la temperatura de afara, ouale usoare pentru vene si ficat (da, apropos si ouale de prepelita contin colesterol, toate chestiunile de origine animala contin colesterol, mai mult sau mai putin, of, of, mai, mai), pasca si cozonacii indestulatoare si suficiente regimuri de slabit la indemana dupa maratonul asta, 1 mai – 6 mai.

Slide8

rororo

Anunțuri

8 gânduri despre &8222;Friptura de porc cu radacinoase&8221;

  1. E, lasa ca daca ai poftit la drobul meu, acum suntem chit 🙂
    Radacinoasele sunt plante legumicole, ruda cu legumele, dar sunt radacinoase 😛

  2. Multam bogdano, eu tot voiam sa evit repetitia, leguminoasele stiam ca-s altele, dar mi-e lene de gugaleala azi, da-le-n ma-sa ca nu o sa ne impiedicam acum de asta. Azi icica mananc si eu drob, amu nu stiu daca fix ca al tau. Si culmea, nu am voie nimic din ce se mananca de paste 😀 Sa vedem cum ma descurc.

  3. Pingback: Bulete de cartofi (si ce am mai mancat de paste) | Aphextwinz's Blog
  4. legumicole-mi-co-le, da? 🙂 leguminoasele sunt intr-adevar altele, alea cu pastai, astia au fost asa de lipsiti de inspiatie incat au zis c „legumi…” la toate :))
    cred ca au vrut sa fie legumi, ca la fratii nostrii 😛

  5. deci legumi cu cole sau noase, bre, io ca io, trai-mi-ar capsunele in congelator, dar un strain care vrea sa invete bine limba romana trebuie sa se rezume la injuraturi, ca acolo e relativ simplu daca o prind pe aia cu „ma-ta are cratima”.

  6. Pingback: Bors de porc cu cartofi la kukta | Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s