Ghiveci in ulei

Nu mai gasesc cate ghivece am facut, apropos de intrebarea aia legata de ce mancare ai putea manca toata viata, detasat pe locul doi, dupa cartofi prajiti cu oua si branza vine ghiveciul. Oricare ar fi el.

Si nu e niciodata la fel, ca am tot facut, mai ales ca da bine la regimul doftorului si, doamnelor si duduilor, e de post. Cautam una bucata ghiveci al meu, reteta in versuri, dar nu am gasit decat: ghiveci cu pui, ghiveci de primavara-vara, ghivece amestecate, ghiveci de ghiveci, ghiveci scazut, ghiveci cu fasole boabe, ghiveci suparat, ghiveci cu pui si cimbru, ghiveci cu chutney de masline, ghiveci condimentat, ghiveci intre straturi de varza, ghiveci la kukta … sunt prea multe, nu dau de ala in versuri, sa il ia gaia.

Slide1

Inainte de a porni, ca orice ghiveci, cu ce avem plus anumite treburi musai, cititorilor mei care, fireste sunt mai cu motz decat ai lor, le reexplic: uleiul NU este nociv, e sanatos, nocive sunt prajelile, temperaturile folosite alandala, mai multe chestiuni legate de ulei. NU uleiul.

De cand am citit pe un site ca a facut o persoana o maioneza „sanatoasa pentru ca nu contine ulei” din sase oua si doua linguri de ulei, m-am intrebat, oare cati oameni cred tot ce se scrie? De la oameni care au inradacinat in cap uleiul nociv si oul bun pana la cei ce cred cu sfintenie in ce decreteaza cate un pseudoguru al dietelor si alimentatiei sanatoase.

Deci uleiul e bun, punct.

De ce ghiveci in ulei? Mai, nu stiu, cand am mancat prima data mi-a placut foarte mult, nu am nici o explicatie logica, e mai migalos, na, poti pune bine-merci legumele in straturi si basta. Sau amestecate sau blabla. Mie imi place mult varianta la care se prajesc in baie de ulei o mare parte din legumele implicate. Nu prajit zdravan, cat sa faca putina crusta.

Repet, nu e legat de nimica, imi place mie, punct.

Si cum ghiveciul nostru este permisiv si e primavara, i-am mai pus una-alta, am scos una-alta (ca doar nu era sa pun rosii proaspete la 15 lei kila) si in final am avut straturile asa:

– leurda, ceapa, morcov, ardei (da, sunt si niste felii de castravete, era in plus), cartofi, dovlecei, varza (gata calita dar al dente asa);

Slide9

– vinete (scurse bine, cu sare, peste noapte), fasole verde (din conserva), iar dovlecei si la final suc de rosii (rosia aia mica e la impresie artistica, nu am pus decat o cutie de rosii tocate).

Slide10

Se lasa sa zaca la cuptor in legea lui si asta e tot. De condimentat, dupa plac, eu am pus nitel cimbru, sare, piper, ceapa prajita (mi am nitica in cutia aia de la Lidl, ca nu se mai termina odata), verdeata.

E bun, bun, in general se poate face cam din orice, dar eu, oricat de putin as pune, simt nevoia sa aiba musai ceapa, morcov, dovleceil, vanata si cartof. Restul vin de la sine.

Am fiert cateva paste alaturi doar pentru ca voiam sa termin odata pennele astea nerigate, ca ma enervau.

Slide11

Un singur mare dezavantaj il are orice ghiveci: poti sa faci si la cazan sau la cratita batraneasca de tuci, tot dispare repede.

Cateva chestiuni pe langa ghiveci, ca ieri am forfotit sa pun ordine in chestiuni bucataresti. Prima e ca nu imi convine sa ma aplec si mereu improvizez mini-cosuri de gunoi, acum am gasit solutia perfecta: o punga pusa intr-un pahar (strict pentru resturi alimentare, normal).

Si inca ceva, nu imi vine sa arunc nimic, imi plac culorile, sa ca pe masa pun mereu pahare cu apa cu te miri ce, ultimul aranjament „floral” e cu ardei iuti si boboci de leurda.

Slide12

Am mai facut si mini-martieni, soldatei, mumii, or fi nesanatoase, strigator la cer, stiu, dar si astea dispar cat apuci sa spui „rororo”.

Slide13

Si am ramas la chestiunea pe care o experimentasem la virsli in foietaj: am uns mumiile cu ou amestecat cu mustar. Merge cel mai bine, dupa parerea mea.

Slide2

Si, inca o treaba, apropos de ambalaje, am primit covrigii astia cand am luat o sticla de Bergenbier, buni de altfel.

Slide14

Eu nu inteleg treaba, ce e mai neicusorule cu denumirile alea? Cum adica „superiori”? Da, stiu nomenclatoarele de pe vremuri si incadrarile ciudate, biscuiti superiori si nu populari, dar am schimbat secolul de atunci. Ce, toata lumea a facut merceologie? Un om normal ar rade la asa ceva, auzi, superiori, la covrigi nu mai era discriminale, pai e politically correct sa zici de unii covrigi ca-s mai cu motz decat altii? Si sugestie de prezentare, un castron cu sare. Covrigii fiind ei insisi plini de sare, ce sa inteleg, ca mi se sugereaza sa mai pun niste sare ca sa ii dau asa la mosafiri? CU sare si sare?

Mai e si laptele de consum, e drept ca nu bate multe etichete, home made drum si parizer in fund de vita sunt de departe pe locul 1.

rororo

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Ghiveci in ulei&8221;

  1. Pingback: Ghiveciul puturosului | Aphextwinz's Blog
  2. si eu tot ghiveci am facut ieri, mai de dieta, asa, ca trebuie sa ne lasam de niste chestii; eu n-am avut fasole si ardei, am pus, in schimb, telina , mazare si niste vin alb; bun!

  3. dupa mediteraneeni prajitul la temperatura mica in ulei de masline sau la temperatura mare in altele, de arahide, de exemplu, e foarte sanatos. eu nu mai avui mazare, ca as fi pus, de aia e misto ghiveciul 🙂

  4. In preajma mea ghiveciul ala poate supravietui o eternitate! Eu asa ceva doar prestez, nu m-ating de el! Am ramas cu traume de la gradinita, deci cautati-o pe tanti Florica Bis sa va zica reteta de la cel mai rau ghiveci! Va asigur ca trebuie pus pe panoul cu ASA NU!

  5. Pingback: Cat ne costa un ghiveci | Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s