Cheful zilei: gratar cu cartofi prajiti

Iaca ma scoasera astia de la bucataras din lista de bloguri, ma benoclez, ma benoclez, nimica, ma gandesc eu, mai, o fi de la faptul ca nu e reteta tot ce scriu. Aiurea, mai sunt o droaie de articole care nu-s retete. Nu le-o fi placut ca nu e cu miligramu’, same old story, asa era si la multinationale, nu intrai la categoria „turma” avea grija carmaciul.

Dar cum si acolo, desi in general incompetenta duce la o avansare, poti sa te mentii si prin performanta, iaca performanta: halci, carne, carnagiu.

Slide1

Treaba cu fenomenele nutritionale si pareri si opinii, de chefi si nu numai, legate de un gratar perfet, rostit cu emfaza si, eventual la ora de varf, e ca nu are nimeni dreptate. Pe cuvant de pionier.

Adicatalea cica sa nu pui sare dinainte ca iese zeama din carne. Absolutamente corect daca tai respectiva ca pe foaie de hartie, la halci, nu se aplica. Eu nu m-am ocupat de respectivii monstri, au fost tratati cu sare, piper si iuteala si lasati la rece (monstrii, deh). Apoi jap, jap, pe gratarul bine incins (care si el saracul, inchide porii, nu iese zeama chiar asa cum se pronunta unii).

Slide2

Eu mi-am pregatit muschiulet (regim, da?) cu portocala si sos de stridie. Anume am fasonat muschiul in trei parti relativ egale ca grosime si le-am lasat sa se vada cu o portocala zemoasa zdrobita cu pumn de otel direct in punga, ca sa nu mai murdaresc diverse chestii, sos de stridie si ardei iute.

Dupa o vreme am pus bucata mai groasa pe gratar si am intrebat-o de sanatate o vreme, pana cand, dupa cum stiti, verificand-o, am ajuns la concluzia ca e facuta exact dupa plac, in sange.

Slide3

Daca ma intrebati pe mine (si daca nu, ce daca), treaba asta e mai buna rece, spre deosebire de ceafa la gratar care e buna fierbinte (am uitat sexyunea cefei respective, tot rozalie dar cu margini crocante).

Slide4

Cat despre cartofii prajiti, au sfarsit un untura de rata, da, aia achizitionata de la Deva.

Slide5

Pentru a nu aglomera aragazul si, pentru ca tot aia este la cuptor sau pe ochi, am pus untura peste cartofi, am pus si sare (nu am de gand sa refolosesc grasimea aia nociva, da?) …

Slide6

… si am dat la cuptor. Unde se poate jongla cu temperatura in asa fel incat sa fie gata cartofii cam odata cu carnea (pe care o las oricum nitel in folie, pe carne bre, ca daca e groasa felia se disipeaza misto sucurile daca zace putin friptura dupa ce e luata de pe gratar).

Slide7

Am pus si cascaval pe cartofi, daca tot am serbat o serie de analize reusite, sa fie acolo, sa nu creada organismul ca devenim obsedati de quinoa.

Slide8

Apropos de quinoa, ieri pe strada doua tinere plinute (cum sunt destul de multe fete in ziua de azi) se intalnesc in fata mea si poarta o conversatie care m-a facut sa imi scap chistocul in balta:

– Ce faci tu?
– Bine fah, tu?
– Ma duc sa imi iau quinoa.
– Bio?
– Normal.

Nu stiu ce face respectiva cereala, dar sigur nu ajuta la slabit, se pare ca din contra, cred ca mai degraba porcul ramane baza unei diete sanatoase.

Slide9

Apropos de cartofii aia, mai e o legenda urbana, ca mancarea la cuptor (chiftele, fripturi) are aport scazut de grasimi si nu implica prajeala. Aiurea, contin grasime, sunt supuse la temperaturi, sfaraie? Stiu ca e frumos sa crezi in ceva, dar tot prajeala este.

Mai mult, o prajire corecta in baie de ulei reduce din grasime, e simplu, ce e in plus se topeste si ramane in uleiul incins si, daca a mai ramas ceva, se duce prin sita sau pe hartie absorbanta, mare inginerie.

Va urma o serie de cumparaturi, am gasit chestii interesante. Intre timp ma duc sa sufar ca nu mai fac parte din blogosfera bucataras.

rororo

10 gânduri despre &8222;Cheful zilei: gratar cu cartofi prajiti&8221;

  1. Hai ca mai inveselit presto! Deeeeeciii de cateva luni nu mai pot cu quinoa la fiecare colt de strase, cineva face salata, mancare, ! Cum ori fi trait Burebista si Deceneu fara quinoa, nu prea pot concepe!!

    Acum se fac si sarmale cu quinoa, dar pe-ale mele va invit sa le asteptati, asa, jumate de secol minim, ca banuiesc ca pana acolo , m-oi duce ad patres!

    Auzi da stevie, spanac nu mai e la piata, ca aia nu te ingrasa decat daca mananci un camion!

  2. Daaa! Nu e pasare ca porcul!
    Cat despre quinoa, ce sa spun? Pe dinafara pare ca seamana cu meiul stramosilor geto-daci.La gust, nu stiu! Dar se pare ca nebunia asta la moda pe unii ii costa cam mult! http://totb.ro/un-adevar-necomestibil-pentru-vegani-pasiunea-lor-pentru-quinoa-saraceste-populatiile-din-peru/
    Am facut si eu chiftele la cuptor, pentru ca toata se lumea se lauda peste tot cu ele. In primul rand, parca nu erau chiftele! Cuptorul le-a uscat si aveau consistenta mingilor de tenis (n-am mancat dar sigur asa trebuie sa fie!), cauciucoase, desi pusesem carne de calitate si ceva legume, in ideea ca vor iesi pufoase. Nu mai repet experienta!

  3. 1. la fel e cu soia, dezastru ecologic din cauza cultivarii excesive, asa s-a intamplat la un moment dat si cu orezul adus in europa si cultivat masiv. dar daca e musai, trebuie.

    2. mei mananca papagalul meu, ovaz caii, dupa atatia ani de evolutie, dupa ce ca ma dau cu unguente de uz veterinar, sa mai si mananc precum animalele? pusca me.

    3. da, daca nu e carnea grasa se usuca, dar merg cand ai la masa oameni care „tin regim” sau daca le marinezi ulterior, ca trag din sos. altfel, nu merita. si, cum spuneam, o prajire corecta nu implica absorbtie mare de ulei. despre gust, nu mai vorbim. dar ce stiu eu, azi mi-am luat „suturi” ca pana acum nu am invatat ca dimineata e musai sa mananc musli cu iaurt, mniam mniam.

  4. Pingback: Aventuri prin cartier | Aphextwinz's Blog
  5. Pingback: Mancare rece cu carne de iepure | Aphextwinz's Blog
  6. Pingback: Virsli in foietaj | Aphextwinz's Blog
  7. Quinoa? Ma simt ca un dinozaur printre oameni moderni, acum aud prima data de asa ceva, ce este quinoa?

    Ioi cum arata cartofii aia prajiti si carnea aia :D.
    Da , am observat si eu ca fetele care se feresc sa manance si se feresc de carne, grasime si mancare sunt cele mai grase. Tofu ala prajit ingrasa ca naiba cred ca ….:))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s