Bunatati

Asa, de final, inainte de plecare, am nimerit doua chestii la fix. Dupa ce m-am amuzat cu balacareala de pe blogosfera culinara (tu ai furat de la mine, ba tu, link, ba nu, ia link, circ de circ, mult timp liber si multa plictiseala, macar e buna, ne mai amuzam si noi), mi-am amintit de niste versuri ale lui Al. O. Teodoreanu, zis si Pastorel, dar numai pentru prieteni:

Nu este cronicar, ci papagal,
Cel ce repeta cu nerusinare,
Prozaice retete culinare,
Asa cum le-a gasit in manual.

(sper ca mi le-am amintit bine, de nu, corectati fara mila, imi fac mea pulpa)

Sa revenim la brasoavele noastre, pasul unu, am fost in Poiana, sa o alerg pe Casi prin parc. S-au schimbat cateva pe acolo, gagica a vrut sa manance, nu i-am dat, nu e voie, acolo nu e de regim.

Slide47

A facut ea ce a facut de am reusit sa o trag (vag) in poza, a sarit in fata masinii, s-a blocat prin nameti, chestii cainesti, mai exact de caine prost.

Slide48

Sa revenim la cele omenesti, ni s-a recomandat un local turcesc, cica au kebab bun de oaie, dar e cam fast food, deci am mers fara mari asteptari. Nu are nume, dar se afla pe Muresenilor, fix unde avea Sergiana locul de desfacere, cum se intra pe strada, pe dreapta, vizavi de local (de Sergiana, carciuma).

Surpriza. Atmosfera si decor fix de local turcesc (din Turcia, da?), normal, fara alcool, fara fumat, preparate nu foarte multe dar … oho.

Slide49

Totul era prezentat in vitrina, gratarul incins astepta, avea exact cam ce trebuie, pui, vita, oaie, saorma, pui marinat, cateva mancaruri gatite, airan, baclavale si desertul ala gen baclava cu branza (am un lapsus teribil).

Pe masa, nelipsita in orice local turcesc (din Turcia, da?), iutzica.

Slide50

Sigur, gen fast food, dar atat de drag mie pe coclauri. Am luat Adana kebab (cu oaie, insotit de cartofi, salata, bulghur sau pilaf, muraturi, legume la gratar) si cel mai bun fel de mancare de pana acum din tot periplul, ma jur. Pentru gustul meu a fost perfecta, o tocana de vita cu ardei, ceapa, ciuperci si cartofi, ceva de vis. Airanul in cani de metal racite a intregit totul la perfectie.

Slide51

Mi-a placut atat de mult tocana turcului Hakan incat am mancat-o pe toata, aici nu am mai luat nimica la pachet, desi niste portii pentru acasa, sa ma laud ca le-am facut eu, merita sa iau.

Pitele calde, bune si ele, ce sa mai, e de mers acolo la fiecare vizita. Au reinvadat turcii tinuturile mai ceva ca pe vremea otomanilor. Dar cu chestii bune.

Inca o tura prin Brasov, am mai vazut cateva simigerii, patiserii germane interesante, multa mancare buna, atent prezentata, magazine si localuri frumoase, ingrijite, preturi maricele, e drept.

In caruta aia din piata sfatului se vand carnati (cica o reteta traditionala germana), vin fiert, cafea, chestii, socoteli. Iar cu porumbeii, a fost o faza super tare.

Slide52

Faceam instructaj la misto, dimineata, cu potaia, cu un covrig uscat drept recompensa, se adunasera porumbeii in jurul ei, miloaga impartea frimiturile, un japonez ne filma, frumos, simpatic totul. Pana cand ceva a speriat porumbeii care au tulit-o falfaind puternic, ceea ce a speriat potaia care si-a pus urechile pe spate si tunde-o, ceea ce a speriat japu’ care era sa cada in fund. Nu era lume multa la ora aia, dar cea care a fost s-a distrat.

Am fost apoi la Cafeteca unde am vazut ca e un panou cu „creatii”, nu il mai vazusem pana acum.

Slide53

Asa ca am scos un carnetel si le-am lasat si eu o amintire.

Slide54

Imi place localul, bine aprovizionat, bine aerisit pentru sleatha de nemernici fumatori care suntem, bauturile de calitate, Irish-ul din imagine mi-l luasem eu, invatata cu alea aromate vag cu whiskey. Si nu l-am baut pentru ca asta chiar avea asa ceva, suficient. Localul potrivit la locul potrivit, parerea mea.

Si am ajuns si la casa de comenzi Aro, absolut intamplator. Asta e in spatele hotelului, inainte de parcare, o camera mica, doua vitrine, nu decoruri, nu nimica. Cele mai bune prajituri pe care le-am degustat de ceva vreme incoace, nota zece. Nu numai ca le-au potrivit bine, ca aveau ingrediente de calitate, ca semanau cu ce era (iar imi aduc aminte de aia cu vremea bunicii, Indienele chiar aveau gust ca pe vremea mea, cand le mancam la o cofetarie din Eforie care nu mai exista. Cofetaria, nu Eforiele.

Scuzati poza, nu reflecta gustul.

Slide55

Si iarasi, cu inima stransa, in drum spre casa am oprit la vechiul local Taverna Sarbului. Cu inima stransa nu cumva sa ma fac de castane, pentru ca locanta din Bucuresti e nasoala din multe puncte de vedere. Cea de la Sinaia a ramas cum stiam pe vremuri, bonus, acum are si ursi care vin din padure la masa.

Slide56

Urcusul pe drumul inca destul de izapezit, a meritat. Chit ca preturile sunt mari, au acum optiunea (cand zic acum e fata de ce stiam eu cu ani buni in urma, da?) de a iti lasa alegerea sa comanzi jumatate de portie, meniul e cu poze, mancarea arata in realitate ca in fotografii. Fireste ca s-a dat startul cu un platou mixt, oamenii isi mentin calitatea produselor si marimea portiilor.

Slide57

Apropo de preturi mari, un tzoi de rachiu ca in imagine, de 30ml e 8 lei.

Salata de muraturi, excelenta, la fel si ciorba de fasole.

Slide58

Slide59

Peisajul e gratis.

Slide60

Eu mi-am luat carnat cu fasole, pacat ca am facut poza repede si nu puteti vedea minunata opera de arta de langa carnatul meu de oaie, un soi de floare/ciuperca din ridiche si sfecla rosie. Mi-am luat numai jumatate de portie si, desi a fost incredibil de bun totul, nu am reusit sa o termin (iar la pachet).

Slide61

S-a mai luat si oaie la protap, excelenta la gust dar, iarasi babana portia. Oaia cam batrana, nitel cam tare, dar delicioasa, ce s-a dus la caserola am reciclat (si mancat) azi, va arat maine.

Slide62

Si varza calita a fost super (tot eu m-am ales cu resturile).

Slide63

Mi-a placut si faptul ca au pus vitrina frigorifica, la fel ca la turc, in care se prezentau o parte din preparate (de aia am si ales carnatul ala de oaie, arata bine) si lumanarea aia gigantica din poarta, banuiesc in mintea mea ca o folosesc pentru terasa, cred, nu stiu, dar e mare bai.

Slide64

Chelnerii sunt antrenati sa recomande produsele mai scumpe, sa te imbie sa iei tzuica dubla, deh, desi nu s-a consumat mai deloc alcool, nota a fost destul de piparata, e si un local care era plin deja de la deschidere. Ma rog, nu chiar plin, ca e maricel, dar la 12 erau si altii care au rupt poarta.

Insa, din cand in cand, merita.

Mai aveam eu pe tzeava multe de scris, dar m-a luat o oboseala infioratoare, asa ca v-am facut o felicitare, in imagine sunt cumparaturile de baza din Deva.

Slide65

Sper ca nu v-am plictisit cu nefenomenalele noastre neaventuri, cateodata o mai iei si usurel, mai o fasole, mai o sarma, ca asa e in tenis, pe munti sa urce cine a lasat artrita acasa. Sau Casi.

rororo

7 gânduri despre &8222;Bunatati&8221;

  1. Pingback: Ciorba, oaia si sandwich-ul | Aphextwinz's Blog
  2. E chiar misto, ca fast food (cica) bate multe localuri cu titlul de restaurant, parerea mea. Eu am ramas cu gandul la saorma lor, ca au tot facut cateva pe langa mine. Data viitoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s