1800 retete culinare practice

Ei ale mele, nu, m-am gandit sa va mai prezint o carte. Mi-am dat seama ca unele nici nu stiu daca are rost sa le arat, chiar daca sunt bune, ca nu cred ca se gasesc, asa ca incerc cu astea de la noi care, chiar daca sunt editate mai de mult, pot fi gasite cu mult noroc in putinele anticariate ramase.

Mai ales la anticariate online, eu am gasit cate ceva pe acolo, azi va arat cartea scrisa de Nicolae (Colea) Olexiuc si Iulia Olexiuc, 1800 retete culinare practice.

Slide1

Sigur, se gasesc carti scrise de maestrul Colea si de factura recenta, a foast oarecum redescoperit de publicul care este mai mult invatat cu ce apare in media (aici introbag si blogosfera, feisbuci, ce se mai citeste zilnic pe la munca). Cartea de care va spun (Editura Tehnica, 1986 cu prefata de Dumitru Burtea) este oarecum remarcanta si datorita faptului ca, desi a aparut intr-un an destul de urat din epoca apusa, a pastrat ingrediente si tehnici, desi era greu, daca nu imposibil de gasit materia prima.

Retetele sunt prezentate simplu si acopera o sfera larga, de la banale omlete sau sandvisuri pana la vanat, scoici, melci sau fructe glasate. In introducere este si o scurta lista de sfaturi practice, daca ma intrebati pe mine unele nici nu mai sunt de actualitate, fiind contrazise de bucatarii moderni, plus ca se refera la metode mai rar intalnite acum, de exemplu gatitul pe plita. Cartea aparuta dupa revolutie, de exemplu, da exemple de retete la microunde, s-a adaptat.

In retete apar si denumiri clasice, rar intalnite in alte carti, cum ar fi sosul ravigote, retete mai putin executate in zilele noastre (salata de cap si picioare de vitel), mezeluri de casa (carnati de Burdujeni, crenvusti), preparatele cu legume sunt impartite pe categorii astfel incat puteti decide in a alege o reteta dupa ce anume aveti prin batatura (rosii, dovlecei), ma rog, eu am spicuit asa, pe sarite, doar nu o sa tin minte pe dinafara 500 de pagini, sunt o droaie de retete si sfaturi practice. Daca o gasiti la anticariate, fie si online (sunt cam scumpe cele din urma, nu stiu de ce), merita.

In alta dezordine de idei, ma chinui sa imi amenajez „gradina” din geam de doua zile si … iar ninge.

Slide2

Cum zice si Bogdana cu buna dimineata ei, prea liniste, mai ales ca nu se merge la scoli, era pustiu ca dupa bombardament dimineata.

Chiar vreme de filme, muzica, remy si … fraierit tuta la pozat, din pacate a blituit si iar i-au iesit ochii de dracula retriever.

Slide3

Mie in prima poza mi se pare ca seamana cu King Julian sau veverita din Ice Age 😀

rororo

Un gând despre &8222;1800 retete culinare practice&8221;

  1. Mie mi se pare ca aduce mai mult cu veverita decat cu King Julian. E simpatica si pare blanda!
    Multumesc pentru noua sursa de informatie!(1800 …)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s