Xanadu

Nu mai fusesem de mult si, intr-o oarecare masura nici nu am ajuns, cand sa dau in ea, in carciuma, surpriza, in locul ei un hotel in constructie. Dar in zare ce sclipeste, nu, nu e doi peste ci o mare de beculete, chit ca din „Mediteranean” ramasesera mai putine litere. Si-a schimbat locul doi pasi mai incolo locanta, si-a modificat si meniul si, vad ca cei de la Xanadu au actualizat si site-ul.

Au intrat nitel pe teritoriul vecinilor de la Cantina Verde cu bucataria mediteraneana dar un anume melanj de preparate si decoruri face diferenta.

E nou, in ianuarie au deschis noile porti, decorul e oarecum straniu de descris, culorile calde merg pe roz si mov, pastelate, nu arata musai rau fluturii si florile de pe pereti, dar parca e prea mult sclipici (stalp de sustinere cu mozaic auriu, candelabre la buda, niste corpuri de iluminat in sala carciumii cu floricele ca din sticla (nici nu imi dau seama daca erau din sticla sau plastic).

Daca s-ar fi mers mai mult pe un arhitect (sau macar unul care a terminat facultatea, zic si eu) poate iesea ceva mai cochet si mai putin un amestec de sala de mese care asteapta nuntile combinat cu loc de joaca pentru copii si mese de local cu pretentii.

Oricum, poate suna rau ce am scris, dar nu e deranjant din cale-afara.

Ar mai fi ceva, chelnerii (sunt din vechea locatie unii) desi amabili si bine intentionati, iti stau in coasta. Picolita se uita atat de insistent in farfurii dupa fiecare imbucatura ca, vorba unui comesean: o fi vazut ca am dat pe mine? Ca imi e ca ma si plezneste.

Chiar iti venea sa deschizi gura sa ii arati ca ai papat tot. La fel si cu scrumierele, sigur, nu e indicat sa cada pe tine chistoacele, dar nici schimbate inainte sa atinga jarul fundul recipientului.

Intr-un cuvant, chelneri sacaitori, daca nu se uitau in farfurie/gura/scrumiera te atinteau de la barul pe care il sprijineau cu incredere, fiind destul de aproape am vazut si cateva faze, cum se jucau cu plicurile de ceai sau cum isi discutau spaga.

Nici astea nu sunt mari minusuri pentru ca au un plus major: bucatarul. Da, mancarea a fost foarte buna. Desi au amestecat ideile de carciumi, adica la antreu poti gasi in insiruire sote cu porcini alaturi de bulz, si la alte categorii de meniu se imprietenesc pe aceeasi foaie, puiul cu gorgonzola cu cel la ceaun cu mujdei si mamaliga, scallopinele al limone stau bine merci langa ciolan cu varza sau fasole, saltimbocca e prietena cu pastrama de oaie cu mamaliga, ati inteles ideea.

Insa mancarea este exceptional de bine facuta, pastele, chiflele, facute in casa, la fel si muraturile, bucatarul e chiar bun, pana si lucrurile simple le face cu talent.

Scuze de poze, sunt cu scule din alea noi, ipod, ifon, i ma-sa ca nu stiu care e una care e alta, din alea cu care umbla acum lumea pe strada de nu mai vede pe unde calca de zici ca suntem un popor de zombie.

Deci fotografiile sunt ca o vaga idee, nu reflecta deloc realitatea.

Eu mi-am combinat cotlete de berbecut la gratar cu sote de spanac cu unt, parmezan si usturoi. Nota zece cu laude pentru preparare, daca ma mai duc, spanacul ala il iau separat, doua portii, clar.

Slide1

S-a mai comandat si ciolan cu fasole si muraturi, muraturile nitel cam sarate, ciolanul cu fasole insa foarte bun si, portie de nemediteraneeni, adica s-a luat jumatate de portie la pachet.

Slide2

Repetieren la cotlete (bonus, oasele au mers la Casi).

Slide3

Si bruschette, cu toate ca nu beneficiau de aroma rosiilor „din alea” ci din cele care se gasesc acuma, foarte bune, pe jumatati de chifle facute de ei, prajite cum trebuie, cu busuioc proaspat si usturoi cat trebuie. Nu aveau ulei de masline, se poate cere separat, pe masa fiind doar sare si piper.

Slide4

Nota a fost in jur de un milion (putin sub), nu s-a baut prea mult, niste Leffe si alte beri. Atmosfera si chelnerii poate i-am descris eu prea drastic, fiind mai mult de amuzat decat deranjant totul, dar curatenia si preparatele (si mai au in meniu chestii interesante) merita o revenire.

In afara de oasele de miel si fasole care s-au luat la pachet, eu mi-am insusit si chiflele, cu gandul la un hot dog matinal cu crenvusti de Angst. Pe care i-am baut.

Slide17

Daca stau sa ma gandesc bine, amestecul de bucatarii nu e foarte gresit, fiind una din primele carciumi din marea care a rasarit acum in cartier, isi tin aproape si clientii vechi si atrag si din cei mai cu pretentii. Dar nu e corect, erau la o masa niste italieni (ma rog, romitalieni, broscari, naiba stie, vorbeau italiana) si lor le-au dat digestive din partea casei, noua nu. Rusinica.

Daca ma mai duc iau si sapuniera mea, chit ca nu fac eu mari poze artistice, macar se deslusesc mai bine.

rororo

11 gânduri despre &8222;Xanadu&8221;

  1. Uite, amu ma bag in sama ca de asta stiu bine. Fusei anul trecut de doua ori la ei, ceea ce pentru mine e mult pentru acelasi loc daca nu m-am amorezat de el cumva. Acuma, pe puncte:
    -eu am fost numai la etajul 2, decorurile de la parter am inteles ca sunt asa un melanj pastelat pentru ca au evenimente pentru copii – ceea ce pebntru mine a fost nitel ciudat (copii la carciuma traditionala?)
    -calitatea preparatelor de nota 10, bune spre excelente (asa ca poate e mai bine decat sa faci ziua copilului din dotare la Mec!)
    -curat, curat peste tot, iar sus este un salon extrem de intim, de mansarda rustica in stil italian si are si terasa frumoasa
    -ospatari care se misca repede, destul de discret mi s-a parut mie, avizati asupra preparatelor servite, ofera idei si sfaturi dar fara sa fie ostentativi
    -i-am admirat ca pareau sincer incantati ca ne-au placut recomandarile si suntem familiarizati cu vinurile si la ce potol se pot combina si au reactionat discret la laudele noastre care sa fi transmise bucatarului
    -n-au facut fete lungi la clientii vecini care vroiau neaparat ceva, total neadecvat locului, i-au ghidat spre ceva ce puteau face, improviza, combina, fara a comenta ceva – or fi comentat ei ceva sigur, dar nu acolo cum se intampla prin multe locuri
    -desi mancarea foarte buna, bine facuta, servita la timp, cam multi clienti nefamiliarizati cu specificul, cred ca adusi de recomandarile unora care aveau habar
    -mi-au placut lipiiile carora le ziceau foccacia desi erau subtirele rau, erau calde mereu, acoperite cu servete curate albe, la discretie de vreo trei feluri
    -aveau antipasti din partea casei
    Concluzia: o sa mai mergem acolo ca ne-a placut. Acuma, te avertizez ca sunt complet subiectiva, dar de muuulta vreme nu mi-a placut un loc atat de fara rezerve.

  2. LA noi nici antipasti nici digestiv nu au fost din partea casei. Sus nici nu stiam ca au, probabil ca nefiind plin ochi la ora aia nu ne-au indrumat. Da, chelnerii stiu ce sa recomande, dar parca prea statura in farfuria mea.

    Aia cu copiii ma face sa inteleg de ce au ales mocheta aia de gradinita 😀 Se preteaza la petreceri cu copii, e usor de facut sala de jos mare si primitoare pentru evenimente, cred ca si in ideea asta a fost construita, am vazut ca geamurile se desfac de asa natura incat vara poate fi tot localul ca o mare terasa.

    Foccacia nu am luat, dar nu e tarziu, ca nu au intrat zilele in sac, mai ales ca vreau sa testez muschiul de vita, capatai pentru orice bucatar, mai au multe chestii interesante pe meniu, chiar si cele romanesti suna bine, dar am vazut altele.

    Vita si pestele sunt, ca peste tot, mai scumpe, dar cum fac economie la consumatia bahica, poate, poate.

    Deci e deschis de anul trecut in locatia noua? Ete ca nici nu am observat, baiatul mi-a spus ca nu era a lor vechea locatie, asta e a lor (nu stiu cine sunt „lor”). Cealalta care se vrea hotel-restaurant inca nu e gata.

    Mai e un hotel nou mai jos, pe 1 decebrie cum mergi spre Pallady. Am avut surpriza aseara sa vad ca in scurt timp a trecut de la 3 la 4 stele. Si eu mai spuneam ca stau in cartier marginas 😀

  3. oare io sunt singura careia xanadu ii suna a xanax?! 😀 (sa stii ca e de la zapada. in mai putin de 12 ore ne-a umplut de veselie, nici n-am putut sa deschidem geamurile la birou – care e la mansarda. cum am ajuns pana la birou e alta poveste 😀 )

  4. Mie mi-a sunat din prima a melodia aia din Grease (care e si pe site, a fost febletea noastra in scoala generala piesa, cu O.N.John si Travolta) deci nici prin gand nu mi-a trecut xanax 😀 Aci e frig si urat si eu vreau prajituri din alea bune de ieri, macar de ar fi putina zapada, asa e zloata.

  5. Mi-am dat seama ca vorbim de doua locatii diferite. Eu am fost la cea din Sf.Stefan. Dar se pare ca ideile de design seamana. Vita s-o incerci, e foarte bine preparata, cel putin ce am mancat eu. Legumele idem. Jumatatea din dotare a vrut dorada in stil mediteranean, facuta in hartie de copt nu folie de aluminiu cu legume si mirodemii proaspete, de nota 12.

  6. Aoleu, da, ca si Xanadu si L’incontro mai au si alte locatii, eu vorbesc de cea din Postavarului (link-ul la site e de acolo). Aveau si dorada pe pat de sare, se cere reeditat, clar.

  7. Pingback: Clasic « Aphextwinz's Blog
  8. Pingback: L’incontro Titan si situatia crasmelor sambata seara « Aphextwinz's Blog
  9. Pingback: Xanadu, iarasi « Aphextwinz's Blog
  10. Pingback: Casa Anca « Aphextwinz's Blog
  11. Pingback: Reginette Carbonara | Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s