Mancare la mal de mare

Ca sa nu va speriati de poze (sunt facute pe sponci), va indulcesc cu una cu marea, da?

Cum va spuneam, am fost doar o data la carciuma, Eforie Sud e cam mort iarna, dar, daca picati dupa sezon, recomand cu incredere Pongas. E pe soseaua nationala. Bai, fac o mancare, de exceptie (numai ca am pozat eu din poseta si pe fuga).

Neamul daca m-a invitat a vrut si d’aia si d’aia, dar nu am reusit sa dovedim decat ciorbele de burta. De exceptie.

Am luat acasa ce mai comandasem si am mai mancat o gramada.

Fasole cu carnati.

Muraturi, pardon, muraciuni asortate, gogonele si pepenasi chiar nu mai mancasem de mult.

Si o pizza cu de toate.

Pizza, banala dar in regula, in schimb, mancarea gatita, excelenta.

Dupa care am mancat acasica ce s-a gasit si, nu am rezistat unei minunate telemele de oaie (dobrogeana, nu de cvasicunoscutul Sibiu) sa nu o torn pe reteta mea favorita. Plus muraciuni.

A fost si o replica mai ceva ca la cutremure: bine bah dar am fleica, io fac tochitura. Luai si din aia (si vreo doua kile), ce era sa fac.

Tochitura nu e aia din acceptul clasic ci asa: carne grasa de porc fripta in ulei, apoi numai pasta de tomate si usturoi, punct. Sau vorba lui Tom Macaragiu: stop! Stop!

In alta zi o vecina ne-a dat ciorba de burta. Nu mai facuse, a invatat-o neamul meu. Pot spune cu mana pe corason espinado, una dintre cele mai naspa mancate de mine, prost pregatita, dar am dres-o.

Ma iertati inca o data de pozografii dar uitam mereu sa le fac artizdice.

Am mai poftit la o placinta (nu pozai, am primit de la vecini, ca asa e la tara) cu dovleac si branza, asa ca am cumparat de la Bella, ca doar nu eram sa fac placinte. Buna placinta cu dovleac de la Bella.

Cel mai des am mancat ciorbe de vita cu zarzavat, acrite cu bors, nectarine (nu e misto poza, par verzi, ele sunt doar dulci) si suc de rosii de gradina pe care l-am baut.

Dar a vemit o zi in care am fost in voga, am mancat puled oaie si puled porc. Da mah, asa le zice la moda, pulled, nu friptura la cuptor, cade obrazul de rusine daca nu zici puled.

Pe scurt, friptana condimentata, cu vin, cu ce o fi fost, lasata sa se faca bine, pe urma, ca sa nu ne mai batem capul, pusa pe pat de radacinoase si lasata pana se face franjuri. Puled adica.

Bine, noi pulezile astea le-am halit cu piure, dar asa s-au batut capcaunii la portile caninilor nostri, canci poze. Bun puledu, io care credeam ca e friptura.

Dupa care vine o zi de nastere. Neamurile sunt tinere si au chef de munca, de exemplu ieri s-a schimbat prefixul la 70 ca celalalt prefix s-a schimbat la 90 anul trecut. Si cum nu au stare, se apuca de, cum se zice, prajiturit (?)

Un aluat de nu stiu care, unul cu suc de rosii, crema de ciocolata, crema, de lamaie, eu ma uitam de pe margine, ca nu era sa ma bag. Pe urma lasate la zacut in camera rece doua zile. Bai, bune. Si pe astea le-am pozat la nasul imparicopitatului dar va faceti voi o idee.

A, da, in alea cu crema de lamaie am pus si niste capsuni cu zmeura de la congelator, pasate.

Pe urma da-i cu boii. Adica salata de boeuf. Nu ma bagai nici acolo decat la tocat, ca ii luara carnea de la gura Casandrei. Dar mi-au ramas doua albusuri, le-am umplut cu sunca si maioneza, niet decor, nema nimica, s-au haplit asa.

Salata? Un lighean, am adus si acasa.

Decorul e al meu, recunosc rusinata ca in lipsa de timp mai multa inspiratie nu avui (am decorat trei castroane, nu la fel, dar la minim).

I-a iesit cam moale maioneza, dar buna si acra, a fost in regula.

Si pe urma, gratar cu muraturi, zacusti cu ciuperci. Vecinul e mare mester in gratar, talpa le-a facut.

Ce e simpatic la ei ca toti se simt bine in pielea lor, ce fac e perfect, e si pacat sa ii contrazici. Am mancat cu placere talpa, multa maioneza moale, muraturi, tuica de bostina si voie buna. Ca daca ai voie buna poti manca si carton cu sticla pisata.

Azi mai am un sarbatorit pentru care am un cadou si ii urez cu drag: muraturi fericite si la multi bani:

Momentan cam astea, mai am bursuci, dar nu am lumina, sa vedem ce rezolv. Poate parea multa mancare, dar sunt portii mici si se dau la toti cei care nu au prin preajma.

rororo

2 gânduri despre &8222;Mancare la mal de mare&8221;

  1. No’ acu’ ce-ai cu Sibiu? La noi, la Poiana si la Jina e coada la branza toamna, vin bucurestenii si nu numai, cu microbuzele si-o cumpara toata la 18 lei kilu, nu’s cu cat ajunge la voi pe piata. Asta pe de-o parte!
    Pe de alta parte, am intalnit zeci de vanzatori de „branza de Sibiu”, care habar nu au unde-i orasu’ asta pe harta! Un preten chiar o intrebat omu’ de vindea la Braila-n piata celebra branza branduita de unde-i din Sighii. Si-o zis omu’ nost ca bunicul s-o nascut acolo, el n-are nici o vina! 🙂
    Si-acum la obiect, mi s-a umplut gura de lacrimi, vorba lui Sebastian Papaiani (fac o paranteza in paranteza, care a jucat cativa ani pe scena teatrului din Sibiu, teatru mic si anonim, de altfel) cand am vazut bunatatile cu care te-ai infruptat!

  2. Ai zis-o tu cu degetelele tale: „am intalnit zeci de vanzatori de “branza de Sibiu”, care habar nu au unde-i orasu’ asta pe harta!”

    Daca pe unde am umblat ar fi numai sibieni cu branza, ar fi bietul Sibiu pustiu, pe bune. Deci nu am ceva cu Sibiul ci cu teparii care pretind ca vand branza „de sibiu”. Iaca si acum am venit de la Eforie de unde am adus branza de Sibiu. O porcarie, pe pariu ca nu erau sibieni si ar fi si culmea sa ajunga la mare in extrasezon.

    Mie mi-ai adus aminte de o poveste din ceva localitate de langa Sibiu, poate o scriu odata, cand o sa am creierul la mine, azi e minus.

    Nu o stiam pe aia cu umplut gura de lacrimi, o preiau :))

    Sibiul il iubesc, daca dai un „sãrci” o sa vezi poze duium de pe acolo, anul asta nu am fost decat odata, cred, branza de acolo am luat mereu, de la piata, in restul tarii, e supraevaluata denumirea de „branza de Sibiu” cand e cum zici si tu, habar nu au pe unde se afla.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s