Amintiri din copilarie

Nu bre, ca nu-s Ion Creanga, desi Smarandita o fi a popii, mai stii. Am intrat in periplul zilnic pe Tocana de cuvinte a dumneaei, salajeanca, precum mine si acum incerc sa imi amintesc.

Spre deosebire de ea, eu nu aveam „tzara” ca bunicii erau la bloc, cei la care stateam, iar cei de la Buzau erau vizitati mai rar, oricum, la cati bunici si bunice am avut, cine le mai stie numarul. Ca toti, divort, insurat, divort, insurat si tot asa.

Deci lista mea cu amintiri din copilarie, legate de gusturi:

– babicul de la Bãlteni, iute de iti tiuiau urechile;
– bataia mancata de var’miu dupa ce eu furasem si mancasem plescoii pusi la uscat;
– dulciurile aduse din Moldova, mancate la Onesti (zaharicale, dar na, erau ambalate frumos);
– mentosanele, siropul si praful Turist de la plic;
– langosile cu branza de trei lei urmate de suc „zmeurata” si furatul de pahare (ritual);
– placinta dobrogeana de la Ozana in care am gasit foi de caiet scrise cu stiloul;
– mancarea de la popota (nu eram majora, deci e copilarie, da?) respectiv fasolea si varza;
– senvisurile facute de al batrn cand ma duceam la scoala (felii subtiiiiri de paine, ca m-a invatat de mica, painea ingrasa si tampeste, nu cumva sa ma ingras, nu ca as fi ajuns vreo manechina, dar pe undeva a prins bine);
– triunghiurile scoase din pepeni (da, am distrus toata recolta);
– pestele pe plita pusa pe foc de coceni;
– ou proaspat in fiecare dimineata la Petrosani inainte sa ies sa ma dau in hintã;
– colarezi cu lapte (acum sa nu ii mai vad);
– unt ciugulit de vrabii (bunicii de la Onesti nu aveau frigider, tineau totul pe pervaz);
– schimbatul mancarii pe sub masa la gradinita (ca aia nu mancau ciorba, io nu voiam felul doi);
– cornul cald cu iaurt abia scos din fabrica in saua calului (tot minora eram, se pune);
– macrou congelat si prajit, cu mujdei si cartofi cu ou langa custile cainilor (idem ca mai sus);
– clatite flambate la Hanul lui Manuc (aci e prea lunga si intima povestea, dar aveam cinci sau sase ani, deci se pune si e de neuitat);
– paine fripta in mult ulei, cu zahar;
– paine umeda apasata in punga de zahar;
(ultima, dar cea dintai, ca mai am dar umplu pagina aiurea)
– basinile trase cand ma ducea unul din bunici in carca si mereu imi zicea: iar mi-ai incalzit ceafa.

Bine, fireste ca sunt multe, astea mi-au venit acum la taste.

As pune si o poza, dar habar nu am care.

Na, una cu mancare din resturi, ca era la indemana.

Ca tot unul din bunici imi zicea aia cu „cine poate oase roade”.

Daca nu ati preluat leapsa de la Smaranda, luati de aici, care ce vrea.

17 gânduri despre &8222;Amintiri din copilarie&8221;

  1. ce tare, chiar dis de dimineata, venind inapoi de la piata, vorbeam cu niki despre citronada si zmeurata

  2. ptiu ca uitai de quik cola sau cum ma-sa se scria, aia naturala, colorata artificial si aromatizata sintetic.
    si culmea, am iesit cu jivina pe la un 8 juma, ca mi-a fost somn si absolut toata lumea se ducea la piata. e la moda? 😀

  3. s-ar putea sa nu ma opresc:
    _ coleasa
    _ cozonaci facuti in cuptorul de pamant din curte
    _ ciorba de porc, acrita cu zeama de varza, dar numai aia din prima zi
    _ carnati de casa tocati cu satarul, pe care-i mancam cu cartofi prajiti in untura si c turta de malai
    _ mancarea de fasole verde cu bucati de la borcan
    _ fidea cu lapte, cu sos mai gros
    _ rosii goale, carnoase, d-alea de se zahariseau cand le rupeai
    _ compotul de corcosude rosii, rece, cu paine
    _ boboroadele inmuitae-n vin de la pomeniri
    _ pomana porcului

    Acasa, la Bucuresti, evident ca mancarea nu mai avea niciun gust, desi mama gatea bine. La ea imi placea supa cu galuste, mancarea de mazare cu pui si toate prajiturile pe care le ascundea in ajun ca sa avem ce manca si de sarbatoare.

    Si da, de la cofetarie, eram lesinata dupa zmeurata, amandine, savarine si niste ciocolatele mici, erau unele mai cuboide ,Luminita” cred. Si mai erau pufuletii la pungi de hartie, aia sarati neaparat, iaurtul la borcane cu baton de 1 leu, nu?

  4. :)))) esti culmea, la mama in sat era unu’ de ii zicea „a lu coleasa” ca numai din aia manca.

    ce is alea „bucati la borcan”? dar boboroade?

    fidea cu lapte si colarezi sa nu mai vad, atata m-au indopat ca nici laptele nu il mai suport,

    la noi nu se faceau dulciuri si prajituri, dar gogosi se faceau si as manca oricand, gogoooooooooooooooosi. te bat 😀

    iar la pufuletii aia cel mai misto era ce ramanea pe fundul pungii, sarea aia cu frimituri, mmmm.

  5. bucati= carne de porc, prajita, pusa in untura, la garnita
    boboroade= painici mici care coceau la cuptorul din curte, se faceau numai pt pomeniri si se mancau inmuiate in vin rosu, indulcit

  6. ete ca nu stiam, la noi numai carne la garnita le zicea, io ma gandeam ca e ceva muratura. nici de celelalte nu stiam.

    oricum, babici si plescoi ca ai bunicului (avea reteta secreta) nu am mai mancat niciodata. la 14 ani am dus spaga la dentist plescoi si nu stia ce sa faca ala ca sa ma mai vada, ii vindea cu 3 lei perechea in autogara la Buzau unde mai mereu erau instalate standuri din alea sa tragi cu pusca in diverse.

    Mancau aia doi plescoi si beau zece beri, afacere. Si totul era facut de el, pana si „buiaua”.

    Bai stii de ce mi-am amintit acuma de la autogara? De hopa-mitica. Nu am mai vazut hopa-mitica nicaieri.

  7. Mira, ai ceva radacini in zona Teleorman? ca asa era acolo, la bunicii sarbi :D. cu bucati si boboroade si cofeturi si multe alte minunatii 😀 😀

  8. Pingback: Panini a la Salajean « Aphextwinz's Blog
  9. Lista mea cu gusturi din copilarie e destul de restransa:

    -paine cu unt si castraveti
    -ardei kapia umplut cu branza( asata imi dadea mama la scoala, ca painea o dadeam la vrabii)
    – supa cu galusti
    – struguri la greu, caise, tot nu le pot rezista!
    – smantana cu paine( cred ca a fost sursa mea de calciu pana pe la 10 ani)
    -gulii verzi cu sare, le mancam ca pe mere
    -ciorba de fasole verde cu smantana
    – supa de rosii adevarate de gradina
    – varza in toate formele: cruda, gatita, murata
    -nu puneam gura pe ciorba daca nu avea ardei in ea, deci la gradinita plasam ciorba altora.

    cam atat, daca nu punem si junk foodul, merdenele si inghetata din aia rooooozzzzzz care avea numai chimicale in ea, la cornet, cica de zmeura!

    acum ma uit si vad de ce m-au trimis ai mei la doctor, pe toata lista nu e nimic cu carne!! e bine, recunosc cu rusine ca furam carnati de pe bara din camara bunicii din Petrosani, din aia semiuscati si afumati!

  10. Pfuuuiiii, de asta uitasem, carnea pastrata in untura, la garnita. Vai de mine, buna mai era….tot ma vait ca-mi fac si-mi fac odata si-odata, si tot nu-mi fac…

  11. cofi, la mine aproape nimica nu se pupa cu lista ta, exceptand carnatii furati si inghetata aia roz din salajean (unde e brd acum era o masinarie pe strada cand eram io mica si cornetul era plat ca o farfurioara si naspa la gust)

    smarandito, eu am tot pus carnati si carne in untura (is si poze pe aici dar nu mai stiu unde) dar nu mai pun, ca nu rezist sa nu fac si cartofi fripti in untura pe langa si cica dauneaza grav lu’ sanatate.

  12. Pingback: Salata orientala si cateva nimicuri « Aphextwinz's Blog
  13. Dar sa-mi spuneti voi daca va amintiti de inghetata aia de la tara, care se vindea sambata sau duminica, la nunti, din caruta. Era pusa in bidoane din alea cu urechi de aluminiu . Imi placea la nebunie, as fi mancat zeci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s