Comfort food si hrana bio

M-a certat Adelina ca sunt cinica si simt nevoia sa dau niste explicatii, desi, pe undeva le-a dat si Costachel odata.

Dar mai intai sa vorbim despre hrana aia care ne zgandare creierul cand e pomenita. In special anumite combinatii. As da si o leapsa dar nu stiu cui si cum, zuzule, te bagi?

Ideea e ca anumite combinatii stiu de ce mi-au ramas in minte, altele habar nu am de ce le vad fix asa, o sa insirui o lista de combinatii, daca aveti careva altele, completati, e la liber.

– pateu de ficat cu rosii sau gogosari (de la primul meu loc mai baban de munca, colegele erau inebunite, tzop si eu);
– fasole cu carnati, ceapa rosie si castraveti murati (stiu, un clasic, precum si fasole batuta cu muuulta ceapa fripta);
– carne de porc, mai grasa, nu conteaza de care, cu mujdei;
– icre cu ceapa dar si cu ceapa rosie alaturi;
– ciorba cu carne si otet de tarhon;
– (nu radeti, ca fac o lista, deci ma repet) cartofi, oua, branza;
– corn cald cu unt si masline (tot de la o colega);
– pita calda cu smantana si sare (alta colega);
– peste afumat cu otet si ceapa;
– pepene cu branza sarata de oaie;
– pana de idei, cred ca mi se scurteaza memoria, ar prinde bine un ajutor.

Oricum de pateul cu rosii absolut biodelicioasemegafantastice nu am avut parte, ca au pus astia potaia la regim si e flamanda, mi-a dat una peste maini si mi-a zburat tavita, cum e campioana la mancat viteza, ciuciu pateu.

Dar ati retinut ideea, hrana mea comfortabila de azi ar fi fost: pateu cu rosii (mai bine ca nu am apucat, cica nu am voie, sa vad ce dovleceii mei halesc).

Cat despre hrana bio, ca tot m-a certat Amelia intr-un comentariu, si cum ziceam, a mai spus si Costachel, apai e un vis frumos.

Teoretic „bio” se afiseaza pe alimentele sau condimentele care au fost verificate un numar de ani, respectiv trei. In sensul in care s-a dovedit ca nu-s modificate genetic, solul si apa are calitati nedemne de lumea civilizata, adica nu sunt poluate.

Eu cand scriu „bio” scriu mai mult la misto, de exemplu rosioarele delicioase luate din curte, nu-s bio, pentru ca in apropiere e sosea. Noxele de la masinile multe care trec se infiltreaza in sol, implicit si in apa.

La Glina, unde am dus seminte bio, tot nu sunt bio, un raport al calitatii apei a aratat ca e poluata, in apropiere fiind groapa de gunoi si autostrada.

Asadar daca scriu „bio” e caterinca, daca as fi corecta as scrie „legume bune de gradina, de la tara”, nu bio. E greu sa fie ceva bio, doar cei care au gradini mai indepartate de factorul uman. Si nici atunci, ca la doftor, fara analize nu bag mana in foc, mai cade si ploaia, care contine, nu stiu ce, dar mie imi face masina uleioasa, deci bio o laie.

A, ca e mai sanatos gatitul cu chestii de prin curtea omului, e clar, e posibil, desi majoritatea gainilor sunt hranite cu combinat sau porumb modificat genetic, dar desigur, e mai bine, dar nu e bio. Cam astea sunt considerentele de moment, va re rororo ca e cu alergat si azi s-au anuntat 42 de grade.

21 de gânduri despre &8222;Comfort food si hrana bio&8221;

  1. Vreau si eu leapsaaaaaa! Chiar ma gandeam aseara la : cartofi prajiti cu mujdei si mamaliga, cartofi prajiti cu ou ochi si „salata” de rosii cu ceapa, si alte diverse
    Pot sa ma lepsuiesc, pot pot pot? 😀

  2. poti, Monica, da` stai sa zic si io de paine de casa cu magiun si cu branza sarata si …va rog nu dati cu pietre…pepene rosu cu paine proaspata, cozonac cu oua fierte
    Monica?

  3. Categoric cozonac cu oua fierte SI mustar:D si pepene cu paine dar si struguri cu paine, paine cu sare si miez de nuca, mamaliga fripta cu magiun:D

  4. aaaa bagati la leapsa, ca si mie imi place pita cu branza si dulceata plus ceapa, ceea ce voi executa cand se elibereaza bucataria de copt vinete (stiti cum e sa coco vinete la 42 de grade? ei bine, nici eu, am chemat ajutoare).

    pepene cu pita, bun si, cand eram mica, mancam paine udata cu apa si inmuiata in punga de zahar, ca desert.

    sau paine prajita in mult ulei, cu zahar deasupra, ma pacaleau ca sunt gogosi. bun tot ce ati zis.

  5. pepene cu telemeaaaaaa oh daaaaaaaaaaa! pateu de ficat cu dulceata de gutui. parizer (care da cu palma, atentie ca dau inapoi si am palma grea, deci pazea, stati cuminti 😀 ) deci parizer cu paine alba calda si mustar din ala galben de tecuci sau cum ii zice. gulas cu mult sos si paine multa si proaspata in sos. paine cu branza sarata si ardei gras verde. amandina cu apa rece. slanina cu paine de casa si usturoi, sa musti din catel si sa-ti dea lacrimile :D. sarmale cu ceapa. salata de rosii ca la sarbi, cu adrei gras, ardei iute si patrunjel (ceapa e subanteleasa, da?) cu branza sfaramata in ea si intins pe urma in sos cu paine. ostropel de pui cu piure :D. gata, ca lesin aici!

  6. aaaaaa, si ce n-am mai mancat chiaaaaaaar de mult de tot: carne de porc innabusita in apa si ulei, pana lasa sos din ala caramelizat. desigur, cu paine de casa proaspata si mujdei. acuma chiar gata ca ma ia cu fibrilatii, parol!

  7. gogosi cu iaurt rece/lapte batut, sarmale mai arse cu mamaliga, turta de malai cu carnati de casa. Ma duc sa stau o ora in soare ca sigur imi trec poftele. Cine preia legatura?

  8. zuzu ne-a dat la fund :)) tocmai mancai o felie de parizer (sa dea mah si in mine, ce, numai tu sa iei palme?) cu pita, unt si mustar cu hrean.
    si mi-am permis sa imi iau doua felii de carne, o sa mananc carneeeee. cu mujdei, va arat eu voua.

    mira, preiau eu nitel, nu stiu daca se aplica, dar seamana: cornuri calde si iaurt de la ferma, mancate in saua calului, dimineata pe roua, dupa care o tigara, da, stiu, nu inlocuieste sexul, dar e aproape 😀

    cum e turta de malai? canati de casa, canci, ar merge de la bulgari dar is in concediu o luna.

    a, rasol de vita cu hrean sau zgarciuri cu mult mujdei si gaturi de curcan (bah nene, ce scumpe sunt) cu mujdei pus in supa de legume.

    suntem cam tzarani bag sama, nu avem si noi pohte mai erudite.

    a, ba da, am eu una, intangibila, paine prajita + unt + icre negre (pe vremuri se putea) + vodka din congelator = love.

  9. da, mah, exact asta vorbeam ieri cu Monica, nu suntem gurme de loc 😆 . asa, apropo de zgaaaarciuri, da, acuma imi veni si de picioare de porc fierte, cu mujdei (stiti voi, ante- piftia 😀 ). lu’ Mo i-am mai zis in particuler si de sticksuri cu ciocolata :D, felie de pizza cu un pahar de iaurt (bag sama ca erotizam iaurtu in grup 😀 ), piure de cartofi in care pui usturoi pisat. ea m-a amenintat ca scrie pe blog, ceea ce cred ca deja face 😆

  10. si apropo postarea ta de azi: conserva de peste in sos tomat, cu miez de paine alba si hai, cand ma apuca, si lamaie stoarsa peste. o sa fac ulcer azi de atatea pofte. auzi, e vreuna din noi gravida? sper ca nu, macar azi :D!

  11. salata de vinete, piure cu branza

    turta se face din malai oparit, amestecat cu faina si putin zahar. Iese ca o mamaliga moale pe care o coci vreo 2 ore

  12. zuzu, la dulce nu ma prinzi, dar pacele (asa le zice la adidasii de porc cu usturoi, pacele) as manca si acum si nu am voie si nici nu am luat si te bat io pe tine.

    mira, salata de vinete nu se pune, ne bagam la combinatii, dar pentru tine fac o exceptie si iti fac azi si gratar si salata de vinete, o sa pocnesc.

  13. ha! ca mi-am adus aminte: paine cu bulion, bai nene! stiti cat sufar io in Austria ca nu am bulion? ca sa mananc cu paine, nu va ganditi ca l-as irosi prin vreo mancare 😀

  14. cum sa nu ai bulion? pai fa-ti soro, din suc de rosii. pies: da si mie un mail sa te rog ceva, pur tehnic.

    si la subiect, ma duc sa mananc pateu de ficat cu rosii, cat nu e casi in zona, am zis.

  15. Pingback: Anti hranire sanatoasa « Aphextwinz's Blog
  16. Pingback: de ce mă minunez azi | Zazuza's Gulaschsuppe. Mai mult decat o simpla supa.
  17. Hai măi că nu te-am certat. :))) Când ziceam bio, mă refeream la produse de bază gen orez integral, mei (da, noi mâncăm şi mei :))), paste, muştar… de-astea. Legume şi fructe iau din piaţă deci numai bio nu-s. Acum mi-au mai adus ai mei una-alta, că au grădină undeva la marginea oraşului (în Deva). Fără noxe. 🙂

    Poate iau şi eu leapşa asta, da’ când sunt sătulă. 🙂 Ai scris ceva în ultimele zile, trebuie să recuperez. Weekend fain la mare (dacă încă mai sunteţi pe-acolo)!

  18. Aulio, sa nu uit sa iau mei la papagala pana nu plec, sau sa las tema. Nu fac misto, una din cele mai vechi mancaruri romanesti sunt pe baza de mei, dar mi-ai adus aminte sa ii iau australiencei.

    Plecam maine sau duminica, numai fain nu ii uichendul, dar sa fie, merci de urare si ti-o intorc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s