Piftie si jumari

De fapt invers, jumari si piftie. V-am zis ca ma tin de traditionale, imi bat joc de colesterol.

V-am mai dezvaluit metoda mea de facut jumari, daca nu ati incercat-o nu stiti ce pierdeti. Nu e musai in ceaun, dar etapa intermediara e importanta.

O reiau pe scurt, se taie slanina (cu mai mult sau mai putina carne, cum vreti) si se pune la topit la foc mic, mic.

Cand s-a topit slana si jumarile is acoperite de untura stingeti focul. Si le lasati minim 10 minute sau si mai mult, neimportant, dar minim 10 minute. Dupa care reporniti focul, tot mic, le lasati pana se auresc, momentul perfect e, daca le paziti, cand incepe foarte vag sa vrea grasimea sa fumege. Nu cumva sa se afume, dar daca prindeti momentul ala … Dupa care se lasa la scurs si se presara cu sare grunjoasa.

Sunt excelente, incercati odata, care aveti chef, acum da-l incolo de colesterol, pentru o zi nu se moare. Partea proasta e ca nu prea cred sa apuce masa de craciun.

Cat despre kiftii, dupa nenumarate incercari si retete ca la mama fiecaruia acasa, am ajuns la o concluzie: cu cat mai simplu cu atat mai bun.

Am avut trei adidasi (curatati, spalati, parliti, iar curatati, iar spalati, iar parliti, tot asa), doua bucati de rasol de porc si o fasie de sorici (din ala parlit bine, care costa intre 12 si 60 kila, depinde de unde il iei, cred ca de aia a iesit si kiftia nitel mai galbioara).

Am fiert carnaraia asa cum era ea, plus o ceapa, am lasat-o la racit, am degresat-o, am repus oala la incalzit, am pus carnea in diverse vase si mujdeiul in zeama.

Am strecurat zeama peste carne si basta, am pus la racit. A iesit usturoiata bine si mai mult toba decat piftie, a fost multa carne. Nu, nu decorez nimic, asta sa fie clar.

Asta e clar si de departe singura kiftie ce imi place, nu cu morcovi, albitura, foi de dafin, cu nimica, fix ca mai sus.

Din nefericire rororo miauna in gol, ca e cu porcarii, nu pupa nimica, sa ii fie de bine mirosul. rororo

10 gânduri despre &8222;Piftie si jumari&8221;

  1. Colesterolul meu!!!

    Eu ca si rororo sufar de pofta dar nu la piftie, ci la jumari! Piftie am facut si eu, tot asa simpla, simpla!!

  2. Deci atata iti spun, nu ca nu apucara masa de craciun jumerile, nu au apucat nici macar seara, noroc ca nu am luat multa slana si noroc ca numai odata pe an fac.

    Dupa metoda asta (tu stii) ies crocante pe exterior si, taiate asa mai mari, se expandeaza pe interior sau nu stiu cum sa zic, face bule de aer si se topesc da crocant, mi-e greu sa descriu. Oliolio, colebil, un plus de bila util 😀

  3. Ma primesti la masa? 🙂 Eu aduc cozonacul!
    Frumos madam „Grinch” , ai numai bunatati 🙂 si sarmalele… ooooffff!

    Il iubesti pe Tim Burton, tralala si iupaida 😀

    Doresc celor care fac popas pe acest blog drag un Craciun fericit alaturi de cei dragi 🙂

  4. tim burton rulz, e un geniu 🙂

    si nici un silent night, eine kleine zapaceala, da?

    sa va fie cu sarbatori vesele si linistite

  5. Aiaiai, madam Grinch! : ) 🙂 🙂 fata draga aim soraia …..auzi la ea sailent nait. Stille Nacht, ca ie melodaie veche, de la austrieci, 1818.

    Cozonacul a reusit 😀 tirili tirilo tirilu !

  6. si mie mi-a reusit cozonacu, reteta sigura: mergi la magazin, pui in cos, platesti 😀
    habar nu aveam ca e melodie veche austriaca, ete vezi, asa mai invatam cate ceva, maine poimaine ma duc la vrei sa fi milionar si castig iahtul sa ma duc in bora-bora.

  7. Pingback: Se mai duce un an, s-a dus deja Craciunul « Aphextwinz's Blog
  8. Am vazut la tv ca undeva in america fac jumeri, exact ca ale noastre, doar ca le fac cam cum face Heston cartofii prajiti: le prajesc cam la 180 de grade pana se fac aurii, le scot in site, le lasa la racit si apoi le baga in untura incinsa la 220 de grade, cred, si jumerile expandeaza, pur si simplu.
    Cat priveste raciturile, am auzit si eu varianta fara legume, o s-o incerc si eu la un moment dat, daca zici ca-s faine.

  9. mah, e chestie de obicei local, iaca drupi face kiftiile cu usturoiu fiert ca asa e la ei, mie mi le facu mama guler cand le-am facut asa (citisem undeva). bunica de fapt punea in zeama calda usturoiu numa zdrobit cu tot cu coaja si limpezea zeama, da io uitai, data viitoare.

    depinde cum esti obisnuita si cum iti place, ca la orice retete. eu mai nou vaz ca multi pun la sarmale marar, io sarme cu marar nu as face sa ma tai (de exemplu) desi pariu ca un is rele, da nu e ce stiu io 😀

  10. Pingback: Craciunul de regim « Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s