Mãmãlava

Daca nu am stare azi, prietenii stiu de ce, desi am zis ca nu fac absolut nimic in bucatarie, sa ramana maine bec, mi-a venit chef de treaba asta. Etimologia cuvantului vine din faptul ca, dandu-ma destul de des pe netul culinar, dupa idei si chestii interesante (destul de rare, ce e drept), ma tot lovesc de lava cake (sunt cateva chestii care sunt mereu la moda, macaronshii, mufinshii, diverse). Cum nu imi plac dulciurile, am conceput aceasta minunata, magnifica si nemaivazuta reteta de …

Exact, mamaliga cu un model de branza si ceva afumatura. Eu va spun ce am folosit eu si voi, treaba voastra. Avantajul e ca se poate pregati in avans si incalzi (desigur, daca nu aveti numai musafiri care consuma escargot la micul dejun si icre de mihaltz la cina, acum treaba voatra.

Eu am cumparat un shonc (ma iertati ca scriu internetautic, azi am voie, apai si maine) bun, de la Tudor (nu al drupinei, nu al lui Eugen).

Si am primit cadou direct de la sursa (adica nu de la vaca sau turmaci ci de la Stella) Gruyere, doua categorii de maturare, buna rau.

In plus am facut mamaliga, cum m-am priceput si am ras si branza si am maruntit si soncul.

Mamaliga trebuie sa nu fie foarte moale, ca sa puteti apasa cu umplutura in ea. Si inutil sa spun ca puteti pune orice branza grasa, burduf, telemea, daca nu e foarte grasa plusati cu unt si/sau smantana, in loc de afumatura puneti ce aveti chef, ceapa, jumari de pisica blonda, treaba voastra.

Se lasa mãmãlava nitel sa se racoreasca si se rastoarna pe o farfurie, teoretic se poate servi.

Daca uitati cumva mãmãlava prea mult, ca va luati cu altele, o bagati la cuptor si se mãmãlaveste din nou.

O sa spuneti ca e un bulz banal. Nu e bulz ca daca pui alta branza decat cea unanim acceptata de bulzari e mãmãlava. Asa.

Ei, cum la mine in cartier soarele rasare doar daca il platesti, cand sa trag o poza cat de cat mai luminoasa, ca a rasarit in geam, ciuciu, ia de pozeaza.

Apropos, daca e cu adevarat grasa branza, ca nu facui clozapuri din alea pentru memet, nu mai puneti unt sau smantana, nu neaparat ca vi se astupa venele si o sa muriti bolnavi si nu sanatosi ca cei care consuma nutretz in loc de mancare, dar nu mai e nevoie.

Asa ca in incheiere (io fugaream soarele, asta mirosea la mamaligi), rororo.

9 gânduri despre &8222;Mãmãlava&8221;

  1. sa o sparg la luciu, al batrn cica greu gasesc veterinarii prosti ca mine, faza tare, zic lu ala ca am trebi si nu posa ajung sa iau medicamentu minune pt coate de o caruta de bani zic nu pot sa ii dau cu altceva cateva zile? ca e posibil sa un pot conduce. mmmm da cica, cu fastum gel, da sa nu se linga.

    al batrn ma ia la misto cica pai ala nu e prost ca fastumu e de 6 ori mai ieftin si tine de 10 ori mai mult, zic eee stii tu. si stai si uite-te juma de zi sa nu se linga curca in cot cand mi-am adus aminte de mailul ala cu linsul in cot (stiti voi, circula mai de mult).

    ei da, nici catzaua nu are cum sa se linga in cot, are dreptate al batrn :))))

  2. mamalavaaaaaaa! hai ca te-ai facut si tu trendi acuma! cooooool ;)! (fata, hai ca fac mamaliga azi, numa la prostii ma indemni – fara sa vrei, desigur :D)

  3. astazi nu fac decat un drum, sper sa nu fie ultimul :))))

    asa ca ciuciu retete ca voiam sa fac si piurelava cu gruyer mai decrepit. daca totul e ok, maine, poimaine, raspoimaine.

  4. Vai si amar ce bine arata. Tot e barbata-miu nebun dupa mamaliga (l-am corupt ce mai tura vura). I-am bagat sub nas reteta asta, sa-si faca cand doreste ca doar ii place sa bucatareasca.

    (…si o fac si eu cat de curand ca mi s-a facut pofta). Asa ca iti vom multumi amandoi in gand cand om manca linistiti.

  5. voi sunteti profi mai, am vazut eu site-ul, nu ma bag la asa o concurenta cu mamalava si snitele din comert, dar daca multumiti, sa fie primit 😀

  6. toate or fi cum or fi, dar pozele sunt mortale! si mai ales cainishorul -zici ca e un sfant! :))) si nu creeed ca de la mamaliga zambeste asa frumos!

    ps: ei bine… nu-mi place mamaliga. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s