Peste pane picant si aromat si o reteta de castraveti pentru la iarna

Inainte de reteta va spun ca puteti inlocui condimentele, eu va spun fix varianta mea, am fost pe graba, nu am avut vreme de garnitura si decoruri.

Ce am folosit eu, poate fi substituit, cu alt tip de condiment, cu alt file de peste alb, asa ca nu mai insist, ca mai mult despre tehnica voiam sa va spun. Am adunat asa: file de cod, ou, faina, pesmet, cate o lingurita de za’atar, turmeric, boia, susan negru.

Pentru un peste pane facut din peste congelat care sa nu va faca figuri, va zic asa, intai lasati pestele la dezghetat intr-o sita, sa se scurga pe cat posibil din glazura aia (mama lor de comercianti). Apoi il dati cu sare (mascata, da Mirela?) grunjoasa si il lasati, cel mai bine peste noapte, apoi il mai stergeti bine si cu prosoape de hartie.

Dupa toate astea, consistenta va fi perfecta, ferma si usor de manevrat. Daca va grabiti, nu ma luati in seama. Asadar, nu ca nu stiti cum se da pestele prin faina, dar am pozat ca se vede cam cum e el (nu, nu mos craciun si prietenii sai).

Daca nu e graba mare, sigur ca puteti praji fileurile intregi si asorta cu diverse chestii. Asadar urmeaza sa le dam prin ou batut cu putina sare. Cum nu am rabdare, eu le amesteg la gramada.

Mie mereu imi ramane ou si, amintiri din primele locuri de munca, nimic nu e mai bun decat pita cu unt si un rest de omleta. Mai departe, amestecam pesmetul cu condimentele, sa zic asa cam doua linguri de pesmet, apoi prajim in ulei incins la foc moderat, nici prea-prea nici foarte-foarte. NU ulei de masline, da?

Pestele taiat bucati mici se face foarte repede, nu se ard condimentele, doar incep sa disipeze aromele, apoi uleiul, nu se va arde, daca va luati dupa mine, eu am sa il strecor si refolosesc macar odata la o omleta, un cartof, o maslina, o biscuite. La fel si amestecul de pesmet si condimente, se poate pastra in borcan inchis ermetic si folosi la orice pane.

Mie mi-a placut (mi-a placut o laie, ma grabeam si eram curioasa sa vad cum e sosul ala, luat din Bilgaria) cu sos picant de la sticla, cica nu dauneaza grav sanatatii.

Asta a fost cinciminuta de astazi, Katze, ce ascultam? Ca nu am inspiratie, e frig.

rororo

Na ca editez, rororo o laie ca era sa uit reteta de castraveti. Asta dupa ce am uitat sa va spun ca ardeii pentru umplut fara sterilizare s-au stricat iremediabil peste noapte si i-am aruncat, pacat de ei. Cica trebuia sa pun si aspirina, asta e, eu nu pun aspirina, iaca am avut paguba anul asta un kil de ardei.

In schimb am sunat la Baiesti sa aflu reteta castravetilor murati la care mi-a ramas mintea, asa buni erau, mi-a dat matusa reteta si v-o zic exact, pe urma ce am (sau nu am) facut eu.

Sigur exista reteta asta si la altii, eu nu o stiam. Asadar reteta dansei:

3 l apa, 1 l otet, 4lg sare cu varf, juma kil zahar, ceapa taiata, morcov, usturoi, hrean, marar, piper, crenga de visin, telina

Ce nu am avut eu sau ce am uitat sa pun: usturoi, hrean si ceapa. Acum ce o fi o fi. Cica se amesteca toate se pun la fiert (pentru zeama), restul la borcan, se pune zeama calda peste castraveti, se capaceste borcanul si se dunstuie (adica la bain marie, sa faca vid). Reteta asemanatoare pusese si anomiss pe culi, si zicea sa ii lasi la dunstuit pana se schimba culoare si gata (stiu ca dunstuit inseamna si altceva ca si eu m-am blocat initial).

No bun, am procedat in consecinta, daca nici astia nu ies, io va spun, cum v-am zis la ardei.

re-rororo

8 gânduri despre &8222;Peste pane picant si aromat si o reteta de castraveti pentru la iarna&8221;

  1. E frig? Spui ca e frig???? Mi-am pus neuronii la treaba ca, aici ie treaba nu gluma! Plaur flaur nu, bobu nu, nu sa mai zic de restul ca ma caftesti, mai am cativa din aia care au disparut din cauze de supradozaj :))) De ex. si Amy imi place! Au,au nu da asa tare ca doare!
    Ei, dar mi-am adus aminte de o piesa care o am la suflet, rau de tot! Daca nu iti place oi cauta altceva!
    Si daca vrei sa-ti fie si mai cald ia o Tequila Sunrise!

  2. e plina piata stei cula, am io vreo trei nesuferiti, restu, la liber. hotel california pe frigul asta? bun asa :))))

    techila sunrise era buna cand o facea un barman bun (la suflet) care nu mai lucreaza acolo. vai si ce frumos imi decora el paharul.

    toate mancarurile parca au culoare de frunze uscate zilele astea, acum pusei de pasiu ca e cerere.

  3. Am lacune, iniorantza…. dar ce e pasiu? Da, acu ca ma tot chioresc la cuvant mio vinit idea ca poate o fi pasui.
    Asai, au ba?

  4. am probleme cu spinarea si scriu dintr-o parte, am gresit, pasui, pastai, fasole, scuze. da’ am deturnat spre fasole boabe ca tot e sezon. deci da, asa e 🙂

    mea pulpa

  5. Ha, idee buna, va urma si la mine fasui-pasui! Oi lua si o spinare, nu, nu a ta, nu te speria, o scaricica , ceva cu oase si ceva carne, de gust.
    Tie iti doresc o spinare fara dureri!
    Pup catzalusa pe urechi, ca sant mortale, iar pasarile pe pene!

  6. Hrean trebuia neaparat, ca tine castraveti tepeni, nu se inmoaie si nu se flescaiesc.. Eu ii fac tot cam asa, dar nu-i sterilizez deloc. Ii pun in borcan cu morcov, ustoroi, telina, hrean si la condimente ienupar, mustar boabe, frunze de visin, cimbru sau oregano, ceapa facultativ, fac amestecul de otet, apa,sare si zahar, il clocotesc si-l torn fierbinte in borcan, pun capacul, invelesc sa se raceasca progresiv si astept sa se faca si sa-i mananc. In rest, muzica nu-ti sugerez, dar o palinca infierbantata si ajutata de boabe de piper, o pilota si omu’ langa tine, doar sa te tina in brate si-ti mai trece spatele. Jur! Asta daca te lasa Casi sa savurezi momentele sau zapacitele de pasarele. Maine fac zacusca de dovleac si de-abia astept s-o gust.

  7. Pingback: Se mai duce un an, s-a dus deja Craciunul « Aphextwinz's Blog
  8. Pingback: Pesti « Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s