Rapsodii de toamna

Desi a trecut, intr-adevar o boare pe deasupra viilor, nu am vazut nici ponoare, nici puful papadiilor. Si, cum bine v-ati obisnuit, nu am nimic nou sa va invat, dar azi, fiind duminica, racelile la activ si poftele sporite de legumele cu adevarat de toamna (si tot asa o sa o tin cateva zile), am zis sa pun nimicurile. Va zic la final de ce le-am adunat la gramada. Ba nu, va zic acum, ce imi place mai mult la toamna, in afara de anumite mancaruri, e paleta cromatica, asa, calda, culorile pastelate, apai cam in toate mancarurile de sezon se regasesc.

Si nimic nu se compara cu varza de toamna. Asadar m-am pus pe adunat traznai si pe facut diverse chestii.

Daca va intrebati ce e cu chestiile alea maronii, sunt semintele de la dovleacul pus in placinte si ghiveci. Pe care, fireste, le-am uitat la cuptor. Si bine am facut, dau dependenta, mama lor. Am uitat sa descarc o poza, ca am facut iarasi si chiftelute mici, mici, nu arde.

In tava de la chiftelute, spalata, a ramas apa, am pus semintele cu sare, am amestecat si am copt la cuptor. Of, of, grea e toamna.

Bun, episodul doi (mi-e si greu sa povestesc, s-au intercalat) a fost ala in care am zis ca fac o mamaliga cu branza, smantana, unt si ou, cica ajuta la tuse. Zis si facut, am adunat ingredientele si da-i.

Mamaliga, normala, apa, sare, malai, oul l-am facut ca si alte dati, ou fiert direct in mamaliga. Asa ca, din nou, nimic special.

Branza aia de Harghita e nemaipomenita pentru mamaliga, ii zice de burduf dar nu e iute deloc, insa se topeste super.

Pana a fiert mamaliga am spart semintele sarate si rumenite. In rest, am pus peste, blabla, zic trag o poza, doua, sa va arat si ce misto se intinde branza (nu prea mi-a iesit) si pe urma gust si eu. In paralel pusesem si de varza, asta in episodul doi.

Cum am doua maini stangi si soarele s-a ascuns dupa nori, nu prea am reusit sa surprind momentul.

Pana am ametit nitel varza care va urma, pana am mai spart seminte, ciuciu mamaliga. Asa ca trecem la episodul doi, ca sunt legate, sa vedeti.

Deci sparsei seminte, tocai la varza, aspiratorul bio pe langa mine, ce pica, jap, baga la sacul ala fara fund care se cheama stomac.

Am desfacut si o sticla de ketchup picant facut de mine.

Varza am luat-o de la Eugen, nu gasesc poza cu el, cacu-ma in cautarile wordpress. Un leu kila, e cam scump dar e la botul calului. Ei bine, pentru varza asta iubesc eu toamna. Nu e nimic mai bun in anotimpul asta. Si am decis sa o fac fix dupa cheful meu, picanta, lipita (daca nu e nitel arsa nu e nene varza calita) si cu marar.

Asa ca intai am zapacit-o putin in ulei cu sare, am pus dupa aia fasii de ardei si marar …

Am amestecat si sosul picant si am lasat la cuptor sa scada si sa se prinda nitel de vas.

Si de oftici ca mi-au mancat mamaliga, am luat coaja de pe vas, am pus in ea varza, smantana si ardei iute.

Si nu am dat la nimeni, sa se invete minte. Nimic nu e mai bun toamna ca o varza scazuta cu mamaliga, smantana si ardei iute, am zis.

Cromatica toamnei din preparate se regaseste si pe patura potaii care se calmeaza din cand in cand, poza pe care o dedic Stelutei, ca m-a facut in fel si chip, na ma, acum e frumoasa? 😀

Si daca cineva a ajuns cu lectura pana aici si presupunand ca a inteles ceva si are si cunostinte in comportamentul papagalilor tampiti denumiti „love bird” (eu tot agaporno ii zic) explicati si mie de ce rupe tot ce gaseste si isi infige in ea si pe urma se infoaie zici ca e paun? Sau face praf tot ce e lemn, cosuri de paie, sfori, apoi le cara in colivie si e trage prin cioc ca la masina de cusut. Ce mama ei vrea?

Hai ca sa zicem ca vrea cuib, dar extensii de pene de ce isi face? Face ca botoxatele sa atraga milionari?

In speranta ca aveti o zi cromatica si vesela, va uram rororo.

10 gânduri despre &8222;Rapsodii de toamna&8221;

  1. varza mea arata mai arsa sigur, ca am obiceiul sa discut ceva interesant, taman cand casa emana de efluvii de varza calita!
    bad, bad, Dobby!( pentru cine nu a citit Harry Potter, Dobby era un spiridus care se autoflagela cand gresea!)

    Casie este foarte frumoasa, am spus si sustin!

    si nebuna aia e si foarte frumoasa, dar chiar nu stiu de ce face asa! poate aflam intr-un final…

  2. Mie imi place mult varza prinsa astia nu si nu, betmen, zeama lunga, acum am facut numai si numai pentru mine.

  3. Am sa iau ex. de la Mozzarella, adica voi face varza ca mai o juma la racoare!

    Pt convalescenta, agaporno si tusitori +” trompetisti” (suflatorii de muci) 🙂

  4. gud bobu lu marley 🙂 multumim. io cica am facut pe pofta mea varza si o mancara tot altii, macar unul s-a obosit sa spele tingirea 😀

    restul am congelat ca azi am de pus ardei pentru umplut la congelator cand oi reusi, nu stiu, dar eu ma straduiesc.

  5. Casi e o frumoasa, fara discutie si controverse. La pasarele nu ma pricep – cu exceptia celor din dotarea proprie, un stol intreg, dar pe care trebuie sa le suport – altele n-am avut. Poate la pisici sa te pot ajuta… Hihihi. Si eu care credeam ca am ceva pasarele in plus, fata de stol – ca-mi place varza rumenita! Eu am de pus varza tocata la borcan, asa ca o sa trntesc si eu o strachine cu ceva iutica alaturi. Ce bine ca la mine n-are cine mi-o „fura” ca la nici unul nu le place asa uscata. Deeeci, Casi e o frumoaaaaasa. Ai retinut, da?

  6. Heya tizo, de cand nu ne-am mai vazuuut. Pasarelele alea de sub mansarda nu se pun. Incet incet ma prind cu agaporno asta, isi face cuib. Scrisei, cred, la reteta aia nemaivazuta de aripioare si cam in ce hal procedeaza.

    Casi e o grasanca, doar nu a flamanzit niciodata si mananca precum lupii numai ca nu danseaza cu Costner si pe frigul asta nu vrea nici sa alerge, nici nimica, e o duduie de oras, o sa o trec pe mancare mai putina cand iese din perioada de crestere. Amu; inca isi mai permite sa fie dodoloata, dar nu pentru multa vreme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s