Dragi copii, dupa vacanta …

… va mai amintiti de Zdreanță? Cel cu ochii de faianta? Nu recomand copiilor si sensibililor sa citeasca aceasta poezie a lui Arghezi, care se numeste „A fost”, e trista si continua, daca imi amintesc bine cu „rasfatat si mult iubit, Zdreanță al nostru a murit”.

Am scris asta pentru ca nu am cine stie ce retete, doar niste combinatii interesante la mancaruri absolut banale si pentru ca azi e ziua mondiala a animalelor.

Ce am facut noi cand am venit din concediu? Meniu de criza, cantina, romanisme, am lasat crevetii la o parte.

Asadar am trantit o zama de oase de vita cu cartofi si tarhon, deloc grase oasele, Puiu, imi pare rau, fara strelici.

Banala, cu zarzavat (telina, ardei, ceapa, morcovi), apoi cu tarhon si dreasa cu smantana grasa de bivolita care s-a topit ca untul, deci, ciuciu strelici.

Si, pentru ca mi s-a lipit mana de la festivalul slowfood de niste branzeturi excelente, am facut si mamaliga cu branza si smantana. Branza framantata plus veche de oaie, unt si smantana de bivolita.

Am ramas cu un fix cu varza calita de cand am fost la Sergiana si, aici am gatit numai niste coji de mamaliga pe langa ea, am luat de-a gata de la Mega Image. Si e buna rau, cum imi place mie, asa ca … dar asta mai incolo.

I-am mai pus numai niste ardei iute, in rest, cum imi place mie, uleioasa nitel, mie niciodata nu imi iese uleios nimic, mama ei de inginerie, nici zacusca, nici varza. Sa nu radeti de garnita mea ca e de la un bunic.

Acasa ne-a intampinat al batrn cu chiftele marinate, asa ca am gatit numai piure, clasic, am scos si gogosari in sos din borcan.

Asa bine a mers combinatia ca a doua zi am pus din sos in cel de chiftele marinate. Bonus si niste piper. Iar piureul, ei, bine, contrazice toate regulile, adica a fost cartoful mare, l-am fiert intreg, nu a fiert la mijloc, l-am curatat, taiat, pus din nou la fiert direct cu unt, nitica apa si lapte si marar. Bestial a iesit. Cu bucatele de cartof prin el, ca nu imi place cleios, cartoful era sapunar.

Maine pun sosul de gogosari al sarmale, am zis.

Si am facut si pachetel, cu sunca, tot de la festivalul slowfood, mortadella, branza, gogosar, ardei iute si busuioc, am extraproductie de busuioc,am si de dat.

Si de final, varza calita, nu o sa ma apuc acum sa va explic eu voua cum se face asa o banalitate, numai va spun cum imi place mie, care e reteta perfecta, aia de la Mega sunt de vina. Pusa varza la inabusit cu nitica apa si ceva ulei, boabe de piper, foaie de dafin si ardei iute.

Dupa aia amestec marar si bulion (suc de rosii, ce o fi), dau la cuptor si las sa scada bine.

Mi-au zis mai multe fete ca e nemaipomenita varza calita langa piure, nu langa mamaliga, asa ca m-am conformat celor spuse pe Culinar.

Eu incerc tot ce mi se spune, dar dupa parerea mea e o combinatie foarte nefericita, se estompeaza gusturile, adica piureul e degeaba, maxim ca sa umple matul, asa ca le-am mancat separat.

Apropos, ardeiul ala iute mic cat o scobitoare, e nenorocire, tin seminte si pentru la anul, e de zece ori mai iute ca cel iute de la ciorba care e tot iute. Ma repet? Si ce daca.

Ce mi-a venit cu varza, in afara de chef? Mi-a cazut in mana la Mega o varza cica crescuta in bazinul Oltului in mediu controlat, am zis sa vaz ce e cu ea, desi costa dublu ca aia din piata, dar am zis ca nu saracesc pentru un leu. E buna dar nu e ceva fenomenal, adica nu vad mari diferente care sa justifice cei doi lei si ceva pe kil.

Sunt curioasa cum cresc verzele din mediu necontrolat, parca le si vad fugint brambura pe strada si cazand rapuse de rotile masinilor.

Tot la mega am gasit mozzarelline de la Galbani, spre expirare, doua pungui la pret de una singura, asa ca am trantit si o capreasca, busuioc din geam, rosii de sub Retezat, ulei de la greci, mama nene ce merge infratirea asta.

Nu sunt o adepta a conservelor, in special de pateu, dar tare mult mi-a placut eticheta, asa ca o luai sa o pozez si o sa o mancam cu gogosari, ca nu moare nimeni de la un pateu pe an. Supertare, macar oamenii sunt sinceri, pateu CU ficat 😀

Apropos de cure de vulgaritate alimentara, de un KFC, pizza sau pateu, ma amuza (negativ) reclamele de pe net, facute cu diversi care iti explica cat e de buna vegeta, maghi, cnor, mai ales pentru copii, pentru ca ele contin legume. Pai da, contin, dar nu zice nimeni nimic in rest ce mai contin pe langa cele 7-8% legume.

Si mai amuzant e (tot amuzant in sens negativ) ca se promoveaza in toate imaginile, nu numai pe bloguri, ci si pe ambalaje, reclame, la TV, copilasi mancand fericiti aceasta extraordinatra combinatie de cateva legume uscate plus potentiatori de arome (MSG, guanilat disodic, inozinat disodic), zahar, arome (nu scrie nimeni de care si din ce eteri sunt facute), riboflavina (coloranti diversi nu numai asta).

Dar toti zambesc fericiti cu gura pana la urechi mvaaai ce bunatate, are legume, uite, daca le pui in apa se hidrateaza. Daca ar fi corecti ca aia cu pateul ar spune ca are SI legume, adica mai deloc.

Din partea mea pot face reclama si la cianura nu dauneaza grav sanatatii, dar eu nu as da nici cainelui sa manance asa ceva. Pana la urma daca ai nevoie de o supa de baza, cat e de greu sa arunci in oala cateva legume? A, nu e timp ca lucram mult? Daca lucram mult avem bani = avem congelator asa ca facem odata mai multa supa si congelam, la ce trebuie chimicale in dieta, nu inteleg si pace. Decat, cum ziceam, de o cura de vulgaritate si de o pofta, aia da.

Acum nu ma bag eu in viata nimanui, dar pentru ca am unde, imi spun parerea. Vorba Casandrei: rororo.

19 gânduri despre &8222;Dragi copii, dupa vacanta …&8221;

  1. pentru mine e o delectare sa citesc si sa vad poze de la voi; n-as avea atata energie sa tin un blog, nu sunt in stare, desi uneori simt ca am cate ceva de spus

  2. pei nu e mare blog, nu vezi ca nu stau de bibileala? nici la poze, nici la texte.

    acu am si io zile cand nu imi arde, cum e in seara asta cu catzaua dupa doo ture la medic, inca are branula in labutza sper sa isi faca efect tratamentu ca ma scurg de somn.

  3. coatele si e a doua oara cand acelasi medic nuj ce ii baga si a facut soc anafilactic, amu suntem pregatiti, i-am si zis doftorului sa ii treaca in fisa la ce medicament e alergica, i-am tras io acasa imediat un hidrocortizon intramuscular, inca o mai supraveghez, e cu branula in picior daca recidiveaza, sa vedem, ca ba se umfla ba se dezumfla.

    acu umblu cu siringile dupa mine in puii mei ca fac cu nervii curand. i am zis de data trecuta ca e de la ceva medicament de la ei, da o tineau danga langa ca nu si nu, na ca a mai patit-o odata.

    cica a intepat-o o albina, prima oara, ca io am numa albine pe strada in kilu meu. acu ce sa o mai intepe ca e noapte, si daca ar fi fost albine ar dormi.

    nici nu iti mai zic ce draci imi facui iara.

  4. la tine criza e ca la oameni. la mine, in week-end fu’ uragan in portofel, ca intra leafa abia ieri. ce mancai io?! paste cu creveti in sos de smantana si vin alb si pt luni tocanita de vita cu legume. toate scotocite de prin congi, camara, borcane primite cadou, care de pe unde fu’. nu m-ar fi crezut nimeni ca mai am 5 lei in portofel.
    varza si chiftelele arata bestial. pe mine m-asteapta niste carne tocata si niste fasole verde. tot tu esti de vina, sa stii. 🙂 (adica tu esti de vina pentru multe din traznaile care ies din cratitele mele).

  5. stelu, aici intervine si mana omului, nu doar hazardul, din ce in ce mai serios ma gandesc sa ma fac, daca nu medic, macar asistenta, ca incep sa le invat pe simptomatologie in puii mei. oricum, si-a revenitm e ok, numai ca mi se zmulse cand i-am scos cataterul dimineata si a schimbat nitel sangele, altfel e okei.

    ady, culmea e ca eu ultimii bani de saptamana trecuta i-am cheltuit judicios pe niste creveti (aia de la mega is foarte spornici fac din ei de o gramada de ori) asa ca te inteleg perfect cu meniul de criza 😀

    noi azi la criza, sarmale, sa vezi ce traznaie ies si alea ca am gasit niste ciuperci uscate :))

  6. super mercic de mesajul cu strugurii! slava Domnului ca nu mai avem si ca la anul oricum am zis ca ii ridicam, nu de alta, da’ sa mai apucam si noi ceva, si astfel sa nu avem probleme nici cu jivina! altfel, sincer, n-am nika cu nimenea, dar eu cand am renuntat acum multi ani sa mai folosesc tot felul de prostii gen amestecurile alea la punga, am descoperit adevaratul gust al mancarii. deci nu ma poate convinge nimeni ca ceapa mea calita, cu rosii eventual, e mai putin gustoasa decat alea din pungile lor. rororo. in alta ordine de idei, bine ca mi-ai zis de piure, o idee buna, ca sunt acuma in ultima etapa cu sapaturile arheologice dintaresti, am facut o reactie caraghioasa la antibiotic (nu zic ce, ca suntem blog cu mancare 😀 ) si caut mancaruri care sa nu ma dea peste cap si mai rau :D. foaileo, cat am scris! hai ti pup!

  7. haha io tocmai eram dincolo sa te intreb de goji 😀

    nu stii cand eram si eu cu sapaturile ca numai piureuri de te miri ce mancam? io scapai, acum al batrn e cu dintii in pioneze, ca are doua implanturi si baga la greu crenvusti si cam tot ce fac se bazeaza pe carne tocata, azi de exemplu o sa fac sarmale, sa traiti, au fost chiftele, alea alea, io imi mai faceam si ficatei, din astea.

    acum e fericit al batrn ca ii adusei virsli, baga din aia la greu, mai trantesc si cate o mamaliga. poti sa scrii ce vrei ca stiu cum e, eu ma felicit ca am scapat dupa lupte seculare de mers la dentist, pot sa rad cu gura pana la urechi, in sfarsit.

    ti tzuk si io si multe bafte.

  8. Hop si eu! Ei, ei,ei…mi s-a facut foame! Dar las mancarea pe mai tarziu si comentez:

    1. Ne gandim la catzalusa 😦 si speram 🙂
    2. Pt suferinzii cu dintii, orez cu lapte aromatizat cu cardamom( cui ii place), stafide si migdale hmm, se numesc fulgi? Sau clasicul gris cu lapte + scortisoara. Stiu, stiu ca sant depasita dar, m-am gandit si eu ca poate oi fi de folos cu un ajutor umanitar 🙂 Daca nu, injurati-ma.
    3. La varza calita prefer cartofii fierti si apoi caliti impreuna cu ceapa. Merge si o bucatica de slana fripta pt a compensa colesterolul pierdut.

    O zi faina va urez

  9. 1. e okei, un higrom e la fel ca inainte de criza, degeaba punctia, mai vedem
    2. nu ma lovesti cu nimic din cele de mai sus :)) nu avem gusturi comune, urasc gris, taitei cu lapte, stafide si migdale. nu te injur dar nu ne potrivim, injura-ma tu 😀
    3. raman la varza calita cu mamaliga. dar acum sa iti zic: care varza calita? ca a disparut oala ca prin farmec, acum trebuie sa iau alta

    apropos, daca ai extractii sau implanturi, sunt interzise complet lactatele din cauza ca fermenteaza, multi medici uita sa precizeze si se isca niste complicatii nasoale rau.

    slana o bagai la sarmale. o zi super si tie.

  10. da, da, fa-te doctoresa ca te prinde si fiica-mea din urma, e lesinata sa se faca veterinar. are la scoala un catel, un salam cu picioare, si i-a mobilizat pe copii sa-i ia o zgarda anti-purici, iar acum se gandeste sa stranga bani sa-l ducem la sterilizat

  11. is cam trecuta de varsta fiicei dar na, s-au mai vazut cazuri 🙂

    noi azi am primit, culmea, cadou oase cu zgarci de la cateii vagabonzi carora le duceam io mereu mancare, daca poti crede. au vazut-o asa amarata si bandajata ca au cedat umpic de os cu zgarciuri casandrei.

    lasa ca anu’ trece repede, cat mai e. daca astepti sa treaca perioada de luna asta in care suntem fix zero bani si mancam din congelator, cotizez si io la catzel, asta daca nu vrei sa se autoresponsabilizeze copiii singuri.

  12. multumesc de gand dar ea vrea sa stranga bani impreuna cu colegii; imi povestea ieri ca niste copii mai mari le-au spus ca mai bine i-ar da de mancare catelului decat sa-i ia zgarda; si Ileana imi zicea f mandra ca le-a spus ca mai important sa-l castreze decat sa-l imbuibe cu mancare;

  13. fata desteapta 🙂 io a asa emotii cu operatia saptamana viitoare, dar tot sper ca exista un dumnezeu al cateilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s