Ciorba radauteana

A facut Drupi o varianta pentru piticul ei, am mai dat peste ciorba asta pe blogosfera, aveam ceva carne de ucis si de revizuit varianta mancata in Bucovina, asa ca am comis-o cum stiam eu. Nu a mea, ca nu am mostenit-o.

Am folosit un piept de cocoş si nitica grasime, de la aceeasi aratare, zarzavat de ciorba (telina, ceapa, ma rog, praz, ca era la indemana, ardei, morcov), doua galbenusuri, otet, smantana si usturoi (nu e in poza).

Am ras pe razatoarea mica jumatate de morcov, ca sa dau o moaca ciorbei spre final. Zarzavatul l-am pus la fiert (la presiune, de lene). Pieptul de pui l-am fiert cam cinci minute, cat sa agãţ spumele de pe supa (ma chinui cu diacriticele, dar le bunghesc eu curand).

De ce: reteta pe care am incercat eu, zic cu succes, sa o refac, avea carnea de pui fasiute fine, foarte fragede, treaba care nu iese daca se fierbe pieptul bazdaganiei in nestire.

Am pregatit liezonul din otet, galbenusuri si smantana. Albusurile si legumele fierte sunt puse pentru reteta urmatoare, separat.

Pentru a da o moaca placuta ciorbei am pus la inabusit jumatatea de morcov cu putin ulei si ceva zeama de pe supa. Plus sare, fireste.

In timpul asta supa, scapata de legume si amestecata cu cea de pui, fierbea, din cand in cand i-am mai adaugat morcovului din ea. Pieptul de pui fiert cum v-am zis, l-am desfacut fasiute, ca pe taitei.

Am facut si un mujdei mai iute din usturoi.

Am adus liezonul la temperantura supei, amestecand continuu. Am pus totodata, „dresura” (nu e vorba mea), mujdeiul strecurat, carnea de pui. Am lasat sa mai dea aproape un clocot (prepararea termica nu se termina cand se stige focul, da?).

Am scos o portie la racit vanand si ultimele raze de ger. Am gustat si am mai dres numai de otet.

Este aproape la fel cu cea pe care mi-o amintesc din Bucovina, poate ca totusi ei au avut smantana mai grasa, a mea a avut „numai” 30%. E, poate, in zona aia nu stiu daca se vinde ceva degresat, e posibil numai slana sa fie ceva mai slaba 😀

Ce am facut anapoda: normal morcovul ala menit sa dea culoare se strecoara in supa, se pune numai zeama portocalie, iaca mie mi-a fost lene, era si ras mic, asa ca l-am pus si pe el. Puteti pune si legumele in supa, din ce am vazut in zona, nu se face. Ma rog, pe unde am fost eu. Acreala, sarea si usturoiul, sunt efectiv dupa cheful fiecaruia, ar fi greu de dat cantitati precise.

Asa ca hard roc aleluia.

21 de gânduri despre &8222;Ciorba radauteana&8221;

  1. Ah, daca as sti sa iti scriu in limba lui Goethe ti-as lasa si eu un comentariu, ca numai ce dadui pe site-ul tau si am zarit niste chestii demne de toata atentia multora, nu numai a mea.

  2. nu-i Problemä , vin eu aicia si scriu.
    Mä bucur cä iti place, da ma-si bucura sä nu mä viziteze prea multä altä Lume pentru cä de aia mi-am deschis WP( si am läsat Blogger)…
    Eu sint un pic cam critic ce priveste Bucätäria si nu imi prea place sä-mi pierd Timpul cu Oameni care cred cä sint tari si in Realitate …….
    Se aude cam increzut da (pe Chestia asta am läsat si pe Culinario un Statement) stä Motiv in Spate..

    Supa asta este una din preferatele mele. Pe bune !!!

    Salutäri

  3. Eu pot sa ma uit la poze (sa incerc sa imi dau seama asa, dupa ele ce si cum) si sa traduc cu gogu, in care nu prea am incredere, ca din germana nu bunghesc nimic, ich will (ca e la rammstein), obertaim, shubler, strudel, holsurub, asa ca sa nu razi de mine daca preiau ceva si iese altceva 🙂

    Te astept cu drag si eu critic dar asa, printre randuri, cine se prinde, bine, cine nu, ghinion.

    Chiar azi imi facusem chef de ceva inspirat de blogosfera, plimbari pe site-uri germane si austriece, nu mare reteta, sa vedem ce o iesi.

    A, de criticat poti critica, eu consider ca e bine, daca toti am scrie numai „minunat, superlativ, vai ce bun” cred ca ne-am caca pe noi de plictiseala si lumea ar fi mai anosta decat stirile protv.

    ps: daca las intrebari in romana pe site-ul tau e vreo problema? ca daca e pot sa te intreb si pe mail, ca sa nu fac vreo prostie pe acolo.

  4. Acuma eu am mai scris de vreo douä ori , eu mä opresc numai pe Bloguri care imi plac si multe la Numär nu sint…
    Eu mä uit tot Timpul la Stilul de gätit pentru cä äla spune totul despre Bucätar..
    Acuma cam 8 % din Rezetele mele le-am postat in romineste pe Culinario. O sä mai postez da pentru mine nui deloc usor sä traduc…
    Asta a fost sie este Problema mea cu Blogosfera… existä numai Laudä si nici un Strop de Dicutie Tematicä si objektivä…Cine nu vrea sä discute inseamnä pentru mine cä stie deja totul si eun nu am ce discuta cu el. Eu personal am incä mult de invätat si mä uit sä invät pe unde pot…
    Sigur cä poti posta la mine , de ce nu , Tu incä nu mi-ai interzis sä postez aicia….
    si ce ai putea sä strici… eu zic cä nimica….

    Salutäri

  5. Stie naiba deja totul, unii stiu mai multe, posibil, nu mi se confirma de fiecare data. Nu e bai, ca traduc cu google, nu te chinui cu tradusul.

    Uite chiar am gasit o reteta (in cartea aia cu 77 de retete de pe vremea regimului de aur, foarte haios scrisa si nu neaparat valoare ca retete, mai mult ca lectura) o treaba de care eu nu am auzit in viata mea si nici unul din pretenii pasionati de bucatarit.

    O sa o incerc, ca mor de curiozitate. Dar e dovada clara ca inca de pe vremea in care nu gaseai decat cu pile niste delikat si pui petreusi, erau lucruri stiute numai in anumite colturi ale bucatariilor rurale si urbane.

    Nimeni, repet, nimeni, nu poate acoperi intreaga plaja a bucatariilor regionale. Nici din Romania si nici din lume. Maxim se poate spicui sau colectiona cate ceva, „bucatareala” se modifica si se adapteaza incontinuu, cine crede ca le stie pe toate e fericit ca toti autosuficientii.

    Parerea mea, fireste.

  6. ” Uite chiar am gasit o reteta (in cartea aia cu 77 de retete de pe vremea regimului de aur, foarte haios scrisa si nu neaparat valoare ca retete, mai mult ca lectura) o treaba de care eu nu am auzit in viata mea si nici unul din pretenii pasionati de bucatarit.”

    Acuma ma-i fäcut tare curios….
    Ce fel de Treabä !!!! Dacä a gätit Doamna Ceausescu nu mä intereseazä , da dacä e Vorba de o Metodä , te rog spunene si nouä..
    #
    Multumesc

  7. Cartea e scrisa de o doamna obisnuita si normala, care a trait la bloc, ca multi altii, care a facut cozi si retete inspirate de ce se mai gasea, de la nimic la mai nimic.

    Nu e metoda, doar ideea nu am mai auzit-o (dar e posibil tu sa o stii, ca dupa cum suna pare venita din partea austro-ungara via teutoni): cartofi noi prajiti in baie de ulei, dati prin zahar pudra, scuturati in sita de excesul de zahar si serviti cu dulceata (sau, dupa 89, cu sos de ciocolata).

    Tu ai auzit de combinatia asta?

  8. De Combinatie nu am auzit , da eu cred cä este asa cum ai scris si Tu , o Combinatie näscutä din Nevoie si Dorintä de a minca ceva.
    Eu sint convins cä are Gust bun. Nu tare bun , da bun…
    Cartofii prin Präjealä au Arome deosebite si cu Dulce se aseamänä cu Rezeta de Rösti cu Mus de Mere sau cu Dulceturi… cum am scris bunut…..

  9. Este Inceputul de la Aluatul de Gomboti. Cum se vede Peter nu a mai avut Chef sä lucre mai departe si a aruncat Aluatul in Tigaie si la- präjit. Este devinitiv bun…
    Acuma Peter trebuie sä träiascä pe undeva pe lingä Austria dupä Denumire… Denumirea este un pic nu exactä da se intelege ce vrea sä zicä. Tradus inseamnä Cartofi in Saftul lor inäbusiti(schmoren). Ästia sint präjiti, da de aia tótusi buni….
    Trebuie sä ne gindim cä avem aicia , Särat, Dulce, Amar si Acrisor. Din cinci Gusturi , patru le avem…ce vrem mai mult…poate un pic de Iute si atuncia ar fii un Hit…..

  10. am retinut ideea cu un pic de iute. multumesc de inspiratie, azi nu am facut mare lucru, e urat afara, dar e si datorita dvs cheful 😀

  11. iiiii, tre sa fac si eu reteta asta 😀 deja salivez. poate weekendul viitor, acum am executat (iar) niste praz cu masline, ca e tare bun.

    Foarte tare site-ul tau, „ich koche” 😉 Am vazut deja multe retete delicioase, poate asa invat si eu mai multe cuvinte utile in germana, mi-ar prinde bine.

  12. Prazul cu masline rulz. Da’ musai cu vin, da? Nu mai dadusi nici un semn de viata :D:

    Jacob e tare de treaba, daca vrei poti sa ii scrii acolo si te ajuta, gatasi rusa si o dadusi pe germana deja?

  13. hihi, am lasat un pic rusa deoparte, c-acu mi s-a facut pofta de germana si asa ocazie mai rar! :)) nu trebuie scapata, poate reusesc si eu s-o-nvat :p

    Am pus niste vin alb in bulionul de rosii. Si doua lingurite de otet inainte sa-l dau la cuptor, c-asa era reteta de-am gasit-o si mama, ce bun a iesit!

  14. am facut-o 🙂 ciorba radauteana. dar imi pare c-a iesit un pic cam diluata (la gust)… i-am mai pus niste piper macinat si e ok.

  15. :))) e proaspata, om vedea noi cum s-o face pana maine, dar am oaresce dubii c-o sa se faca gelatina, ca puiul era de cumparat (chit ca bio, ca asa scria pe el, sic sic :p ). Dar deh, nu era cocos de tara 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s