In umbra marelui urs – o idee pentru obisnuita salata boeuf

Nu ideea de decor (desi are si aia un substrat si a fost haioasa realizarea) ci cum fac eu ca sa scap de o parte care imi displace enorm din procesul tehnologic folosit in cadrul salatei de boeuf.

Daca radeti de ursu’ meu v-am zbart. E disecat, a suferit o operatie grava, da?

Cum se face a la lene salata (ii zic generic boeuf, eu nu i-am pus carne deci ar fi a la russe, daca o faceti cu ciuperci ii ziceti a la loki, daca o faceti cu pui a la cotkodak si asa mai departe).

Pai mai intai si mai intai asteptati sa inceapa serialele, ca e final de saptamana, da? Si tot ce faceti, faceti in pauzele publicitare, ca daca mai aud vreodata marea inventie a nu stiu cariu tampit de la marketing „tu cu cine faci benching” (iaca un nou cuvant, academia romana, alooo, se aude) simt ca imi explodeaza o vena in calcai.

Eu m-am apucat de facut salata in pauzele de la „Just Shoot Me„.

Ideea principlala, mi-o asum ca inventie (sigur au mai facut si altii, numai ca eu nu stiu de la altcineva, ba mi-am luat si castane ca mvai nu e bine), e ca taiati cartofii de cruzi cubulete. De ce? Urasc sa ii curat de coaja si cum se lipesc de cutit cand ii tai fierti.

Toti avem cate un lucru (minim) care ne displace, ei bine, mie nu imi place sa tai cartofii fierti si sa curat ouale (fierte).

Asa ca acum multa vreme in urma, vorbeam odata cu Bogdana, cica nu merge asa, e nu. Ce e drept odata am terciut crumpii. Sau de doua ori. Dar cand eram eu mica o matusa stiti cum facea salata de boeuf fara boeuf? Dadea tot pe razatoare. Si apoi intindeai salata pe paine. Cartof + paine = love (mai ales pentru diabetici).

No bun, asta era marea gaselnita, sa fierbeti cartofii gata taiati. Unu la mana: nu, nu isi pierd din gust, doi la mana, ies mult mai frumosi si egali.

Taina (vorba lui Anton Roman): folositi numai cartofi rosii, sapunari si nu ii fierbeti mai mult de cinci minute iar apa nu trebuie sa ii depaseasca mult.

Avui cam multa mazare asa ca am tocat ceva mai multe muraturi, ca la procinema pauzele luuuungi si dese cheia salatei de succese. Cartofii fix dupa 5 minute (chiar daca vi se pare ca sunt cam al dente scoateti-i) se scurg imediat de apa si se lasa la racit. Raman mai mult ca perfecti.

Daca ii taiati mai mici, puteti reduce timpul de la un chistoc la o jumatate de tigara chiar, eu i-am taiat destul de mici.

Recunosc sportiv ca am folosit maioneza cumparata. De ce? Ca ce scria pe eticheta era cam ce as fi pus si eu in maioneza, mai putin betacaroten, ca am lasat-o desfacuta de curiozitate si oxideaza imediat si ca si Jamie a zis odata ca daca gasim maioneza de calitate la magazin nu e nici o problema. Si daca a zis el eu il cred.

Da, de obicei o fac eu, repede, de data asta nu am facut-o ca mai repede am desfacut borcanul.

Asadar rezumat: cartofii taiati, fierti, morcovul fiert (eu nu il flescai, il las asa, numai bun) si taiat, muraturile (castravetii in saramura, gogosarii in otet, am un pitic si cu asta, mi se pare mai buna salata asa) tocate maruntel, mazare si carne (daca vreti, unii nu pun), maioneza si niscai sare daca e cazul, cam e, cartofii cam trag.

Ce mi-a venit cu ursu’? Citeam una alta, balacareli, tzoparlanii, chestii internaute care atrag publicul. Si ma ganedam sa ornez salata in tema. Am vrut sa pun un porc pe ea. Nu viu, din sunca, aveam o sunca (cica de Praga, pe naiba). Dar mai facusem porc, prea simplu.

Pe urma m-am gandit la o vaca sau la un magar care rage. Numai ca nu stiu de ce, brusc, mi-am amintit de Phoenix si melodia in umbra marelui urs(s). Si urs a fost.

Ca fara simtul masurii cum sunt am desenat ursul pe hartie prea mare (il facui repede dintr-o singura linie si m-a derutat pagina, ca voiam sa fie cat felia de sunca dar a iesit dublu precum d’onsoara Bruma inainte de operatii estetice) asta e. Zic lasa ca unesc suncile. Le unii de unit dar ce naiba baga astia in sunca (stiu, am citit eticheta, am zis ca de decor nu se moare maine) de o face sa faca gaurele ca svaitarul de a iesit ursul saracu’ patat ca ficatul lui Mincu.

Oricum ideea e ca daca vreti sa faceti un sablon si sa puneti un animal sau un personaj pe salata, cel mai usor se face din sunca (nu din asta) sau parizer, chit ca nu suntem adeptii mezelurilor, de un hai merge.

Si ca sa il tai fain am scos ustensilele profi. Pai da, cu ani in urma am primit cadou de la Adriana Nicoleta o carte cu sculptura in alimente (carving). Si ce se facea acolo necesita niste instrumente. Care ciuciu. Asa ca am apelat, ca pe vremuri, la un prieten din fosta uzina 23 August, i-am dat cartea cu poze si niste cutite vechi si mi-a facut exact draciile alea, numai ca arata ca naiba, nu-s de marca. Ma rog, is Made in Romania, ca ne descurcam.

Inutil de mentionat ca al batrn m-a prins in exercitiul functiunii si si-a facut cruce si a zis un „Doamne fereste” desi el e ateu.

E, m-am chinuit eu sa il fac sa arate a urs, sa fac ceva simbolic ca sa descriu o tehnica de simplificare a muncii necesara crearii celebrei salate, tot cam patat si taiat a iesit. Si daca era vedeta bietul urs il rezolvau meseriasii cu photoshopul, asa e urs de salajean, cum l-a lasat creatorul asa arata deci bajti.

Asadar in urma distractiilor si a alegerii animalului potrivit, ca vorbe mai sunt, de ce n-are ursu’ coada sau cainii latra ursu’ trece, mi-am amintit si o gluma, a la Urzica asa, ca tot recitesc Perpetuum Comic:

Doi ursi stau de vorba, inainte de hibernare si privesc cum frunzele cad din copaci. Unul dintre ei zice:
– Odata si odata, tot ma trezesc eu mai din timp sa vad cine lipeste frunzele la loc!

hard roc aleluia

27 de gânduri despre &8222;In umbra marelui urs – o idee pentru obisnuita salata boeuf&8221;

  1. Iti adaug și io ca uneori beouf-ul mai este cunoscut sub denumiri precum biof, bef, beof, si alte cateva combinatii. Ornamentul e cum a zis „ăl bătrân” :), dar se pune la socoteală dacă salata asta e pentru vânători.:D

  2. Ba ca citisem variante mult mai fanteziste, gen bueof, mai era una’ dar imi scapa, a, da, buoef.

    Si nu, nu ii dau vecinului salata mea, da? Ca de sarbatori toti se infipsera in salata de zbuf, amu o manc io asa fara zbuf.

  3. Deko este super tare. imi place la Minune.
    Undei Problema cu Cartofii ?? OK dacä sint cruzi curätati si fierti isi pierd un pic de resistenzä ( lipici)da e Bai ?? eu zic cä nu …
    Mincäricä tare bunä…sä vä fie de bine

    Multe Salutäri

  4. Salutari si tie si un an nou fain.

    Sa stii ca daca ii fierbi fix cum am zis, cinci minute, ca de aia am pus si poze, daca sunt cartofi rosii si ii scurgi imediat din apa aia fierbinte, nu devin nici macar lipiciosi, sunt perfecti.

    Pot parea prea multe conditii la prima vedere (si cinci minute si sapunari si mama ei) da reduce considerabil timpul alocat trebii asteia si iese si mai bine ca aspect. Ma bucur ca nu ai ras de ursul meu operat estetic, eu am ras. Si ionii si omu’ si toata lumea 😀 Rasul nu dauneaza grav sanatatii deci e de bine.

  5. Deci e cu licenta 🙂

    Mie morcovii imi place sa ii tai gata fierti, cu cartofii aveam o problema. Deci am o confirmare ca merge si nu bat campii, merci Daiana.

  6. Pai de aia am facut si poze, ca ovada. Uite ca Daiana stia dinainte, eu numai de cativa ani fac treaba asta. Ma seca lipitura aia de pe cutit si pe mine 🙂

  7. Multumesc ! pentru pontul cu cartofii ,urasc sa fac salata tocmai din cauza cartofilor care mi-se lipeau mereu de cutit si cam pe la jumatatea salatei abandonam si faceam atat cat apucasem sa tai din ei ,acum o sa fac mai des ,sotul meu o sa fie bucuros

  8. Pentru putin 🙂 Am mai facut o demonstratie de mult pe Culi la orientala dar mi-am luat castane de cateva ori, ca raman aposi, ca nu stiu ce pierd in apa, ca nu stiu ce se intampla. Aiurea, iaca de aia si facui poze cu dovezile.

    Si scade timpul de preparare mult. Ma bucur si de ce a zis Daiana, e prima care imi confirma ca se mai practica. Multam fetele.

  9. 1. ce e aia benching? daca a mai intrebat cineva si i-ai raspuns, pare sori de rau, n-am citit, deci doresc oricum revelatie.
    2. tare de tot ursu’!!
    3. ah, salata de biof, asta o sa presteze mama mea saptamana viitoare (alo, mama, se aude?!)

  10. 1. habar nu am, daca afli zi-mi si mie, e o licenta poetica din romgleza de balta cred eu
    2. bineee, faci misto 😀
    3. poze, poze, nu te cred altfel

  11. deci la 2. nu fac niciun misto, pur si simplu io daca as incerca ar iesi caracatita, nu urs, sau ceva vreu alien 😀
    3. ofcors si desigur ca voi poza tot – sper sa fiu doar la fel de rapida cu pozatu’ cum voi fi cu mancatul :D!

  12. Nici eu nu am fäcut misto cu Ursul , pe Cunvintul de de Onoare de Comunist adevärat !!!!
    Si Cartofii…cind faci Puree incä tot as ici faci ( eu cel putin ) si au totdeuana un Gust sä-ti bati Copii, sau nu ??
    Ai Dreptate Theorie este una da Praxisul este Adevärul…..

  13. Pai la piure ma gandeam si eu. Bine, mie imi place mult piureul facut din cartofi copti la cuptor (e, nu ca mi-e lene sa curat si sa fierb dar parca e mai bun, zic asa).

  14. Fata pai si eu dau legumele pe razatoare ca ma fac cu nervii capului sa le bucatesc mic-mic. Nu vazusi la reteta mea de salata? :)) Da’ iese buna salata si cu legume rase (mai greu cu mazarea =)) )

  15. 1. credeam ca numa’ io rezolv diverse prin casa in pauzele publicitare. asta e problema lu’ axn, pauze publicitare scurte rau. nici pana la … n-am timp sa ma duc cum trebuie. si d-aia nu-mi place mie hbo-ul! tata il adora, se vede ca-i barbat! intr-o pauza publicitara ca lumea poti sa pui o ciorba la foc sau sa dai cu aspiratoru’ in cel putin o camera. norocu’ meu ca nu mai locuiesc cu mama; ar face cu inima si cu nervii in fiecare zi.
    2. nu le am cu rock-u, dar pheonixu’ imi place. cand am vazut titlu’ tot acolo m-a dus gandu’. merci beaucoup de tot; am redescoperit „ciocarlia” cantata de ei, ceva mai potrivit pt un aerobic mic, de apartament, n-am intalnit. maine cred c-o sa am nitica febra musculara. sa nu uit de ea si sa tzoipi nitel zilnic.
    3. misto urs. de retinut pt viitor. cand aude de ornatu’ salatei beuf, inspiratia mea o ia la goana de parca o fugasesc toti diavolii din iad.
    4. si cel mai important. te rog eu, mai explicata odata, ca pentru prosti si ticniti cu pitici pe creier in legatura cu fiertu/coptu’ cartofilor (in cazul meu, ambele, deoadata): cartofi, rosii, taiati mic (eu, de exemplu, ii tai mai mic decat o boaba de mazare; e ok?), spalati, pusi in apa rece-cat sa-i acopere, fierti 5 min din momentul cand am aprins focu’ sub oala, foc nici mare, nici mic? intreb si io, ca piticii sus mentionati tropotesc de zor ca in 5 minute abia apuca sa se incalzeasca apa, necum sa fiarba cartofii; iar neuronul meu in coma nu reuseste sa le vina de hac. merci. (sper sa nu ma iei la bataie/dat bat pe blog/ d-astea :), da’ am si eu un pont mic pt cei carora nu le place cutitu’ lipicios si n-au incredere in pontul tau: eu alternez/alternam pana acu’ cartofii cu morcovi/telina/pastarnac/eventual carne; mai curata cutitu’ si nu te urci pe pereti chiar in ultimu’ hal; si daca faci portie mai mica , de 3-4 catofi, e numa’ bine).

  16. N-am postat niciodata vreo reteta de salata de boef, asa ca n-am avut ocazia sa prezint metoda invatata de la Mami. dar io zic ca nu se simte nici o diferenta la cartofi, nici la morcovi, fata de salatele altora in care cartofii si morcovii sint fierti intregi si ciopartit dupa aia.

  17. ady:

    1. nuu, e cel mai misto la pauze, eu nici nu mai am HBO 🙂

    3. poti face sablon dupa orice si daca nu ai talent la desen, catzi o poza pe net si gata, astept acum o prietena sa vaz cand face un tanc dupa ideea asta 🙂

    4. daca ii tai asa mici zic eu ca is gata tot cam in 4-5 minute de cand fierbe apa. eu, fiindca am fiert intai morcovul si am lasat mazarea la dezghetat pe aburii de la morcov, am pus cartofii direct in apa foarte calda, aproape clocotita, deci cam in cinci minute de cand e apa fierbinte/clocotita.

    e bun si pontul tau, ca asa faceam si eu, dar tot ma enerva 😀

    Daiana, asa cred si eu.

  18. aha.
    merci.
    acu’ am pe foc puiu’ tau cu ciuperci. cu oaresce modificari, impuse de continutul camarii: boia iute, in loc de dulce (habar n-am cum s-a intamplat, ca io nu mananc iute), vin alb demi-sec in loc de bere (nu beau bere, vin mai am de la craciun; daca nu-l consum pe retete si nu vine nimeni in vizita, imi ajunge pan’ la craciunu’ urmator) si in plus niste capia copt de la congi. miroase in bucatarie de mori.

  19. Suna belea combinatia. Nu am avut niciodata pretentia ca dau retete, doar idei, ai prins-o 🙂

    Eu am un vin cam acrisor, mi-e teama sa fac mancare cu el, mama lui.

  20. Pingback: Cazuaro-dromader « Aphextwinz's Blog
  21. Pingback: Salată … blanc de poulet « În bucătăria mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s