Meri in crizmas

Asta ca l-a mancat pe memetu sa imi ia ideea de pe eticheta. Si nici macar nu e a mea, cum i-am zis, asa ca reiau povestea scurta a textului din titlu.

Intr-o zi, cand lucram la o firma blabla yada yada, anul de gratie sa fi fost cam 92, un cersetor vine si ne zice: merry cristmas. Colegul din partea cu care dau eu mai bine zice: iaca bre, nu mai vorbeste nimeni romaneste. si ii ureaza, meri in crizmas si tu bah.

Trecand peste aceste amanunte (gen lucreaza fara pile, nu da bani la cersetorii care fac mai multi ca mine, romgleza de balta superpromovata la rang de arta), va prezint pomisorul ala viu. Se pare ca ii place sa arate ca un abajur.

De delectat, numai cu d’ale noastre si romanisme, naspa, stiu, we all living in America, asta e.

Asadar piftii, intai am oparit ceva picioruse de porc in apa.

Aruncat apa si pus la fiert in supa de rata. De ce? Pentru ca aveam supa si pentru ca e indicat sa faceti tot posibilul ca sa nu gasiti flocul macelarului, fie el si belgian. Ca picioarele de porc (hihi, cu drepturi de autor cui stim noi) erau in regula. Pardon, OK.

Dupa ce am lasat peste noapte la rece zama, am scos sa zic cam sase linguri de untura de deasupra apoi am turnat mujdeiul in ce era acolo.

Zama sa fie aproape rece. Totul am pus peste carne si soric si gata.

Mai ramane slana pe deasupra asa, putina, se duce cu mustar iute si ce avem prin poiata.

Stai asa ca vin sarmaile. Care au adunat (intai le-am insirat, apoi m-am scarpinat in scafarlie, semn de gandire profunda) urmaroarele: porc si vita, carnat de mistret, iepure si ciuta, ceapa, jumari, amestec de rata salbatica si ghebe (de la reteta anterioara), piept de rata. Impuscata si ea. Nu-s io de vina, le primii, da? Asa face lumea, impusca animale.

Pentru puritani, sa stiti ca se trage si cu arcul, e la fel de la moda ca raw food, asa ca daca vreti sa mai vedeti animale vii nu e momentul sa inventati friptura de soia ci sa dati in AVPS. Traiasca militantii.

Eu am zis ca daca tot is moarte deja le iau. Au iesit cele mai bune sarmale posibile.

Sigur, cu un ajutor de nepretuit.

In rest am amestecat cele de mai sus cu sosul de la nonna (ardei iute uscat la soare cu habar n-am ce), sare, piper, orez.

Mi-au iesit 81 de sarmale. Am pastrat de chiftele, fara orez si de perisoare. Nu le numarati ca nu ies, nu puteam sa ridic atatea.

In ziua in care a venit familia la masa m-am pus pe impachetat cadouri.

De pozat am apucat mai pe sponci. Salata e boeuf fara bou, cu creveti, cum citii undeva celebrul aperitiv italian a la rus. Pai ce, numai noi. Am vrut sa ornez cu rodie dar m-au lasat nervii dupa ce au aratat peretii ca in CSI.

Slana de Reghin cu ceapa de Buzau.

Aista salata de vinete. Nu stiu de ce, marea bomba a serii, ca doar a fo simpla, cu maioneza, ma bate Costachel dar avui timp limitat.


Carnati la garnita. Aici neaparat pont: ca sa nu mai murdariti diverse, ii bagati in cuptor direct in borcanul cu untura. Mare, dar mare grija.

Untura aia fierbe si jumatate de ora dupa ce o luati de pe foc si e pericol, eu am scos cu tot cu tava, a stropit pe ici pe colo, nu e mare problema.

Mama lor de nesanatosi ce buni is asa re-fierti in untura, s-au topit primii.

In rest, de la locul dezastrului nu am mai prins decat o poza suie cu friptura (reteta e indarat o pagina) si sarmalele. Un mesean, de origine din Tara Galilor, a zis ca nu mananca. Nu au mai ramas sarmale. Pam pam.

Ce uitai sa zic, la sarmele de mai sus am pus foi de varza murate cu gutui, frunze de visin, porumb, marar, cimbru, hrean, asa ca nu le-am mai pus la fiert decat suc de rosii.

De ce suna asa anti-crizmas ce am scris? M-au secat mesajele alea cu lumina si spiritul. Mai ales alea primite de la (cica) prieteni care se semneaza cu nume si prenume, scriu de nasterea Domnului, nu au pus mana in viata lor pe Biblie si imi dau mesaj … plm, mereti in crizmas.

Pentru restul, o melodie pe care am mai pus-o. Cine stie cunoaste si cine se informeaza poate purta o conversatie.

Ia sa reactualizez ca uitai sa pun carnatii dar vad ca o poza cu muraturile in colaborare am, castravetii mei, muraturile de la nea Puiu si varza murata de DOina.

Carnatii inca se frigeau in borcan.

21 de gânduri despre &8222;Meri in crizmas&8221;

  1. Meri măh și tu unde vrei și când vrei și când nu vrei! Abea ajtept sa termini carnoasele, ca-s precisssssa precum marmota ca vei face ceva usor, cu niste cartofi, HO, ho, ho, vorba individului respectiv. Meri si beri! Hohohohoho.

  2. da domnu duamne fetili, noroc cu voi ca altfel era cu meri in …

    sa tineti pumnii la anu’ ca am planuri marete, unul venit azi. daca iese e cu caluti multi si frumosi si nemtia. nu cred eu in socoteala de acasa dar cine stie. oricum eu nu mai am voie sa interactinez sportiv cu cabalinele, macar sa le vedeti si voi cu mine.

    hohoh si cartofo si tie ca eu cred ca o sa mai pun poze cu animalute din trecut, ca potol nu mai fac pana la anu si la multi ani 🙂

  3. Vineri imi spunea animaloo ca ar face pt revelion salata boeuf cu creveti in loc de carne. Acum am inteles de unde i-a venit ideea.

  4. hai ma, daca e sa ne cosmopolitanim, zic si io Frohe Weihnachten, na :D, ca tot sunt cosmopolite sarmalele alea! soro, mvaaaaaaai, am salivat pe langa piftie, dar ma bucur la gandul ca am lansat deja comanda la mama pentru ianuarie, ca io mai trag un Craciun pe 7 luna viitoare, ca, mde, asa suntem noi… cosmopoliti :D. in rest, dezmat, dezmat, dezmat! bravo!

  5. ps: auzi, vezi ca aci la noi se mananca la greu cai :D, stiu, austriecii astia sunt niste barbari… vizita ta nu include nimic de genu’, asa-i :D?

  6. @ loki 😀 vrei sa stii ce mai are pe meniu?

    btw eu nu bagai si in salata creveti, numai pe deasupra de unde i-a cules inglezul, interiorul l-am lasat a la rus asa ca oricum fu destula carne. am uitat sa pozez platoul cu carnati si muraturi, nu-i nimic.

    @zazu: in multe tari se manca, inclusiv in italia. in austria a patit-o o amica de-a mea, iubitoare si ea de ecvestre, ba chiar inca practicanta, ca a intrat intr-un restaurant cu splendide rupestre cu cai, mvai ce frumos, stia germana ca si mine dar pana la urma s-a prins ca ce e pe meniu e cu pferde sianceput sa planga :))

  7. Sper ca nu a hotarat inca meniul, ca n-am apucat sa discutam despre asta… poate am si eu un cuvant de spus.
    Pornind tot de la meniul pt Revelion (alta idee de-a animalului…), am observat in Real ca o cutie de 100 g de icre de stiuca este vreo 70 lei. In conditiile in care luasem acelasi lucru (tot ambalate in vid, cutie de sticla, din Rusia) – de la pescaria de unde ma aprovizionez, cu 35 lei. Pai cum vine asta? Speculanti nenorociti 😦
    Iar cu salata fara carne – eu de vreo doi ani folosesc champinioane fierte ca si inlocuitor. Gustul mi se pare ca bate varianta cu carne.

  8. Bai, nu fac cumparaturile atat de aproape de data bairamului nasterii cat sa am si ciuperci proaspete iar varianta cu creveti o vazui cu multi ani in urma intr-o revista macaronara, o facui odata si imi placu mult.

    Daca oi mai face incerc si varianta cu ciuperci. Slabe sanse oricum in perioada urmatoare.

    Tu esti smecher cu icrele, asa e, cam 70 de lei e. Cel mai ieftin am gasit la obor cu 40, am vrut sa le fac de craciun dar am uitat, lasa ca sunt bune si in 2011.

    Sa scrieti si voi la memetu acolo cand o fi gata balamucu’ ce ati facut pana la urma ca-s curioasa si pune-l pe puturosu ala sa faca si fo doo poze ca are aparat jmecher.

    Noi de rev plecam la Bacau la prieteni asa ca, gata anul culinar, maxim fo pogta de cine stie ce sa rezolvam.

  9. Eu lucrez inclusiv pe 31, asa ca tare mi-e ca o sa ramana la latitudinea animalului gateala. Ma asteapta multe pane-uri grele, am asa o presimtire.
    Sa te intorci cu branzeturi de la Bacau, eu am ramas impresionat de ceea ce numesc prin zona „branza” – o chestie facuta din lapte batut, fara cheag, n-am investigat sa aflu detalii; in schimb „casul” e facut cu cheag. Invers decat stiam eu, ce mai.

  10. Merci de pont, noi daca plecam pe 30 nu crez sa prind deschis dar incerc sa adu tema.

    Eu nici o branza facuta in casa nu o fac cu cheag si nici ai de ii stiu eu de la tara nu folosesc. Nici nu prea stiu de ce se pune cheag la branza normala, mie mi se pare ca se incheaga si fara.

    Imi facusi chef de un snitel, de mult n-am mai mancat.

  11. Eu consider branza normala telemeaua. Nu cred ca poti sa pastrezi la saramura o branza fara cheag.
    Spor la snitzele, ce sa spun altceva.

  12. Ba da, 100% poti, pe cuvant, la noi la tzara de unde e mama numai fara cheag o faceau si pastrau si iesea tzapana zdravan. Cand se aduna multa o mai si fierbeau si ii ziceau „cascaval”.

    Am incercat si eu, merge si fara cheag. Telemeaua oricum nu era de la o curte la alta la fel. Asta facea gaurele precum svaiterul dupa o vreme.

    Daca gasesti lapte crud poti sa incerci, eu am facut din lapte de bivolita.

    Aiurea, cine crezi ca face snitele dupa craciun? Cucu.

  13. Adica sa ies si la cumparaturi prin nameti? Cu ce ti-am gresit? 🙂 Cred ca optez intre a nu face nimic si a face cartofi fripti in untura. Sa schelalaie de tot ficatul macar.

  14. Din cate tin minte din copilaria comunista, cu perioade in care rationalizam uleiul, cartofii prajiti in untura erau cei mai buni posibil. Asa ca, spor la distrus ficatul!

  15. deci io nu doresc sa imi amintesc de momentul cand am realizat ca mananc Pferdeleberkaese (http://www3.messeplatz.at/pool/p100/produkt_181bild_big.jpg) si mi-a ramas imbucatura in gat si am sunat-o pe mama in tara, plina de socuri, sa ii zic „bai, tocmai am mancat un cal” de era sa scape saraca femeie telefonu’ din mana (jumatatea mea masculina era intr-o sedinta deci nu putea fi deranjat cu asemenea lucuri lumesti). vai, ce remuscari am avut, de parca imi mancasem pisicile, nu alta :D. si io chiar stiu germana, da’ nush cum am ajuns cu carnea de cal intre feliile de chifla, tulai Doamnie!!

  16. Pingback: Prajitura cu malai si alte parascovenii « Aphextwinz's Blog
  17. Pingback: Retete de craciun | Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s