Ultimele porcarii (da, carnati la garnita)

Gata, s-au uscat si s-au primit carnatii, i-am repartizat pe sectoare, ca la Polivalenta pe vremuri la concertele Iris cand eram toti ca niste carnati insirati pe sectoare.

Am avut de vanat, vita cu oaie si porc.

O parte i-am congelat si cu o parte am recreat mirosurile de la tanti Leana din bucataria din curte de la Balteni cand pregatea pentru pus borcanele cu carne si carnati la pivnita.

Am pus din fiecare cativa la fript, in untura. Stiu, aoleu colesterolul, dar odata pe an nu se pune. Si am facut si ce nu am mai mancat din copilarie, cartofi prajiti tot in untura. Dumnezeiesti, ce pacat ca prejudiciaza serios starea generala buna a organismului.

Pozele nu aveau cum sa iasa bine pe lumina asta gri-plumb. Dar a fost ca o muzica buna pentru urechiile unui meloman porcaria asta atat de simpla si banala. Nu e reteta, ce e, e.

O parte i-am pus in borcan in untura fierbinte in care s-au fript, strecurata. I-oi scoate de craciun sau la vreo varza.

Curatasem un cartof in plus asa ca am facut cu smantana. Simplu de tot, pus cartofii felii cu ceva ceapa, sare, ulei si apa la inabusit, apoi amestecat totul cu smantana, nucsoara si un praf de iutzica.

Am ras si nite cascaval pe ei si gata.

Si ca sa incheiem cu amintiri din copilarie, am primit de la cofi o bucata de babic care seamana extraordinar la gust cu cel facut la Buzau de bunicu si Nenicutu, numai ca ei faceau din porc, gustul, amestecul de condimente, sunt aproape identice si nu aduce cu nici un babic din comert. Marfa de contrabanda babicul asta, il gustam felii transparente.

Criza, ne-criza, cu dar din dar si cu cate putin din fiecare am adunat si anul asta porcarii de pus pe masa, ceea ce va doresc si domniilor voastre, hard roc aleluia.

16 gânduri despre &8222;Ultimele porcarii (da, carnati la garnita)&8221;

  1. ideea e asa: ca ne-am obisnuit sa ne facem cruci si sa stuchim in san ori de cate ori vine vorba de grasime de porc. mie imi pare rau pentru audienta care da ochii peste cap cand vede cuvantu’ untura. nu propovaduiesc umplerea de colesterol a sangelui populatiei, da’nici sa nu ne mai crizam atata. un pic de untura din asta e ok din cand in cand, ca nu zice nimeni sa manacam ca… porcii :D. prin urmare: mvaaaaai, asa jinduiesc la niste cartofi din aia (desi nu prea ma dau in vant dupa cartofi prajiti in genere), dar toata combinatia asta garnitza & co imi aduce aminte de bunatatile de genu’ asta de la bunici. ca bune erau! si uite asa zic din nou noroc ca austriecii au redescoperit pasiunea pentru porc 😀 si nu ducem lipsa nici de untura, nici de carnati, nici de jumari. porc rocks aleluia!

  2. Pai cam asta e, cu moderatie se poate manca fara grija cam din orice. Mie mi se pare mai corect pentru organism sa iei cate putin de fiecare decat sa te cramponezi (aici nu vorbesc de persoanele cu adevarat religioase, nu ma bag) de un pseudopopst ca sa indopi pe urma intr-o zi cat altii intr-un an.

    Chiar sunt o nebunie cartofii in untura, noi si cartoafe fripte in ulei mancam destul de rar asa ca sa fim noi sanatosi ca chiar nu se moare.

    Si e mai sanatoasa o bucata de slana decat o multime de porcarii vegetale de post procesate aiurea, ca vad tot felul de carnati, crenvusti, chiftele vegetale, pateuri, pe pariu ca e mai sanatoasa o jumara decat alea.

  3. Multam fain de Impresiile optice ce le-ai prezentat aicia. Tulai Doamnä ce de Bunätäti !!
    Si eu apartin la Fractiunea Pro Untura si nu recunosc nici und Colesterol. Ce-i musai ii musai , sau ??
    Super tare totul !
    Salutäri

  4. Pingback: Colectia de carnati « Aphextwinz's Blog
  5. Vai ce poze ! :d
    Fi serioasa si nu te mai scuza atata cu untura, colesterolul, buuuuuuuuuun, arata fenomenal !!!!!!!!!!!!!! totul , imi imaginez ce bun esteeeeee, si cum miroaseeeeeeeee asa ceva in casa :D.

  6. Si eu asa cred ca o bucata de carne cu grasime este mai sanatoasa de 1 milion de ori decat inlocuitoarele astea de carne 🙂 de prin marketuri, alea cred ca sunt pericol la sanatate abia.
    Chiar am citit un articol in care frumoasa Nigella Lawson spune aca secretul frumusetii si tineretii ei este pur si simplu grasimea, zicea ca mananca si ierburi, fructe, vitamine vegetale dar iubeste grasimea, animala 😀 hehe.

  7. si bonus, ce se fac veganii a nu vedea, e ca proteina animala ajuta si la memeaca, bibilica, pe olandeza, la buna functionare a creierului. sigur ca nu putem manca precum inaintasii, nu ne imbracam ca ei, nu folosim aceleasi mijloace de transport, nu spalam scutece, am evoluat. dar nu intr-atat incat sa putem exclude carnea de pe lista care e inca impamantenita in capatanile noastre. o,u; intai a fost vanator, abia dupa aceea agricultor, istoric vorbind, suntem mai de mult carnivori decat rumegatoarele in care isteria informationala de azi incearca sa ne transforme.

  8. Absolut, grasimea animala este necesara , eu am crescut cu paine cu untura si cartofi prajiti in untura si nu am nici pe naiba (nici un colesterol, nici o problema, nu am fost grasa in viata mea), chiar ca cele care se feresc de grasime sunt grase de la atata tofu prajit cred.

    Acum, carnati de astia cum expui tu aici as vrea io sa am aici , da nu am, asa buni, astia nu stiu face carnati, mi se face rau de pofta de la poze.
    Untura aia in care ai pus carnatii prajiti e asa buna de uns pe paine…..cu putin sare si o cana de ceai seara ufffffffff….:D

  9. Aprops, trebuie sa imi iau si eu un wok de asta asa adanc cum ai tu, imi plac fff mult vasele tale, inclusiv farfuriile astea model vechi traditional unguresc, am si eu doar o vaza acelasi model si un castronas mic 😦 , arata SUPER mancarea servita in astfel de vase/farfurii.

  10. sa nu exageram, ai tu arderile bune, eu am avut colesterol cat casa (nu e musai sa fi gras ca sa poti face stop de pitpalac), dar de la altele, alcoolul de exemplu favorizeaza depunerile. amu nu mai am, nu mai am voie teoretic nimica, dar asta e alt basm si alt film, cand o sa fie medicina o stiinta exacta o sa renunt si eu la carnati.

    am foarte putine vase, daca ai sa observi, se repeta in poze, nu am spatiu de depozitare si nu ingrop banii in chestiuni care imi folosesc doar la poze. ce arat, aia mananc, exceptand cazurile in care le pozez repede ca sa prind nitel soare si le mananc mai tarziu.

    culmea e ca noi doua la gusturi nu ne potrivim deloc, supa aia olandeza (am scris si am pus poze pe aici, in amster), mi se pare oribila, aia de mazare uscata, ai facut-o si tu. hering as manca in draci, dar si creveti. reiterez, la multe nu ne potrivim, dar la cartof prajit cu oua si branza/cascaval, ca mancare suprema, da, da, da si iar da!

    imi place in olanda, e misto, mancarea nationala nu m-a incantat, exceptand heringii, niste legume (vezi poze pe ala cu olanda sau amster) si cam atat, am stat la o periferie si ce am mancat mai bun si mai bun a fost la emigranti, in special la cei arabi.

  11. Stai, daca mananci zilnic nu cred nici eu ca e sanatos, dar asa, din cand in cand, de fapt hai sa-ti mai spun si apoi ma duc sa intind rufele ca mi s-a terminat masina , in Belgia unde cartofii prajiti sunt asa, un fel de mancare nationala, in mod normal, traditional asa se faceau, in untura animala, acum mai nou se fac in uleiuri vegetale dar normal se faceau in untura si si acum, in localurile de traditie, unde si platesti mai mult si se fac…cei mai buni, tot asa ii face , in untura :D.

    Ma mir ca nu iti place supa de mazare , ai mancat facuta in casa ca aia la conserva nici mie nu imi place?
    Aici nu prea exista bucatarie treditionala exceptand supa aia de mazare uscata si carne+cartofi fierti+ varza acra sau un piureu facut din cartof+andive sau cartof+ ceapa+morcov. Bucataria traditionala este sobra si saraca. Foarte saraca.

    Heringul crud cu ceapa insa este grozav de gustos, da. Peste mananc mult in afara casei da, am vazut in poze ca iti plac crevetii si fructele de mare !

  12. Inca nu am ajuns la postul ala de care spui, cu supa :)))))))), inca studiez blogul, nu sunt atat de rapida :)))))), cum am si eu timp :)))))))))). revin insa sa ma mai uit ca imi place.

  13. Stamppot si hering crud cu ceapa rulz 😀
    Nu e graba draga Alina, ca maine iar e o zi plina, si eu mai am de vazut la tine. Seara buna,

  14. Pingback: Carnati la garnita, reteta de la bloc | Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s