Pui cu paste si smantana si pui cu alune

V-am zis de la impletitura ca am avut ditamai pieptul de pui, sa tot fi avut 150 de grame, ce era sa fac din el. Bine, stiu, snitele. Dar aveam chef de traznai. Nu chestii nemaipomenite, in contratimp chestii rapide. Adica foarte rapide si foarte diferite si in plus ieftine si cu ce aveam in casa. De pe continente diferite daca se poate, ca inspiratie. Si cum Iulia a votat pui cu smantana, cheful era de paste si busuioc dar si de mancare asiatca, iaca ce facui. A, din nou, daca radeti de asa simplitate, va bat. La table sigur.

Pui cu paste, busuioc si smantana.

Ingredientele is prea simple, paste (am folosit „radiatoare”, am unele foarte bune de la Stella, Garofalo), pui, putina ceapa, putina ca si puiul era putin, smantana si busuioc.

Prepararea si mai simpla, se caleste ceapa in unt amestecat cu ulei de masline, se pune puiul, cum se schimba nitel la fata (nu, va rog mult nu il lasati sa se faca de tot, nu mancam carton) pac cu smantana. Intre timp pastele au fiert in apa cu sare, da?

Daca smantana e grasa si de calitate nu va temeti sa ii dati clocote, nu se taie.

In sos se pune la final, cand am stins focul, busuiocul , totul peste paste, parmezan deasupra, gata.

===============================

Pui cu alune

Avem nevoie de ceapa si morcov (daca aveti si ardei gras e bun), puiul imbalsamat cu ceva sos iute si/sau ardei iute de-a dreptul, alune, un varf de cutit de amidon si un paharel (ee, da, mereu de un paharel, in cazul asta e pentru mancare) cu un amestec de sos de soia, cognac si ulei de susan.

Intai calim ceapa cu morcovul. Eu folosesc ulei de arahide, puteti pune de floarea soarelui, de orez, nu hotarat de masline.

Punem amidonul si puiul la fel, pana la schimbarea la fata, scurt de tot, ca se mai face pana la final.

Adaugam pa’arelul cu sos de soia, ulei de susan si cognac si lasam la foc mare sa se lege sosul.

Cand e totul cum ne convine, punem alunele, amestecam si halim, servim, ma rog. Alunele nu le lasati mult in sos, se inmoaie, daca e nevoie sa reincalziti mancarea, se mai intampla, caz nefericit, puneti alunele atunci.

Si asta este, fireste, tot. Cu ce mancati treaba asta? Noi cu orez, merge si cu paste si cu betele si cu furculita, pe cat de simpla pe atat de buna. De fapt in general lucrurile simple in care distingi gustul ingredientelor sunt bune. Stiu ca indienii nu ar fi de acord cu mine. Asa ca la primul pui (rara avis pe la noi) facem ceva mancare indiana, sa ii impacam si pe ei.

Ca sa nu ma certe lumea ca am facut numai chestii de cinci minute, hai zece cu tot cu fugitul pe balcon sa pozez la bec, sa stiti ca am facut si o salata de vinete cu maioneza. Blasfemie pentru unii, noua ne place asa, aia e, sanatosi sa fim si hard roc aleluia.

12 gânduri despre &8222;Pui cu paste si smantana si pui cu alune&8221;

  1. Apropo de taiatul porcului, nu sunt foarte sigura dar citisem undeva ca pe vremuri de Craciun nu se manca porc, era dupa o perioada de post si carnea de porc e destul de grea, asa ca de Craciun mancau o carne mai usoara (gaina) iar porc mancau dupa Anul Nou, il taiau inainte de Boboteaza. Stiu ca am citit asta undeva, nu bag mana in foc ca era asa dar e destul de logic. Daca mai adaug ca pana la un moment dat Craciunul se sarbatorea in acelasi timp cu Boboteaza, parca devine si mai logic.

  2. Ma gandeam mai ce are puiul meu cu porcul tau, acum mi-am amintit 🙂

    Da, e posibil, nu m-am gandit ca invataturile respective sunt chiar atat de vechi, ai dreptate.

  3. Multumesc, am lasat un raspuns pt dvs la reteta anterioara. Sanatate. Dupa parerea si gustul meu cel u alune e mai lecker 😉

  4. Hallo,

    nu , nu sint. Hobby ajunge.
    Meseria de Bucätar este cea mai uritä Meserie de vis…Mult de Lucru , putin Timp liber , lucri cind äialaltii au liber si plata este mizerabilä( nu peste tot da majoritatea…).
    Am adunat un pic de Experientä Culinarä in Essigbrätlein ( 3 Millau Gault Stele). Am avut noroc pentru cä il cunosc pe Chef Andrée Köthe si mi-a dat posibilitatea sä invät Bucätärie de Nivel.

    Salutäri

  5. Da, adica asa e in general, sunt si bucatari fericiti sunt si farsei cu pretentii de bucatari. Hobby e cel mai bine, ai dreptate.

    Astept in continuare sfaturi si pareri sa imi imbunatatesc anumite chestiuni, ca sunt multe secrete pe care nu le stim cu totii. Idei am, nu duc lipsa, detaliile tehnice insa sunt nepretuite.

    Poate imi fac un drum la neamuri la Nurnberg, cine stie. Momentan nu e in plan dar vine un an nou.

    Multa sanatate.

  6. acuma eu nu am dat incä nici un Sfat pentru cä nu a fost nevoie. Si nu stiu dacä intradevär stiu ceva mai mult ca altii. OK , am publicat peste 2200 de Rezete proprii , da dacä vezi cite Rezete se gäsesc aktuall ( peste 3 Milioane) nui de loc mult.Eu mä uit mult pe net si caut incontinuu Noutäti ( sint in proces de Invätare continuu)si unde imi place mä opresc si vin des iaräsi. Clar dacä stiu ceva zic , da aicia la tine nu cred cä este Cazul

    Salutäri

  7. draga mea (scuze pt apelativ, pt ca nu ne cunoastem) am incercat reteta ta de pui cu alune (cu mici „devieri”de la original, deh am facut cu ce-am avut)……si rezultatul…….o nebunie gastronomica 🙂
    intrucat pieptul de pui nu-mi place (e atzos), avand 2 pulpite de curcan (de alea la 10 lei kila, congelate), le-am dezosat, fiind duminica si avand chef de nebunii in bucatarie si pofte de ceva nou, am purces la munca. Amidon n-am avut (la marketul din colt nu au avut) asa ca l-am inlocuit cu 1 varf de cutit de faina. A mers brici. N-am avut nici ulei de susan si nici coniac (ma batea gandul sa inlocuiesc coniacul cu ceva tuica sau whisky – de astea am in casa, dar nestiind ce-ar iesi…. deh…tuica … whisky….bleah….am renuntat)
    prin urmare, pui nu (inlocuit cu pulpe de curcan), amidon nu (faina a fost ok), ulei de susan nu (inlocuit cu ulei tot de arahide), coniac nu (n-am indraznit sa pun altceva). Am adaptat functie de ce-am gasit prin frigider.
    Alunele? mi-am lasat papagalul fara :d (rezerva de alune crude destinate papagalitgei mele a aterizat in cratiza de tuci)
    Rezultatul???
    desi simt ca dau pe de laturi….. nu ma pot opri.
    Iau o pauza, cu un pahar de vin alb….merge uns…
    Multumesc ca te-am gasit.

  8. Salutare. Mergea nitel whiskey, sigur ca merge si faina in loc de amidon (cu amidon iese nitelus mai fin sosul) si uleiul de susan e numai pentru aroma si atata, deci snt sigura ca a iesit super.

    Pana la urma, cu mici exceptii, cred ca adaptam cam tori retetele numai dupa o idee care ne face cu ochiul.

    Pieptul de pui (nici eu nu il agreez in general) numai fript putin cat sa isi inchida porii, ramane fraged.

    Bine ai venit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s