Bologna culinara

Am batut cam doua zile Bologna asa ca despart pozele cu cladiri de cele cu mancare ca iese ditamai carnatul de post.

Asadar am sa pun aici tot ce e legat de mancare, inclusiv ce am halit in casa oamenilor. Si ca sa avem forta am inceput cu niste oua grozav de bune, made in Italy care au acompaniat o slaninuta de Cluj.

Dupa o recunoastere prealabila a centrului, am zabovit la un pahar de vin care a venit insotit de tot felul de gustarele.

Dupa aia nu stiu cum naiba, dar prima straduta pe care am luat-o era numai si numai cu mancaruri, bauturi, specialitati, baruri, carciumi „impinge tava” sau mancare de luat acasa, m-am trezit in paradis, mi-am amintit cand erau si pietele noastre cat de cat diversificate, nu ca acum, zici ca sunt trase la indigou toate tarabele, aceleasi produse de import, aceleasi preturi. Aici multi mici intreprinzatori, produse „de tzara” multe, paste lucrate manual, ce sa mai, o feerie.

Umbland din centru pana spre gara, langa hotelul Tre Vecchi am descoperit un „impinge tava” nemaipomenit, seara era mai liber (atunci am facut poza) dar la pranz, mare de oameni.

Nu reflecta pozele gustul, am luat niste balarii trase la tigaie, paste cu carnat si sofran, peste cu cartofi, fructe, branzeturi „expirate”, bere, cam 24 de euro. Aveau atat de multe feluri de antipasti, paste, macaruri cu si fara carne, deserturi, vin la carafa, o droaie de dracii, nu stiai unde sa te uiti. Si cand am fost la pranz nu prea aveai loc nici sa arunci un ac. Mi-a placut la maxim. Din pacate nu se fuma nici macar la terasa.

La terasa aia am revenit, de data asta am dat-o pe mojito 😀

Si asta s-a servit fara jena cu alunele noastre.

M-am intors iarasi pe straduta, ratasem cateva produse, mantovana aia de mere in cupa imensa arata imbietor.

Am pozat asta la intrarea intr-un bar, mi-a placut 🙂 Hic!

La gazde am mai mancat ceva foarte bun, naut cu creveti, langa niste cicoare trasa la tigaie si paste cu pesto, plus, dimineata, omleta din ouale alea bestiale + slana de Cluj = love.

Din PSG am adus un vin de loc de acolo, exceptional.

In alta zi am mancat o pizza exceptionala, am uitat cum se chema pizzeria, pe un intrand tot de pe strada care duce din centru la gara. Chiar exceptionala.

Am mai dat o tura pe straduta miracolelor.

Fireste am reluat obiceiul cu terasa cu belvedere si cu mojito bun.

Am mai infratit popoarele cu prosciutto di Parma si zacusca de ghebe si galbiori de la nenea Pacha, am mancat si un ciolan rotisat excelent, a urmat bataie pe pielea puiului dat cu naiba stie ce de iese asa buna.

Vinetele sunt de pe straduta, le-am lipit aici ca nu aveam unde. Prosecco ala rose excelent.

In aeroport este o taraba cu produse nemaipomenite, din mortadella aia gigant am gustat si eu (de cateva ori, ca mi-am tot facut drum pe acolo pana m-am lamurit de imbecilii de la inchirieri auto). Scumpe, ce e drept, dar bune foc.

Si inchei cu doua chestii bune mancate in casa prietenilor, o supa si niste paste amatriciana excelente, sosul s-a sters cu paine din tigaie. Sarumana pentru masa Silvi si Gio.

Cam astea sunt pozele pe care le-am facut, mai sunt si locuri unde am intrat, chiar am cumparat produse locale excelente, grappa de struguri rosii, bomboane, nu am facut poze chiar la toate, asa ca hard roc aleluia ca bine a mai fost.

9 gânduri despre &8222;Bologna culinara&8221;

  1. Si la sfarsitul plimbarilor, tare ar fi fain sa ne faci un top al oraselor care ti-au placut cel mai mult si sunt curiaoasa in care ti-ar placea sa te muti..te-am pupat Teo

  2. pupiu bec. e greu, tare greu de facut un astfel de top, nici culinar nici ne nu cred ca as putea face, fiecare are ceva unic. o sa incerc sa mai fac un heirup ca mai am de pus si poze din oras, mai am venetia si ravenna si cred ca cam atata a nu am stat decat o saptamana la leneveala pe acolo 🙂

  3. Italia este dupä Pärerea noasträ ( a mea , a Familiei si a Prietenilor mei ) prea supra apreciatä. Calitatea nu stä de loc in Corelatie cu Preturile care se cer…..Tot as si Franta.
    Asta este numai Pärerea mea.
    Cam acum 20-30 de Ani a fost total altfel. Atuncia ai primit totul cam de Pomanä si Calitatea a fost bunä…

  4. parerea mea nu este asta, de vreo 15-16 ani calc Italia si din punct de vedere calitativ al mancarii este superioara, in anumite cazuri, multor alte tari, mai ales ca se promoveaza mica productie, micii fermieri.

    Ce e foarte diferit fata de ani in urma sunt preturile, a ajuns una dintre cele mai scumpe tari.

    Acum 20-30 de ani au primit de pomana bani de la americani, traditia este altceva. Aceea este pastrata.

    Fireste, parerea mea si nu aplicata peste tot. Da’ un Ferrari tot ti-ai lua, este? 🙂

  5. Ne-am zis numai Pärerile , sau ??
    Cam asta a fost Miezul Ideii mele. Sau scumpit foc toate pe acolo. Cam peste tot dealtfel , numai in Italia si Franta au uitat Mäsurile.
    Eu am pus Accentul aicia pe Nivelul Culinar accesibil si nu pe exclusiv Gourmet Niveau. Stele existä peste tot in Lume si cam pea acolo se mänincä bine de Obicei.
    Aicia cu Ferrari te-ai inselat, dacä asi primi unul ( nu mi-asi cumpära numai dacä ar cost 1000 de Euro ) la-si vinde imediat. Masina nu are pentru mine nici o Valoare..este numai o Unealtä si nu Statussymbol ca la Majoritatea..

    Salutäri

  6. Mie mi-ar placea sa ma dau cu un Ferrari, ce e drept cu mai multe masini dar Ferrari sunt febletea mea, de aia am spus. Amu fiecare le stim pe ale noastre, pasiuni, iubiri, placeri si neplaceri. Mie imi place mult Italia, nordul Italiei mai esact. Franta nu am vizitat-o asa ca habar nu am.

    Despre restul tarilor nu are rost sa ma intind acum sa povestim. Din punctul meu de vedere in Italia se mananca cam peste tot, exceptand locurile 100% turistice, excelent.

    Din Germania, ce e drept ca am si fost de mult, nu imi aduc mare lucru aminte si oricum am impresia ca s-a mai schimbat si Germania culinara.

    Cand o sa re-ajung o sa imi fac o parere mai noua, nu bazata pe amintiri.

    Sanatate si dvs.

  7. Pingback: Beri memorabile « Aphextwinz's Blog
  8. Pingback: Paste “Calculator” « Aphextwinz's Blog
  9. Pingback: Supa de vita cu lamaie, usturoi si condimente « Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s