Vinete si carne

Motivatia: am primit o plasa de vinete mititele foc, nu se pretau la copt, pana m-am hotarat ce sa fac cu ele le-am lasat cu sare de pe o zi pe alta. Din alea crescute numai cu apa de ploaie.

A doua zi, dupa ce am servit stapanul casei cu oua in smantana, in amintirea mancarii Bucovinene (si cu smantana de la Hateg, ca mai avui nitica) …

… mi-a venit chef de o mancare din aia cu sos, mai grea, am descoperit ca cineva, nu spun cine, a luat o caserola de pulpe de pui (treaba pe care eu as face-o numai daca as invita la masa dusmani). Asadar e clara motivatia, ingrediente in dotare, chef de mancare sanatoasa, ca la Ardeal, Maramures sau Bucovina cu ce am prin prispa.

Asadar (sa nu va asteptati al expozitie fotografica, e o mancare ca o tocana asa, da?) am pus vinetele pe gratar, am spalat si parlit puii. De ce am pus vinetele pe gratar? Preconizam ca pulpele alea sa lase o tona de grasime, daca mai prajeam si vinetele dadeam ficatul la reciclat.

Si am preconizat bine, nu stiu cum cresc puii astia, i-am inabusit fara nimic, au lasat o tona de apa si grasime, o sa fiu persona non grata dar va zic, nu inteleg cum va hraniti copiii cu asa ceva, ma rog, iaca inabusitii (fara ulei, fara apa, fara nimic).

De aici devine simplu, am pus sare, piper, doua cepe taiata tzapan.

Deasupra am asezat vinetele (cate au incaput) luate de pe gratar si rosii decojite si tocate (nu de mine, de altii care le vand la conserva), usturoi si am pus capac.

Am lasat la foc miiic pe ochiul miiiiiiiiiiiiic vreme de cateva ceasuri, nu stiu cate dar minim unul, maxim trei, nu am dat atentie decat cand a inceput sa ghiortaie stomacul.

Am trantit un pumn de marar, am lasat sa se odihneasca dracia pana am pus un sprit si gata.

Eu atata va spun, mancare asta nu arata ce poate si musai ii trebuie mamaliga sau paine ca sosul face toti banii.

Am halit cu molfaieli, cu pofta, cu vecinii, cu urechile, ce sa mai, va recomand.

Rezumatul retetei, fara trancaneala: se inabuse carnea (puteti folosi si porc, vita, curcan, ce va convine, daca e slaba dati cu nitel ulei la inabuseala), se pune ceapa, mai multa, vinete facute la gratar (dupa ce au fost lasate cu sare si spalate apoi), o conserva de rosii (sau rosii tocate sau sos de rosii), usturoi. Se lasa la foc cat se poate de mic (sau la cuptor) cat mai mult. La final se presara cu mult marar. Sau alta verdeata.

Si sa ma injurati daca nu merge la tajine, sigur iese bestiala, eu am avut cam multe ingrediente si nu incapeau.

Asa ca am zis: hard roc aleluia si daca nu prindeti neamurile sau pe voi insiva furand din cratita sa nu imi ziceti mie aphextwinz 😀

7 gânduri despre &8222;Vinete si carne&8221;

  1. aoleu, cum arata, zau, am senzatia ca si mirosul a ajuns prin ecran pana aici. no, acuma, uite asa imi place mie mancarea, pe indelete, sa se lase toate savorile prinse si cuprinse!

  2. si mie-mi place mancarea de vinete la nebunie, acum mi-ai pus piticul pe creier.
    achiesez la ce ai spus despre pulpele de pui, scoti o gramada de grasime din ele si daca doar le fierbi in apa, chiar si daca le scoti pielea. eu cand am pofta iau ciocanele, mai putina carne, dar si grasime.
    mie-mi place mai mult cu patrunjel ca-mi pace aroma lui usor astringenta, dar sa vad ce-oi avea prin casa, cand o fac!

  3. Zazuza, mie mi se pare ca nu arata top model reteta, nu e de stele Michelin. Da nici nu mai e deloc, toti si-au facut drum pe la cratita 😀

    Cofi, da, merge de minune cu patrunjel precis, al meu s-a cam chelit in geam si am uitat ca am congelat. Lasa ca pun la urmatoarea mancare de vinete care o sa fie ceva gen musaca.

  4. Pui sparcait d’asta, iei galbenul pui de AVE (am tot scris despre el) sau folosesti vita, porc, oaie, oricum iese bun. Sau faci fara carne 🙂

  5. pai secretul e sa arate a mancare, d-aia facuta in casa, nu a poza :D. ca daca arata a poza, are si gust de hartie :D. deci imi mentin parerea ca arata… gustos! aoleu, de ce am venit iar aici :D?! sa vezi ca maine ma infiintez la supermarkt dupa pui si vinete!

  6. mie imi plac vinetele sub toate formele,asa ca n-am nimic de obiectat.le-am mancat in fel si chip vara asta,de m-am gandit sa fac pe blog o eticheta numai pentru mancaruri cu vinete.mi se pare o leguma extraordinara.si mancarica ta trebuie sa fi iesit tare buna !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s