Virsli cu fasole?

Ma gandeam sa fac o fasole cu carnati, mare inginerie nu-i, dar aveam virsli de Salas. Care au puternic gust de oaie. Mi-am amintit ca intr-o editie foarte veche a unei reviste frantuzesti vazusem reteta de fasole cu oaie (imi promit sa o fac de peste zece ani) si am zis, asta e momentul.

Mai aveam si iutica la greu, primita de prin gradinile oamenilor.
Ce a ramas am uscat.

Am dezgehtat si virsli.

Si in afara de fasolea fiarta separat de care nu ma vai zic (se inmoaie, schimba apele, fierbe, blabla), am mai adunat usturoi (eu pe asta micutu de pus in mancare tot pus pe plita in doua il scot din gaoace), ceapa, ardei, gras si iute, morcov, pastarnac, pasta de rosii, cimbru si dafin din geam.

Intai am perpelit virsli in ulei si i-am dat apoi de-o parte. Nu lasa deloc grasime asa ca trebuie ulei, nu trebuie perpeliti mult (la ei acasa se mananca fierti), cat sa miroasa in tot cartierul a oaie numai.

In acelasi ulei se pun la inabusit legumele si mirodeniile tocate marunt, apoi se pune nitica apa si se lasa la inabusit. Pozele cu procedeul i le dedic lui memet zis si animalu’. Bogdanee, stii sapuniera mea antica, pierduta prin mari si oceane, nisipuri si vai? Iaca bre 😀

E? E de anduranta? 😀

Asa, dupa ce au fiert legumele scoatem (sau nu) betele de cimbru si foile de dafin. Adaugam odata fasolea, carnatii (sunt ambele gata, nu le face nimic sucul de rosii) si pasta de tomate, amestecam si lasam pana scade zeama cat vrem noi.

E buna si scazuta la cuptor, dar pe canicula asta ciuciu.

Era sa uit sa pozez, o prinsei la racit.

Portia unu.

Ce nu v-am aratat la farfuria asta care imi place de mor e ca are si picioruse 🙂

Portia doi.

Acum Costachel v-ar fi sfatuit la un anume vin, eu nu am cultura generala in domeniu asta decat putin, numai doua carti de oenologie pe raft, asa ca va spun ca mie mi-a mers un sprit sec si rece, un tutun si o batista, ca asa iute a fost ardeiul ala ca mi-au dat lacrimile.

Inainte sa inchei, am o nedumerire. Am mancat o conserva foarte buna de sgombro. Care dupa poze e macrou, dupa dictionar, scrumbie. Bine, macroul si scrumbia sunt rude, dar ce a fost in conserva 100% nu era scrumbie ca la noi, iata conserva:

Netul m-a bagat in ceata, scrumbie ca aia de Dunare nu e precis, mie imi pare macrou, are cineva habar pana la urma ce e sgombro? Ca netul si dictionarele mai mult te zapacesc.

Dupa atatea chestiuni de la sate, branza, urda, fasole, virsli, o melodie de aducere aminte, hard roc aleluia.

30 de gânduri despre &8222;Virsli cu fasole?&8221;

  1. mooooama, ce bunatate! si eu am avut doua farfurioare cu picioruse si tocmai ce mi le-a spart fiica-mea:(
    esti foarte tare ca gatesti zilnic, si eu incerc:)

  2. e, nu chiar zilnic, s-au obisnuit astia cu feluri diversificate si fac cate putin, doua trei portioare.

    pana la urma alergand si cautand, macrou este, dar in dictionarele romano-italiene peste tot e scrumbie, oricum merci de inca o confirmare 🙂

  3. ghici ce am primit de la iste moldoveni stabiliti in Borsa, Maramures? virsli de casa, cu carne de capra.
    care merg minunat cu un „sprit de hamei”

  4. ce ziceai de tabachera ?ca paca nu vorbeai prea frumos de ea ,da’uite ce poza de poza ti-a facut.
    ca de fasolea aia cu virsli n-am ce sa zic.decat sa inghit in sec.
    unde ai gasit ulei de arahide ?ca saptamana trecuta am cautat intr-o gramada de magazine si nu am gasit.mai gaseam la megaimage,da’nici acolo nu era acum.

  5. Ma gandeam ca mai sunt si altundeva, ralus, citisem de cei cu capra la Enton ROman si cand am intrebat la cei celebri in zona Hategului mi-au zis ca ei nu au facut niciodata cu capra, in zona nu se cresc. Dar nu stiam ca taman in Maramu sunt aia la care se referea cartea 🙂

    Panseluto, comanda speciala, via Italia bidonul.

  6. Confirm si eu ca e macrou, via wikipedia in italiana de unde am luat denumirea stiintifica.
    E macroul de atlantic, „Scomber scombrus” 😀

  7. Traitz barosane. Ca nici nu imi trecu prin bibilica sa vaz un dictionar italian-italian, ma contraziceam cu asta care e de fo 17 ani in italia si o tinea una si buna, scrumbie, scrumbie, ca ala cu betmen, betmen.

  8. „Sgombro” e macrou, dar peștele din poza de pe cutie e scrumbie albastră (nu de Dunăre). Dar dacă a fost bun, să-ți fie de bine.

    Si că tot veni vorba (total off-topic), la Auchan au lapte de capră la un automat chiar la intrarea de lângă magazinul cu pești. Sunt curios ce ai putea să faci tu din el (e 4 lei kilu)(e bestial la gust)(sunt tare curios cum l-ai folosi).

  9. Teo, eu aveam curiozitatea mare de combinatia de oaie cu fasole si e de bine. Adica a fost.

    Nu-mi trece prin minte ce e heck da’ intrebam ungurii si daca aflu iti zic.

  10. Sarumana, ca de 2 ani ma chinui sa aflu. Parea un peste alb, dar era prajit cu mult pesmet si ulei, asa ca nu am identificat exact…

  11. indepartindu-ne de pesti si catre virsli din nou, tata imi spunea ca in Apuseni de unde era bunica, se faceau si cu carne de capra, cum zicea si ralus

  12. Loki, da, e cum zice memetu, confirmata treaba de unguri, cod, merluciu, peste oceanic, deci 100% corect.

  13. Heck este un fel de Cod , la noi se numeste Petersfisch. E tare bun , carea este mai fest si nu se desprinde asa usor cind il präjesti…

  14. Pingback: Cartofi cu leurda « Aphextwinz's Blog
  15. De cand am descoperit blogul tau salivez intruna:))) Ba la una ba la alta, dar cel mai tare la….virsli de Salas:))) N am mai mancat de ffff multa vreme carnati buni, adevarati, numai porcarii. Te rog mult sa mi spui de unde i ai cumparat:) Fie ti mila si indurare de o pofticioasa…hehehhe. Pe vremuri, cand erau acele mezeluri super extra, de cate ori intram intr o mezelarie salivam de la usa…iti dai seama ce frumos mirosea…yummy si inca nu am prins eu cele mai bune vremuri dar fata de ce se gaseste acum….bataie de joc ce mai. Astept cu nerabdare si FELICITARI pentru BLOG!!! Faci o treaba excelenta ca postezi si cumparaturile, ne este de mare ajutor. Succes in continuare XOXOXOXOX
    Diana,

  16. Multumesc si scuze de intarziere dar am fost in concediu. I-am cumparat chiar de la Salas, proaspat scosi din cuptorul ala de afumat, nu mai stiu cum ii zice.

  17. Ohhhhhh, eu sunt din Bucuresti, ce ma fac??? Hehehehe, belea mare pofta asta:))) Merci de raspuns totusi, daca vezi cumva si pe aici prin zona, da mi un semn pleaseeeee:) O zi frumoasa iti doresc:)

  18. Mi-a zis cineva ca ar fi la Kaufland, de Brad, nu de Salas. Si eu tot aici coabitez dar mai ajung la neamuri in Hateg si fac provizii. Aia de Brad au oaie, astia de salas nu. Zi frumoasa sa avem, da’ iara ii da cu ploaie, ma invatasem cu soare si caldura.

  19. Hallo,

    Aici am intalnit confuzia dintre merlucius si Petersfisch. Restul este fara importanta, cred ca ai sters conversatia ( cel putin sper) 🙂 Uneori sant surprinsa de anumite coincidente si…la oboseala…vorbeste gura fara cap 😦
    Trec la virsli, ii cunosc din copilarie si anume cei cu carne de capra si foarte subtiri. Erau produsi la Hateg si mai apareau in magazine. Delicatese!

    O zi frumoasa si
    Inca o data scuze pt comentariile care nu au ce cauta intre mancarurile cu care ne faci pofta 🙂
    Pupam catzalusa si pasarile.

  20. nu am sters inca nimic 🙂 numai am editat confuzia

    o zi frumoasa, virsli aia de salas erau cu vitel, sunt si cu oaie si cu capra da in partile alea nu se cresc capre.

  21. In cinstea ta am sa fac ciolane de porc, au oferta intr-un magazin cu 1,49 € kila. Cu o salata de varza model bavarez pe langa, si musai, musai BERE! Am una müncheneza AUGUSTINER BRÄU MÜNCHEN BIER | Die älteste Brauerei …
    http://www.augustiner-braeu.de/
    Sa nu ma bati …. 🙂

    Tema cu „prietenul” a fost o observatie personala care mi-a sarit in ochi, ca dracu stie cum le gasesc taman pe alea care nu mi se par kosher.

    O zi faina

  22. ne, nu a fost nici o buba cu pretenu, e totul in regula. io nu pot sa fac nimic ca am party si trebuie sa pun niste gingiumingiu la cale sa iau in bar. si mi-e o leneeee.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s