Oda bibanelor

M-am tot laudat cu adusul laptelui de bibane (bivolite) de la hateg. Branza v-am aratat cum am facut. Smantana la fel. Fara fiert, fara incalzit, fermentatie naturala.

Am intrebat cum e untul de bibane? Dar urda? Nu stia nimeni. Din doi litri de lapte unul a fost de zer, restul branza. Asa ca am incercat sa fac ambele, urda si unt.

Pentru prima, am pus pe foc zerul, adica asta, in ceaun ca asa punea tanti-mea la tara.

Se lasa la foc mic, mic, sa nu clocoteasca abitir si se tot amesteca. Si se amesteca. Si se amesteca.

Dupa o vreme ultima urma de proteina ramasa, se separa. Cand se ia de pe foc arata asa:

Am lasat la strecurat in prosop.

Doaamnelor si dooomnilor, asta a iesit dintr-un kil de zer, sa tot fie 60-70 de grame de urda. De buna, e buna, cu gust foarte puternic de turma, stana, pastor de bibane, pana mea.

Testul doi, untul. Am luat trei linguri din smantana. M-am inarmat cu mixerul.

De iesit iese. Treaba e ca am schimbat vasul, cand se separa improasca apa peste tot, trebuie ceva cu pereti inalti, asa arata dupa prima tura de mixat/improscat, la viteza turbo (scursesem deja mare parte din apa).

Se mixeaza, se mai scurge apa, tot asa pana intepeneste de tot de nu mai pica de pe peretii vasului.

No bun, mi-au reusit experimentele, amu ce fac cu ele? Facui un soi de omleta cu cartofi, tortilla, deh.

Am adunat oua, cartof fiert, ceapa, untul si urda …

… am amestecat ouale cu sare, piper si urda (bai da ce buna fuse, nu seamana cu nici un produs cumparat pe care scrie „de bivolita”), plus cartoafele feliate …

… am inabusit ceapa cu sare in unt (de bibane, da?) …

… si am amestecat totul in tigaie si am lasat la foc mic sub capac pana s-a legat bine compozitia.

Si gata.

Nu seamana nici un produs scos din laptele ala cu nimic din comert, bio e fix ciuciu, vrajeala, pa.

Se taie perfect si e buna si calda …

… si, fireste, rece.

Ce sa zic, desi am folosit oua de ne-tzara, tot e cu totul si cu totul altceva, produsele luate din curtea omului, vitele pasunate pe munti si vai si adapate in Strei dau alt lapte. Asta e clar.

hard roc aleluia

3 gânduri despre &8222;Oda bibanelor&8221;

  1. Unde ziceai ca e reteta la smantana ?
    Ma scuzi, dar te-am descoperit tarziu si poate n-am descoperit pe unde’ o fi …educativ blogu’ tau, multumesc frumos pentru multitudinea de sfaturi…ma duc sa fac urda :D…

  2. E acolo unde am pus branza, ca smantana are ca unica reteta, cel putin neindustriala, de la sate, o treaba simpla, astepti sa se ridice deasupra laptelui care fermenteaza. Si doar o „culegi”. Si branza s-a legat excelent doar din laptele fermentat, fara cheag, fara fiert, fara nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s