Cinciminutã

Cuvantul din titlu provine de mult, cand ne strangeam in grup mare si ne faceam de cap un numar de zile, indiferent de locatie, inevitabil cineva pica pe undeva la somn. Si putin probabil sa nu incerce vreunul sa ii faca glume sa il trezeasca. Nu mai stiu daca eu sau vreun amic a fost primul care am inceput sa strigam „cinci minute, mai lasa-ma cinci minute”. Dupa care a venit termenul de cinciminutã.

Care, fireste, s-a extins si in alte domenii, unde e cutare? La o cinciminutã, indiferent daca era vorba de vrajeala sau somn.

Asadar am bagat cinciminuta si aci, mancaruri din vremi caniculare, laborioase, nu, nemaivazute, iarasi nu, cu ce mai e prin casa, asta da.

Intai si intai ii multumesc prietenei Silvia, ca din vorba in vorba si din chef in chef de diverse mi-a zis ca ce buna e mortadella pe gratar. Cum am vazut ca pe multe bloguri is la moda sanwichurile, am pozat si eu dracia asta si tare e buna. Seamana cu parizerul de pe vremuri, din cele de azi am mai incercat sa fac la gratar, cu rezultate dezastruase, mortadella s-a pastrat perfect, ba s-a si facut cosulet, ar fi mers cu ou ca pe vremuri.

Asadar „reteta” e sa puneti pe gratar mortadella (daca aveti originala sau din zona si mai bine) pana se scurge grasimea din bilutele de (fireste) grasime si apoi sa o mancati pe paine prajita unsa cu putin unt si mustar de care va place.

Mie mi-a placut, ca e reteta sau nu, daca pe caldurile astea am aprins focul si la altii e reteta, eu zic ca este si cinciminuta asta.

A doua, tot ceva simplu si intalnit pe toate marile si oceanele plus insulele si continentele adiacente, taitei cu legume. M-am uitat pe taiteii pe care ii aveam, cica trebuiesc fierti cinci minute. Perfect. Am adunat si bio si nebio legumele astea (plus nitica varza, dar nu e in poza), ulei de susan, sos de soia, putin otet si zahar.

Am scos de la dilibau noua achizitie, ulei de arahide. Plus wok-ul. Deja era foarte cald asa ca voi transmite restul rapid.

Taiat repede legumele dupa chef. Pus in wok la foc mare. Si ulei in wok, fireste.

Cand s-au calit dar nu inmuiat fleasca, am pus zaharul, am lasat nitel sa se caramelizeze, apoi am adaugat taiteii, ulei de susan, sos de soia si otet.

Amestecat si gata. Ce puneti pe deasupra, treaba voastra. Recomandare: se servesc celorlalti sau voua insiva imediat, in incaperea in care duduie aerul conditionat, hop si asa.

Si ultima cinciminutã intra in sfera clasicelor chestiuni romanesti, fireste, mult mai buna facuta cu cele aduse de la ugerul bivolitei: branza tip Fagaras, dar cu branza de bivolita facuta in casa si cu smantana din acelasi animal.

Imi place la nebunie la treaba asta atat de simpla cele doua texturi complet diferite care incap intr-o lingurita, branza faramicioasa si smantana onctuasa.

Astea au fost cinciminutele, nu prea sunt retete dar parca sunt, oricum sandwichul este super, in banalitatea lui, asa ca hard roc aleluia si dedicatia de azi merge de unde vine mortadella, orasul muma.

3 gânduri despre &8222;Cinciminutã&8221;

  1. Astea-s cinciminutisme, dar daca bagai si-un ou ochi trebuia sa scrii la titlu „+ o treiminută” 😀

    La noi nu mai ie cald de mori, aleluia si bogdaproste, da’ nu ma bag in bucatarie nici macar pentru o „doominută”, azi piticul de pe creier isi exercita din plin drepturile lui de autor dupa nebunia din ultimele 2-3 zile cu declaratiile cu drepturi de autori. Incheiat breaking news, predăm legatura din provincie. Sa va fie (de) bine, Bye!

  2. Ba-s cinciminute. Nu-mi spune ca si noi avem PFA si ma indurereaza pana le-a da pumni apolitici in moace tuturor alora care au facut asa o magarie de lege din care nu se intelege nimic si trebuie sa alergi zile intregi ca sa dai tot tu bani la stat. Aici, desi nu-s freun fan, a avut dreptate Badea cu zicala „traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”, cum necum, iaca asa e.

    Vaga mea senzatie e ca vor sa scape de micii intreprinzatori. N-ar nimic, ca au si alte tari nevoie de serviciile noastre, pai ce.

  3. Pingback: The Elvis Sandwich « Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s