Ratatui (si ratatouille reloaded)

Carevasazica avand oarece legume, ca e plin sezon, musafira care tine post, om in zona care mananca la greu genul acesta de preparate dar si lipsa de la inventar a vinetelor am zis ca fac o treaba mica (si vioaie).

Si zic fac ratatui (ca reteta de ratatouille nu pot sa ii zic neavand ce trebuie si nestudiind pana la nivelul de cordon bleu, neposedand nici macar cunostinte de limba franceza mai departe de „merde”).

Asa ca ambele ratatuie ie )licenta poetica la ieiefonie, da?) ale mele.

Ma apuc si cladesc straturi: ardei gras, ceapa, usturoi, dovlecei, rosii, toate sarate potrivit si stropite cu ulei de masline.

Pun si nitica apa asa de inceput, las pe foc mic de tot cu capac pana s-a dus zeama si legumele de pe funtul vasului s-au fript nitel (accidental, bun accident, la reluare am refacut inadins).

Zic oi manca eu si mosafira. Cioca boca ia ratatuiu’ de unde nu e. Na belea.

Ei zic, mancasi, acum fugi de ia o vanata sa reincarc cratita, mama ei de jucarie. Aveam usturoi bio si o sa va arat ce am descoperit accidental, daca aveti usturoi de 1 ratza (ratza e inlocuitorul centimetrului si milimetrului, retineti, da, inlocuitorul brichetei, UM ratza = 1/2 bricheta), adica asa cam cat o unghie, sa va arat cum se descatuseaza din foi fara chin.

Usturoiul:

Se pune catelul injumatatit intr-un vas (eu am pus cu ulei ca foloseam oricum la ratatouille, merge si fara), iaca’sa:

Si se lasa sa se friga nitel, nu prea mult, asa o sa arate:

Dupa asta e simplu, apasati pe coaja si iese usturoiul ca un caine din cotetul in care ai aruncat o pocnitoare.

In afara de usturoi am adunat si restul ingredientelor, adica cele de la ratatui + vanata sarata si stoarsa.

Iaca si straturile:

Capac, foc mic, hai pa, bere, tutun, pazit spre final sa se friga nitel ardeii si ceapa de la urma, gata.

Am alergat sa fotografiez sub o raza de soare ratatuiu’ (nu am pretentia ca e reteta originala, nu stiu care e fix cea originala ci multe variante, da?) in timp ce plantele nou rarite foscaiau si papagalii papagaleau.

Fiind ratatuiu’ meu si numai al meu am ales si ardeii iuti la mine si am pus si nitel ulei bun si crud peste.

O floare pentru doamne, domnisoare si dudui:

hard roc aleluia

Un gând despre &8222;Ratatui (si ratatouille reloaded)&8221;

  1. Pingback: Idei de retete de post « Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s