Zacusca picanta

Titlu’ serios ce palaria lu’ Hector.

Treaba sta in conditiile care urmeaza cam asa, se gasesc vinete la 1.5 kila. Si ardei la doi lei (sa … ma rog, nu mai fac rime).

Se bea un vin (daca citeste Costachel nu ma spuneti, da’ sprit facui la un moment dat, ca era cald). Se spala toate, ca nu stii care pe unde a avut de desertat restantele berii baute.

Se scurge bine zeama din vinete, ardeii se lasa la asudat, totul e copt pe flacara, aragazul curatat cu Triumf (nu ma platesc aia, dar ar trebui, nu stiu ce m-as face fara soda caustica numita Triumf si servetelele alea imbibate cu solvent numite W5).

Si, fireste, facem inainte de zacusca nitica salata de vinete. Cu maioneza (ca mai aveam), branza proaspata (sau branzica, de aia de bagi la burtica si papi), niste tahin si gata. Puteti testa reteta. Mie mi s-a parut excelenta.

Ingineria nu e nemaipomenita, insa merita macar de curiozitate sa incercati combinatia. Stiu, exista deja baba ganouj, puteti sa o puneti pe site cu numele tata bubuj, e ceva unic.

A, da si inainte de zacusca am sacrificat un ardei, exceptandu-i pe cei care au zburat peste bord, simplu, asa cu nitel otet si ulei. Bun bai, fara michimausi, bun.

No amu sau acu sau cum vreti voi, trecem la zacusca. Am scos monstrul din dotare, care face o treaba excelenta, memetului o sa ii explic de ce ca el e cu „da de ce?”.

Am adunat ingredientele si intai am tocat ceapa si morcovii.

Am calit (inabusit mai exact) respectivele cu sare, dupa gust, ca amu noi mancam mai nesarat, altii mai sarat, nu pot da gramaje. De ce cu sare? Ca scoate sucul din vegetalele din cratita (mea batraneasca), coloreaza, nu se arde nimic fiind totul inabusit. In ce ulei? Ei da, mare buba, extravirgin de masline. Multa lume gateste cu extravirgin si nu isi pune intrebarea ce e aia. E ca daca pui virginelul la tratament termic se dezvirgineaza. De aceea la gatit se foloseste ulei deja trecut prin ale tineretii valuri.

Pe romaneste, daca pui pe foc extravirginul, te pisi pe el. Ala se pune crud la final sau peste mancarea calduta, altfel isi pierde proprietatiile, a, unii il folosesc si la mancare chinezeasca. Amu io ce sa zic, ptiu drace si cautati pe gogu un tabel cu temperaturile de ardere ale uleiurilor.

Asa, in continuare, am pus iutici. Diverse, ca sa disipeze culoarea in zeama lasata de ceapa si morcov. Plus frunze de dafin din copaceii proprietate personala (unul a decedat mortal dar frunzele vor dainui in zacusca).

Am adaugat ardeii copti, tocati si ei.

Daca va intreaba memet (zis si animaloo de ce, pentru ca nu am loc in vas sa toc odata si ardeii si vinetele si trebuie sa tin castronul in sus, altfel, la viteza masinii de tocat, iau mancarea de pe pereti).

E bun, la final am pus si vinetele tocate tot la masinarie (da, e cu metal, dar toaca atat de repede, ca perioada de contact cu materia naspa e mult prea scurta ca sa oxideze ceva). Rosiile sunt de fapt un kil de suc Olympia, piperul il macin mereu proaspat.

Ei, de aici nu mai aveti decat de amestecat din cand in cand. Daca se lipeste nitel nu e bai, ca lasati la final lipeala (nu arsura, da?) si o mancati pe ascuns, e buna rau.

Ca sa umplem borcanele (alt subiect discutat) le punem pe ceva metalic care disipeaza caldura, sa nu pocneasca (desi si asta e in mare parte legenda, borcanele alea is deja trecute prin foc si para si pocnesc daca au vreun por sau sunt furate de pe banda, asa mi-a zis un nene de la fabrica de sticla).

Eu le-am pus pe masa, ca e metalica.

Nu Metallica, de metal adica 😀

Sunt, cum am mai zis, importante capacele, borcanul din imagine s-a dus in raiul borcanelor, il aruncai, restul au fost in regula. Am lasat, cu exceptia portiei [roaspete, sa se raceasca totul in cuptorul (cam prea) incins.

Maine le verific.

De incheiere: ardeii din poza se inrosec sau sunt din aia bulgaresti? Ca nu stiu cand sa ii gust. Cat despre vinul din imagine, fara pretentii de oenolog, este exceptional, dupa gustul meu, sec, cu gust de strugure, cu miros de vie in care te impiedici, dupa parerea mea, excelent. Si habar nu aveam ca Tohani da si produse albe atat de bune, acum stiu.

Daca tot am avut maestrul Tomitza azi, continuam, daca am scris pe langa, corectez apoi, hard roc aleluia.

4 gânduri despre &8222;Zacusca picanta&8221;

  1. si io atata zic, nu fac referire la gluma aia cu curiosii mor repede ca parca vaz ca maine poimaine ma intrebi de un transplant de ficat 😀

  2. excelenta omleta.inlocuit pateu cu ardei iute.ardeii din ghiveci rraman verzi,pot fi consumati deja,nu sunt foarte iuti,e adevarat li se spune bulgaresi.
    la ardeii iuti e valabila chestia cu esente puternice in recipiente mici.

  3. Pingback: Dovlecelu « Unde scriu lu gigel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s