Pentru Sir Inga

Am sa incerc sa fac ceva ce nu imi sta in caracter: aceasta intrare pe jurnal cat mai coerenta. Sa vedem ce iese.

Mai intai multumim Bacaului (river mon amour) pentru dulceata de afine. De exceptie.

Dupa care salutam un junk-food comestibil la pret oarecum rezonabil. Din cand in cand nu cade greu.

Si tot in deschiderea competitiei o descoperire: daca luati porumb de fiert si e cam tare (adica daca il fierbeti multe ore fie si la kukta si ramane tot dupa modelul: cu bucata mea de paine am rupt dintii unui caine), il puneti pe gratar, stropit cu nitel ulei bun sau cu unt si cu sare. Cam topaie, dar face toti banii. Se vede in fundal modelul thai dupa care a fost taiat (restul e un mic dejun banal, ajungem si la Sir Inga).

No bun, seful meu nu consuma animale moarte. Ziua de azi i-o dedic lui nu pentru ca tin neaparat ci pentru ca asa s-a nimerit. Mai ales ca dupa o tura in piata am venit cu o groaza de legume, cum zice italoromanul, „reduse”. Ardei grasi la 2 lei si vinete la 3 lei. Nu arata bine, nu arata rau, sunt bune dar nu de miss leguma anului.

Se incep operatiunile prin coacere intensa plus fierberea a ceea ce fa deveni o supa nemaipomenita plus fasile batuta.

Dupa ce am copt si vinetele am depistat o bucatica mica, mica, nu parea bine facuta, am prajit-o si stropit-o cu putin sos de soia. Da’ stiti ce mica era? Iaca dovada:

Am facut o banala (si blituita, nu e poleita cu nimic, asa a iesit poza) salata de vinete numai cu ulei si ceapa.

Si o fasole batuta (dupa care urmeaza prima reteta).

================
================

Supa de dupa fasole

Stiti cand fierbeti fasolea pentru cea batuta si e mai noua (fasolea bre) si ramane o apa asa cu amidon fain mirositor? Ei in apa ramasa de la fasolea ce se va zbuciuma pe drumul ei, daca puneti ceapa, morcov, telina, tarhon (merge si din otet), cimbru (merge si de la geam) si fierbeti tot …

… apoi pasati totul, iese cea mai faina supa de fasole fara fasole, sa nu mai ploua si azi daca va mint. Buna si rece si calda plus avantaj de doi in unu’, avem si supa si fasolea batuta.

Treaba asta (supa) e cu atat mai gustoasa cu cat este fasolea mai noua.

=============
=============

Mancare de ardei cu ceapa si rosii

Inspiratie, mai bine zis aducere aminte, a fost foxyy. Prima oara parca am vazut-o la Lapona (asa a zis si cofi). Oricum reteta nu e grea cu cateva amendamente pe care o sa le trantesc la final.

Avem nevoie de ardeii aia copti pe la primele poze, ceapa si rosii (sau suc sau ce o fi, stiti voi, pancetta). Ardeii copti si curatati. Nu arde daca mai ramane cate o coaja arsa, e mai bine chiar.

Intai tocam mare ceapa si o inabusim la foc mic in ulei de masline (preferabil). Data cu sare.

Cand e moale, nu arsa, dauneaza uleiului de pom nobil, se pun ardeii copti, curatati si taiati fasii. Plus zeama lasata de ei. Plus sucul de rosii. Unii recomanda diverse condimente. Eu nu.

Se lasa sa fiarba la foc mic pana scade zeama si se alege nitel uleiul, ca la zacusca. In afara de sare si piper nu i-am pus nimic, voi puneti ce vreti.

O sa radeti dar asta e tot, nu ii mai trebuie decat paine sau mamaliga. Cica merge si cu usturoi, eu cred ca e mai buna asa, chestiune de gusturi. Am pus si un borcan la pastrat. Pentru Sir Inga.

Asadar seful, scuza cei doi carnaciori dar la finalul zilei avem:

1. fasole batuta;
2. tocana de ardei copti si mamaliga;
3. salata de vinete;
4. supa de fasole fara fasole.

Si foto de grup.

Am cam obosit, este?

Sincer, nu mai retin multe despre preferintele muzicale ale lui Sir Inga, asa ca ii dedic cu hard roc aleluia asta:

10 gânduri despre &8222;Pentru Sir Inga&8221;

  1. Deci dau târcol
    Cu castronul gol
    Si-n loc de cartoafele promise
    Avem păsula pentru creare de zgomote interzise??? (scuzați rima, tocma’ ce-am venit de la dentist)

    Trădare, trădare, de 3xtrădare! :d

    Ca sa te ierte Ardealu’, Banatu’ și Crișana mai ne promiti si o gogoașe înfoiată umplută cu magiun de afine din borcanu’de la Bacău. Săr’m’naaa!

  2. Ba pusei ieri cartoafe in supa, „rea-o”. Of of mai mai.

    Si sa stii ca las pasulea la inmuiat cu bicarbonat yo. Si ii schimb si cam 5-6 ape si ciuciu partz. E, cate unu asa lejer sa nu distruga stratu’ de ozoane se mai produce.

    Azi dimine ma gandii la tine, am vrut sa fac inima aia de carnat cu ou da’ n-a colaborat carnatu’.

  3. Deranjez si eu cu o intrebare, daca se poate. River din Bacau, adica Riverflow, mai cuprinzator Mada? MADA ARE DULCEATA DE AFINE???????? Tradareeeeeeeeeeeee

  4. Deci te „ert” pentru ușoarele urme de cartofi din zama de ieri. Spune-i lui Watcherul ca am si eu in frigi’ un borcan de dulceatza de aia de afine, din Apuseni. Speram sa mai primesc, da’ a fost căcănar găzdoiul din Apuseni si mi-am luat jucariile si m-am dus la altul mai trainic si mai frumos vorba șlagărului de talie națională. ‘ceam de dulceața aia, mie-mi place să pun câte o linguriță de dulceață de aia în iaurt. Apoi mă transform în duamna cu dinți negri :d

  5. Important este ca am descoperit furnizorul. Acum trebuie sa ma dau bine pe langa ea poate, poate, la urmatorul lot.

  6. @watcher: da-i un telefon, precis mai are un borcan.

    epi, azi sunt in pauza de gatit ca ziceam ca ma duc sa mananc o pizza la Brasov dar mi-e cam lene. asa ca daca fac cartofi prjiti iti dedic o postare, sa imi zici ce melodie sa ascult can ii fac.

  7. Am postat și nuj’ un’ s-a dus.
    Deci de „la calul balan, la calul balan și vinu-i dulce” aia s-o asculți și de-i faci și de nu. Noi am gătit o salata de roșii (pardon, roși) ardei(pardon, ardeii) castraveți și ceapă și telemea, fără nici o melodie, că ne era foame de ne chiorăiau matele (mațele, nu mâțele)

  8. La calu’ balan nu mai se exista de mult, s-a dus micul Paris. Dar salata de rosiiiiiiiii plus arde(iiiiiii) fac si io ca uite ce idee mi-ai dat, daca nu scriai tu aci io nu aveam habar de asa o reteta, mvaaaai se face 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s