Frumos

Din link in link ajung la o mare gospodina, super apreciata pentru ceea ce gateste de vreo doi ani incoace. Si dau de ultimele sfaturi. Si raman perplexa. Dar atat de perplexa incat trebuie sa ma taie cu drujba ca sa ma urneasca de aici, am citit si am recitit sfaturile. Personajul in cauza scrie intr-o revista, una dintre putinele din Romania, de care am mai ras noi, „gudfud”.

Articolul e aici, o sa preiau cu copypaste, daca mi se intenteaza proces sper sa apucati sa radeti, sa va scarpinati in gulie sau sa va scuipati in san pana atunci:

http://chez.mazilique.ro/2010/06/lejer-de-vara.html

Asadar ctrlc si ctrlv ca asta stim de mici, iaca:

1 Paste cu rosii proaspete: soteaza niste rosi taiate cuburi in ulei de masline cu usturoi si busuioc pana ce se moaie. Intre timp fierbe niste paste. Amesteca. Aduga parmezan.

2 Cel mai bun sandwich din lume: prosciutto, parmezan taiat fasii, rucola, pomodori secchi, ciabatta unsa cu niste ulei de masline (plus niste rosii uscate la soare

3 Ia niste fileuri de cod, presara peste ele niste patrunjel,usturoi, sare si piper, ruleaza-le si da-le printr-un amestec de faina cu ou si pesmet si prajaste-le 3 minute in ulei de masline. Mananca-le cu niste suc de lamaie.

4 Prajeste niste samburi de pin in ulei de masline apoi amesteca cu paste, parmezan si piper negru. Patrunjelul nu strica niciodata.

5 Taie niste prosciutto sau pancetta (hai bacon daca nu gasesti altceva) si prajeste in foarte putin ulei pana devine crispy. Adauga niste smochine nu prea coapte taiate in sferturi si amesteca cu o salata de verzituri si vinaigrette.

6 Rumeneste intr-o tigaie niste fileuri de somon, cam 2 minute pe fiecare parte. Scoate-le din tigaie, in care adaugi un pic de apa, sake, un pic de zahar si sos de soia. Cand amestecul devine mai dens, pune somonul din nou si tine-l inca cateva minute.

7 Intr-un blender sau robot de bucatarie indeasa 4 felii de paine mai veche + rosii + castravete + ardei gras + usturoi + ulei de masline + un pic de otet de vin + sare + ceapa = Gazpacho. Se mananca rece, de la frigider.

8 Sardine de la conserva in ulei de masline peste paine prajita cu tabasco si mustar.

9 Prajeste niste creveti jumbo cu usturoi si ulei de masline, la foc mic, vreo cinci minute, pentru a se pastra sucurile. Scurge tigaia peste o salata verde cu rucola si lamaie.

10 Fa o omleta simpla, din trei oua. Prajeste niste cuburi de bacon pana sunt crispy. Taie omleta in fasii si pune-o cu baconul peste o salata verde. Dressing de ulei de masline si otet balsamic.

11 In mult ulei de masline arunca usturoi taiat marunt si ansoa. Cu sosul obtinut in cateva minute aromeaza un bol cu paste.

(am mai scris alte catva si pe Good Food, if interested)

=============================================

1. „Adug” dar cand, cum si unde?

2. Pun si pomodori secchi si rosii uscate la soare? (ai de plm)

3. Sigur in ulei de masline?

4. Am inteles, iar paste (macaroane cu branza dauneaza grav sanatatii).

5. Hai si niste piept de porc daca nu gasesc nici prosciutto nici pancetta. Verzituri de oricare? Buruieni si urzici? Vinegreta de care? A, deci pun ceva gras, orice buruiana si orice imi mai pica in mana, misto reteta, mvaaai s-a notat.

6. La 6 a scris altcineva inainte si s-a modificat, ca scria ba cod, ba somon, vorba aceluia, ce mai conteaza, peste sa fie. Oricum nu faceam ca nu am sake si se acorda cam asa, nu „scoate-le din tigaie in care adaugi” ci „scoate-le din tigaia in care adaugi”. Nitelus mai complicat.

7 – 8 – 9 si 10, no comment, fitze, macar am aflat cum e cu dressing-ul, nu e la intamplare asa.

11. Din nou macaroane. Fara branza si deja un kil de ulei de masline. Ca asa e in tenis.

Ca se angajeaza pe PCR se stie, dar chiar asa? Nu ne mai putem duce la buda fara pancetta si ulei de masline cu tona, de acord, dar putina documentare inainte de a pune asa o splendoare de „retete”? Ca nu le stie „gogule” pe toate, dar macar indruma incepatorii sfatuitori.

Dracu mai e interested sa dea banii pe revista aia ca sa aiba duduia salariu sa manance numai finetzuri. Si abia a fost la Roma, sper sa nu atinga in curand vreo Tailanda ca scumpesc astia revista.

Hai, hard roc aleluia.

32 de gânduri despre &8222;Frumos&8221;

  1. ”Bai voi sunteti cu fitze si rasini in cap” – citat de pe un blog in care intrai din blog in blog…
    Altfel… se potriveste manusha!
    tu care ai blog de ceva vreme, poti sa ma sfatuiesti daca sa imi fac si eu blog sau nu? Nu ma chinuie cine stie ce talente da vad ca nu e o conditie…
    ce daca intr-o reteta recomand sa se puna si rosii si tomate?Conditia e sa castigi .Da ce?

  2. Nu stiu 😀 Eu iti pot spune de ce am eu blog, pentru ca activam pe un forum culinar si mi-am luat ban si nu mai aveam unde comunica deloc cu amicii internauti culinari. Si mai activez pe un forum care nu e public unde, din diverse erori, au disparut o tona de poze.

    De aia mi-am cautat un loc unde sa ma intalnesc cu ai mei in ale cozii de cratita si sa ramana pozele undeva atarnate.

    Si de aici au disparut cateva dar rezonabil.

    Cat despre rosii, mi-a scris pe mail o prietena veche, nu comenteaza aici cica pacat ca la 1 nu a pus si sundried tomatoes, n-are nici un gust fara 😀

  3. Ce as mai putea eu sa adaug,draga Aphextwinz?
    Dupa teribilele tale aventuri cu pipitele de la banca,acest „frumos” m-a facut din nou sa consider ca intr-adevar „mare e gradina Domunului !” Hai ca m-am distrat !Defapt tu m-ai distrat,ca nu stiu unde le tot gasesti bre !
    Am totusi un f f f mic comentariu la ce a scris „predecesorul”.Eu cred,totusi,ca trebuie sa ai talent,sa ai simtul umorului,sa fi „sharp”,nu „tras cu cheia” ca sa ai un blog care sa intereseze pe ailalti.Daca nu,la fel de simplu e sa vorbesti singur prin casa….
    Nu uita,incepe countdown-ul.Mai raman cateva zile pana vin in tara…
    Doar cere si …iti voi indeplini !
    APHEXTWINZ, ESTI UNIC !!!!!!!!!
    Karina

  4. Nu am uitat, daca imi vine vreo idee iti dau mail 🙂 Acum sunt cu ochii pe ce se intampla in Canada si realizez ca gradina se intinde pana departe, peste balta, pacat.

  5. Ai de capul si de zilele mele! Nebanuite-s caile snobismului si al dreaq daca nu are fata de caracatita care-si intinde tentaculele in toata „blogosfera” ca acu’ nu mai putem sa mancam decat somon (fume sau in orice alta forma, da’ someun sa fie, ca macroul ne sta in gat), nu mai putem sa intindem pe paine decat branza cu mucegai, ca telemeaua e pentru oieri, nu mai putem sa taiem o rosie in patru s-o mancam cu branza, decat daca e unsa cu ulei de masline si frecata cu busuioc, etc.
    Si cu atat mai mult, de ce pana mea sa mai punem mana pe o carte (fie ea si de gramatica) ca sa stie si gura noastra sa se iexprime; e mai trendi sa folosim anglicismele ca suna bine si da bine la ochi, nu zgarie retina.
    Stiu io pe unu’, Lapusneanu parca-i zicea, de care am auzit printr-a 6-a, de zicea: „prosti, da’ multi!” Io as reformula „snobi, da’ multi” 😉

  6. Da,din pacate,asa cum zice nord americanul „shit happens”.Si asta e valabil in ziua de azi oriunde in lume…Cred ca nici „gaura de sarpe” nu mai e sigura…
    Hei,ma luase valul frate !!
    Incepusem sa fac politica pe blog-ul tau !
    Stersei totul,mai bine iti trimit e-mail cu parerile mele….
    Daca iti vine vreo idee,voi fi mai mult decat fericita …. s-o pun in aplicare.
    Plec de aici pe 6 iulie.
    Karina

  7. Hei Droop esti coooooool !!!!!!!!Pe masura dragului Aphextwinz!! Scuze,nu ca vreau sa folosesc anglicisme,dar asa imi vine cateodata…Nici nu stiu daca am scris corect!Cand imi „luai lumea in cap” (in urma cu ani de zile) in draga mea tarisoara nu se scria cu „i” in „a”.Nici nu mai stiu cum sa scriu dar TINETI-O TOT ASA doara ii veti birui !!!!!!!!!!Stiti voi pe cine……..
    Aceeasi Karina

  8. Dincolo de formularile aproape in bataie de joc, nu e nimic ce poti folosi. Poate n-am eu simtul umorului, dar la sintaxa si gramatica n-am ramas repetenta! Crezi ca este o eroare ca nu figureaza in lista mea de bloguri pe care le urmaresc? Ocazional mai vad cate ceva de pe blogul „acela”, dar nu consider ca pot invata ceva folositor de acolo. De la tine am invatat, asa ca… nu pot sa spun ca acel „frumos” al tau din titlu este prea delicat in ironia lui.

  9. Tizo, de ani de zile spun asta legat de ce apare sub egida „gudfud” la noi. Mare pacat, caci revista, la origine, e buna, eu o citesc in original inainte sa existe internetul, inca mai am o colectie veche, luata din anticariate.

    Incerc sa imi mentitn un echilibru, nu vreau sa fiu antinationalista, nici nationalista, dar la biata revista au sfeclit-o rau, au facut-o praf. Pacat.

    Eu nu o voi mai cumpara in viata mea nici macar ca sa o iau la misto. Pentru ca banii mei vor ajunge in buzunarul care are nevoie de pancetta daca nu gaseste bacon (sau invers). Sa dea altii.

  10. Relel-or si invidiuoasselor care iestetzi!!! Da?! Vi-e ciuda tare, stim noi.

    Cum era urarea aia? „Medicamente, medicamente!” Ma duare capu’, da catzelul ala e cel mai destept catzel dintre toti votacii portocalii, „are coloana”, ‘n pana mea, sa nu-l castreze si pe asta!

  11. Bai tu ai uitat ca nu ai voie pe nici un subiect fara cartof? Vezi pe aici vreun cartof? Nu, e cu rucola, pancetta si secchi si ansoale, da? Te iau de urechi. Ba nu, de obraji ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine si tu mananci cartofi, am de ce te lua :))

  12. Pe mine ma amuza (si) argumentul suprem al unei cititoare – „nu te lua de mazi ca e chef si ea stie mai bine :))”. Frumos.

  13. Si nici nu stie nimeni cum se obtin diplomele de „chef” in ziua de azi, suntem toti de pe alta planeta si galeria snobilor are jmekeria in dotare 😀

  14. Va multumesc pentru acest articol,m-a uns pe suflet.Eu am incercat de vreo 2 ori sa citesc respectivul blog si,am simtit cum mi se descarca adrenalina,picatura cu picatura.Tot citisem pe diverse bloguri si eram curioasa asa ca,cu un click am intrat si….am iesit,cu alt click evident.Asta prima data;apoi,am zis ca poate sunt eu mai”old fashion”si nu inteleg,asa ca m-a pus dracu’ si am intrat si a doua oara.Ei bine,suprarenalele mele erau,din nou,la capacitate maxima, asa ca m-am lasat de meserie.Si,de cand am aflat ca domnisoara/doamna e redactor-sef la „Good food” am renuntat si la revista(desi nu o cumparam prea des).

  15. Pentru putin. Nici nu stiam ca se gaseste si in Spania, dar de ce nu. Eu am renuntat din spirit de fronda sa o mai cumpar. Cand citesc numai cuvinte de lauda iar in spatele lor e de fapt o imagine de fitze, fara consistenta, raman la bigosul meu. Vai de capul celor care urmeaza sfaturile respective. Mai cumparam si scriam pe culinar una-alta, acum e mai la indemana sa ma inchin direct de pe internet si mai raman si cu bani de un pachet de tigari in plus.

    Multumesc, inseamna ca are efect campania noastra 🙂

  16. Am plecat de foarte putin timp din tara dar,imi place sa urmaresc in continuare blogurile romanesti,in special cele culinare,asa ca sa pastrez o oarecare legatura cu ceea ce inseamna Romania.Imi place mancare spaniola,dar din cand in cand parca as mai manca si niste sarmale sau cozonac sau vreo placinta sau un ghiveci.

  17. Daca te uiti pe rubrica „plimbari” gasesti o gramada de poze din Spania, de anul trecut, sper sa ma duc cat de curand in vizita acolo, daca ar fi vreo chestie sa putem pleca (cu catel, purcel, sef si subalterni, deci canci) in Toledo m-as muta in secunda doi 🙂

  18. Am avut si inca am multe probleme cu lumea blogurilor culinare. Blogul meu l-am facut pentru ca imi place sa gatesc si find plecata din Romania, de multi ani, incepusem sa uit sa scriu si sa vorbesc corect limba mea materna. Fac inca foarte multe greseli, cei care ma cunosc, au inteles ca nu este intentionat sau cum se zic „nu ma dau rotunda”. Am intilnit cateva persoane care nu au pretentii, dar cand fac ceva, fac din placere.
    Am fost criticata de multe ori ca nu mai stiu romana, dar cand vad un alt blog, toate introducerea inaintea retetei este cand in romana, cand in engleza. Daca nu ii mai place romana, de ce nu scrie numai in engleza ? Si in final, reteta nu are nimic interesant…
    Este la moda gudfud, dar ce sa mai spunem de stylelife, este peste tot, nu ar putea sa se numeasca.
    Intr-un astfel de blof, foarte intelectual, o persoana de 21 ani, a zis ca a luat un alt interviu al altei blogherite foarte cunoscute in USA, dar ea a uitat sa spuna ca a copiat exact tot textul din profilul acesteia.Ea se crede mare reporter, am uitat „designer culinar” -ma intreb cand a avut timp sa faca aceasta scoala si unde, as dori sa cunosc adresa…
    In tot cazul imi pare bine ca ti-am cunoscut blogul si mai ales stilul tau direct…

  19. Plecaciuni. Una este sa nu mai stii, una este sa uiti (e si legat de varsta si sa fim seriosi, aia cu diferenta intre generatii e o frectie) si una este sa nu vrei pentru ca nu e „trendiflendi”.

    Am o prietena la care tin mult si care e plecata in Elvetia de ani buni, anii hat, nu numai ca am avut placerea sa vad ca isi respecta limba pe care o vorbeste, dar si ca urmasa ei vorbeste o limba romana fluenta, decenta si de bun simt, desi nu prea a calcat pe aici, aia mica. Deci se poate.

  20. Un lucru am inteles numai ca ai o priatena care vorbeste foarte cursiv romana, cu toate ca locuieste de mult timp in Elvetia. In rest, cum nu vreau sa inteleg gresit si cum sant prea batrana la 46 ani, pentru tine, ce pot sa spun ? Ai o maniera de a intoarce cuvintele pe care nu o gasesc prea clara, vrei sa spui multe, dar in final ce anume…
    Vezi, nu am inteles multe…

  21. A, voiam sa spun ca amica a reusit sa se mentina pe o linie, atata. Nimic important. Nu am nici eu 18 anisori, stai linistita 🙂

  22. Te citez
    „asa ca cine imi spune ca nu se poate poate face pasi la coada snobilor din lista promotiei mea si a animalului. Pentru ca merita.”
    „Una este sa nu mai stii, una este sa uiti (e si legat de varsta si sa fim seriosi, aia cu diferenta intre generatii e o frectie) si una este sa nu vrei pentru ca nu e “trendiflendi”.”
    Iata ce nu inteleg…

  23. Am scris iute si am rectificat acum si dezacordurile, merci de tragerea de maneca, e normal sa nu intelegi la halul in care am scris. Si apreciez daca mai vede cineva ceva pe oriunde, eu inca imi corectez articolele de anul trecut, sunt grabita de fel, aia e.

    In rest ideea era ca nu se scrie corect si fluent, nu pentru ca nu se stie ci pentru ca nu este la moda sa se vorbeasca romana, angloromana fiind acum pe val.

  24. Da,eu nu le-am corectat cele de anul trecut, pentru a vedea cei care ma critica ca am facut progrese, ca am vointa sa ma indrept si fara ca cineva sa-mi faca observatii. Mai ales ca nu scriu un blog literar, filizofic si nu am mari pretentii…
    Si apoi aceasta tendinta anglo-romaneasca, vad ca gasesti ca este mai buna?
    Peste catica ani, cand voi ajunge in Romania poate voi avea nevoie de un dictionar englez, pentru ca la scoala am facut rusa si franceza. Cred ca cei care traiesc in Romania si amesteca 2 limbi sant de plans…

  25. Eu cred ca nu are rost sa te supere atata lucru si ca daca cineva zice ceva se poate corecta. Parerea mea. Eu am avut noroc si am facut rusa si engleza, te-am luat 😀

    Nu gasesc ca este buna tendinta, aia am si spus si ma feresc pana si de un marunt OK ca sa subliniez ca nu sunt de acord cu anglo-romana. Ca pana la urma americanii nu au mai ajuns.

    Poate imi fac timp sa trag aici si italo-romanismele, alea sunt de rasu’ plansu’. Le-am colectionat.

    Mie imi place sa mi se faca observatii indreptatite pentru ca nu observ mereu, scriind iute, ca fac gafe.

  26. Si eu scriu repede acum, anul trecut imi era foarte dificil sa gasesc cuvintele potrivite, sa constriues o fraza… Dar, nici in prezent romana mea nu este perfecta, sant constienta.
    Mi-a placut schimbul nostru de opinii, pentru ca cred ca a fost sincer.
    Cred ce am gasit o reteta pentru rubrica mea „Ce retete mi-au placut aceasta saptamana pe blogurile culinare romanesti…” in blogul tau.
    Iti doresc o saptamana placuta…

  27. pai nu aveam de ce sa ne dam dupa deget si putem schmba si in particular opinii ca nu e bai 🙂

    si chiar o sa iti dau un mail cu o treaba 🙂

    saptamana faina tutulor indiferent de rasa si nationalitate (uitai cum era exact exprimarea)

  28. Daca vrei iti dau email meu,dar cred ca il ai pentru ca se afisa in rubrica comentariilor.Imi place stilul tau si nu imi place sa vorbesc pe ocolite, cu toate ca pe multi ii socheaza…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s