Zacusca cu vinete, dovlecei si fasole galbena

Mai intai asa, ca o erata, ca desi prefer buruienile, mai am chef cate odata de un dezastru caloric din animale moarte. Si iaca dovada, am mancat pe nerespirate o fleica mica asa pe gratar numai cu sare si un colt de paine.

Cat despre zacusca asta de vara, am adunat ce am gasit la pret mai bun, exceptand vinetele care sunt cam 4-5 lei kilul, am luat numai doua.

Am spalat totul cuviincios si apoi a, copt tot ce am prins. Ardeii iuti i-am gustat, nu mi s-au parut din cale-afara dar pe final zacusca a iesit iuteee, muica.

Dupa ce am copt si am lasat in pace cu sare sub capac ardeii si rosiile si vinetele decojite le-am lasat la scurs, am pus la fiert fasolea galbena, separat, sa nu am surprize sa fie vreo pastaie mai indaratnica.

Apoi am pregatit legumele crude: morcovi, dovlecei, ardei gras (da, am pus si copt si crud), ceapa. Si am scos monstrul la tocat, ca la zacusti nu stau sa le gadil prea mult din cutit sau razatoare.

Am calit/inabusit legumele crude in ulei. De floare, ceva mai multicel. Contine omegi si nu are colesterol, asa sa stiti (tari aia care scriu asa pe toate etichetele, de parca exista vreun model de ulei sau alceva obtinut din vegetale care sa contina colesterol, eventual sa guite). Si cu sare cat pentru toata cantitatea de zacusca, se degusta eventual cand e pe foc mai spre final.

Am adaugat si fasolea cu tot cu apa in care a fiert.

Cat timp bolborosea totul in oala mai ceva ca baseasca aia mica si cu botu’ mare, am tocat si legumele coapte, tot la monstru’ (ca sa vezi nene neco ce bun ii).

Am pus totul in oala si am mai adaugat numai piper proaspat rasnit. Daca o vreti mai rosie mai puneti suc sau conserve de tomate.

De aici inainte o lasam pe foc mic amestecand din cand in cand, in pauzele publicitare, in momentele de respiro, dupa caz. O lasam pana scade bine zeama, face precum vulcanii noroiosi si uleiul are tendinta sa iasa la suprafata.

Hap, trei felii caldute tarziu in noapte.

Si productia, minus degustarea si ce s-a furat de cei ce lucreaza pe alt fus orar: patru borcane, un castron si o portie pentru vecina.

Extrem de hardroc aleluia reteta, astept si alte pareri, mie mi se pare iute, ceilalti zic ca e normal de piscatoare. Mie imi place ca se simt gusturile de ardei, vanata afumata si fasole oarecum separat, desi impreuna. Si dovleceii au preluat cate putin din toate aromele. Parerea mea.

Atatea culori pe masa mi-au adus aminte de astia:

4 gânduri despre &8222;Zacusca cu vinete, dovlecei si fasole galbena&8221;

  1. Cica rosiile alea cu motz ar fi ”deviate” de la chimicale. Mai intreaba dar la tv asa a spus…

  2. alea cu motz is de poza, ca sa nu se vada marca de la care am borcanul, am pus de gradina la zacusca. si sa-ti zic ceva, daca as crede tot ce se spune la teve nu mi-ar ajunge puncte punctele care sa sublinieze ce vreau sa zic.

    cand o sa fie mass media credibila sau altceva decat o gasca demna de impuscat, o sa fim pe marte deja, in colonii de destepti care am stiut sa fugim departe de ei.

    nu am ce sa intreb, la tv se vand gogosi, sange si lacrimi de crocodil. pana nu vad un aviz cu teste (hai ca merg si de la larex) ma mictionez pe ce zic aia la tv.

    nu i-a dus capu’ ca a sosit un import mare odata de din alea cu mot? care s-au gasit si in alti ani, dar acum nu mai au ce vorbi. trebuie sa aranjam sa mai traga mutu o liniutza sa uite astia de rosii.

    si cam din ce motiv s-au deviat la chimicale in sus si nu in jos sau nu in lateral nu au zis?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s