Fasole scazuta

Am vazut recent pe un blog, nu mai stiu pe care, o iahnie din aia scazuta, ca la cazan, mi-a venit un chef de nu se poate. Asa ca am comis o fasole scazuta (inca nu e lux, 5 lei kilu; de pestrita, foarte buna, nevantoasa, fierbe repede si bine).

Intai am inmuiat fasolea, apoi am fiert-o scurt in cam 4-5 ape, pe care le-am (nu, nu baut) schimbat. Pe langa am mai folosit ceapa, niste ardei, morcov, telina, ciolan afumat (de la congelator) si rosii din conserva, puneti de care vreti.

Am fiert intai totul la oala cu presiune, pentru ca fasolea are prostul obicei de a avea parerea ca e bine sa aiba tendinta de a se lipi (ati inteles, da?), am pus pe fundul oalei carnea si legumele.

Am adaugat fasolea, apa, cimbrisor, tarhon, ardei iute, sare, piper.

Dupa trei sferturi de ora de fiert la oala sub presiune am transferat in cratita batraneasca, aia de fonta, asa se prezenta la inaintare:

Am adaugat rosii zdrobite de altii (am renuntat sa folosesc conserva ca mi-a ramas si de o fasole batuta).

Si am dat la cuptor sa scada. Pai cam cat am avut chef, daca vedeti linia, atata a fost initial si atata a ramas. Puteti face cum vreti.

Este exact gustul de fasole la cazan. Mi-a iesit nitel sarata fata de cum mancam noi, nu imi dau seama de ce. Oricum, langa un castravete murat e excelenta. Nu uitati sa il scoateti pe piri-piri din vas, ca sa nu aiba careva surprize. Ca e belea ardeiul ala, unul singur a iutit toata oala. Dezavantaj eu la treaba asta e ca am folosit trei oale: aia cu presiune, aia de fonta si aia de inox in care am mutat-o sa o pun la frigider. Asa e in sporturile astea extreme cand urmaresti un gust anume, dar merita.

Si pentru ca mi-a ramas ceva fasole am facut si o „zbatuta” in care am adaugat tahin. Asadar am folosit: fasole, tahin, usturoi, ulei, ceapa si rosii pentru pus pe deasupra.

Ceapa o tai mare, o inabus cu nitica sare la foc mic si cand da semne ca vrea sa se rumeneasca ii pun si nitel zahar.

De data asta mi-a iesit mai multa ceapa prajita ca de obicei, motiv de bucurie, ca toti o curata pe aia intai de pe fasole 😀

hard roc aleluia si piesa de azi (nu stiu de ce pana la minutul 1.24 sunt niste pomi filmati, ascultati dupa, daca e)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s