Tocana de ciuperci cu fasole

Pana la reteta de final, ideile s-au succedat asa:

– fac tocanita de ciuperci;
– am pofta de tocana de burta cu fasole de la Bolo;
– merge tocana cu vin;
– ciupercile pleurotus seamana cu burta de vita, ca textura si consistenta;
– tocana de ciuperci merge cu o lingura zdravana de zacusca si usturoi.

Pe parcurs daca nu aveti una-alta va spun cu ce se poate inlocui, eventual fac si un rezumat de final.

Avem nevoie de ciuperci pleurotus, praz si ceapa (se poate si numai ceapa sau numai praz), zacusca de care aveti (daca nu aveti cumparati), o lingura de sos verde facut din mult usturoi, patrunjel, zeama de lamaie, apa minerala si ulei de masline. Daca nu faceti ultima combinatie (desi la mixer se face imediat) puteti pune numai mujdei si patrunjel.

Ne mai trebuie vin alb si o mana (sau o conserva) de fasole fiarta. Si pariu ca merge si cu naut.

Inabusim prazul si ceapa in putin ulei de masline cu nitica sare. Nu exagerati cu sarea, cauzeaza tensiunii.

Ciupercile le taiem in asa fel incat sa imite burta.

Adaugam si ciupercile si lasam sa se inabuse toate cu capac. Sub capac. Ma rog, punem capac.

Adaugam vinul si condimentam. Eu am optat pentru o foaie mica de dafin, iutzica si piper. Lasam sa fiarba bine ciupercile.
In caz de nevoie nu spargem geamul, adaugam putina apa.

Cand sunt gata ciupercile punem zacusca si fasolea (ii lasam putina apa de la conserva ca sa mai ingroase sosul).

Dupa cateva minute punem si sosul verde (sau mujdei si patrunjel, dupa caz), amestecam, stingem focul, lasam nitel sub capac.

Si gata. Merge bine cu patrunjel, mamaliga, rece, calda, fierbinte, cu paine, cu nimic, merge oricum. Nu cu picioarele ei de tocana, ca nu are, merge bine pe esofag in vale.

„Sectiune”

Si daca tot e cu vin tocana, cum zic toti marii bucatari, nu pui in mancare ce nu ai bea, cu dedicatie pentru degustatori si hard roc aleluia:

6 gânduri despre &8222;Tocana de ciuperci cu fasole&8221;

  1. Mai ales interesanta aceasta conmbinatie! Ma inscriu sa prestez reteta si multumesc de ideea cu nautul in loc de fasole. Mai bine le testetz pe amandoua! Multam si la cat mai multe realizari. Sau sa zic „succesuri” ca e un termen la moda?

  2. nu stiu ce ma-sa se intampla cu toate cele ca nici blogul meu nu merge (adica nu pot eu sa ma loghez pe el dar si al tau arata altfel.nu-s ce or fi facut astia ai mei, ca s-au uitat la meciuri,ale dracului sa fie,si s-a intamplat asta.bine ca pot sa scriu ,desi nu stiu daca o sa ajunga la destinatie.
    reteta ta chiar mi se pare faina.sa stii ca si eu folosesc de multa vreme zacusca,cand o fac eu,pe post de vegeta.
    dar am fixa si ma intorc la tajina.asta seara am fost la magazinul alora de vand tajinele tele in complexul feeria,adicatelea in carrefour-ul baneasa.nu aveau decat o tajina mititica,cam peste o luna primesc din nou,comanda e facuta.multe chestii simpatice acolo,cam scumpe ,drept e.am stat doar 5 minute ca eram cu cohorta familiara care trebuia sa se intoarca la meci.asa ca zic ca e de cercetat magazinul asta.am vazut o gramada de cratiti scumpe,nici pe de parte de calitatea si functionalitatea cratitilor mele.dar e frumos.

  3. Sara, Elena, chiar e buna, adica a fost 🙂 Merita incercata, zic eu.

    Panselutzo, eu am probleme cu intratul pe blogspoturi in genere, chiar daca doar le vizitez, se incarca foarte greu iar cele care au tot felul de reclame, sclipici si licurici sunt de groaza, vad doua trei pagini si le las balta.

    Eu nu imi cumpar in general dracii de umplut bucataria, dar tot mai visez la tajine originala, de la mama ei 😀 Nu stiam ca au si magazin aia. Ca sunt foarte scumpi, stiam.

  4. ti-am zis ca eu mi-am cumparat din maroc tajina din portelan de fez,dar e doar de prezentare nu de gatire.am sa-i fac poze sa vezi.aia gateau in tajinile de lut,alea ca oalele noastre de lut,exact asa aratau,la o lampa de spirt.deci o flacara foarte mica.ca de aia ziceam ca nu mi-am cumparat ca eu nu o sa stau cu lampa de spirt sau cu caramida sub tajina.de aia mi-a placut ideea lui emil asta.gatitul in tajina normala,dureaza cateva ore !!totul la ea e forma,care creaza cred un circuit de aer care gateste de fapt.am venit de acolo sastisita,ca aveam micul dejun inclus,si la ei otul e dulce.atata dulce n-am mancat in viata mea.singura chestie nedulce la bufetul de dimineata,care era plin de multime de lucruri ,doar toate dulci,era omleta facuta in tajina.asa ca am inceput sa mananc in fiecare dimineata oua,ca nu mai suportam atata dulce.ca am zis ca daca nu fac diabet atunci ,nu mai fac in viata mea.si asta era la hotel de 4 stele,la marrackes.norocul a fost ca la casablanca am stat tot la un hotel splendid,pe malul oceanului de data asta (aici am zis ca pot sa mor linistita),dar aici fiind mai cosmopoliti,aveau o diversitate mai mare de alimente si nedulci.eu zic ca tineau si de pranz,dar era de mic dejun.era aici la casblanca o carciuma,ii zice la tevrene du dauphin,sau des daufins,nu mai tiu minte exact,o gasisem pe internet cu reviewuri foarte bune.pai a fost o nebunie,ce pesti si nebunii am mancat acolo.toate prospete.era langa port.daca gasesc pozele cu tajinele le postez sa le vezi.

  5. mi-ai zis, astept poze, daca le pui la tine pe blog lasa-mi link, mai ratez din cand in cand postarile 🙂

    pe vremuri era si pe langa budapesta o carciuma marocana si da, asa e, mancarurile specifice erau dulci, dulci, cu scortisoara, pana mea. dar bune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s