Ciorbata

Reteta este de aici, data de rym careia ii multumesc din nou:

http://www.culinar.ro/forum/continut/Meniuri-speciale-pentru-ocazii-deosebite/16191/Retete-din-lumea-araba-si-meniuri-pentru-Ramadan-/

Asadar avem nevoie de legume (am folosit un cartof mic, praz, rosie, morcov, dovlecel, kapia si ardei iute), burghul (burgul, ma rog, e un grau spart mai mare sau mai mic in functie de necesitati), ulei de masline, sare si piper cat puteti duce. Piper. La gust, nu in spate.

Rosia si ardeiul le-am copt.

Daca am inteles ca totul se face molcom, la foc mic, am cocotat tajine-ul pe un gratar si am pus legumele cu sare in ulei de masline sa se inmoaie.

Tajine-ul asta al meu lipeste nitel oricat de moale ar fi focul si da un gust nemaipomenit legumelor. E, cand au fost ele gata (mai putin rosia) am pus ardei iute si burghul (un pahar) …

… abia acum rosia curatata de piele si tocata si piperul …

… si un pahar de apa. In total trebuiesc doua pahare de apa la unul de grau, insa nu incapea in vas, al doilea l-am adaugat dupa ce a fost absorbit primul.

Am lasat sa se faca la foc foarte mic, cu capac, pana tot lichidul a fost absorbit. Si gata.

Detaliu:

Si l-am pus alaturi de niste frumosi salaiasi pescuiti pe undeva pe Dunare, mai spre baraj.

Exceptionala reteta, indiferent ce legume folositi. Am inteles ca se mai poate pune si ceva bulion daca vreti sa iasa mai colorat, eu nu am vrut.

E foarte buna ciorbata si cu putina lamaie stoarsa pe deasupra.

Multumim rym 🙂

Sa nu uit melodia de azi si hard roc aleluia.

8 gânduri despre &8222;Ciorbata&8221;

  1. Oh, chiar imi place mult reteta asta pentru dieta mea. O voi face, asa cu rosia si ardeiul copt, ca tine. Dar, fara altceva pe alaturi, adica fara salaiasi, alti pesti sau carnita. Mie mi se pare ca este suficient. Iti trimit un sarut virtual pentru idee.

  2. pai sa stii ca nici nu mai are nevoie de nimic, eu am pus si salaiasii alaturi ca mi s-a recomandat mult peste (ca sa ma destept cred 😀 ) plus ca sunt buni. multe salutari.

  3. Din ce e tajina ta ,ca parca nu e din ceramica ? si de unde o ai ? eu mi-am cumparat una din maroc,dar e decorativa,ca e din portelan.merge dar pentru servire.tare rau imi pare acum ca nu mi-am luat si din lut,dar cand am vazut cum gatesc ei in ele la lampa cu spirt,am zis ca nu am sa gatesc eu asa iar pentru cuptor era cam inalta dimensiunea aia care vroiam eu s-o iau.
    am mai vazut la ikea,aia merge si pe foc cred,dar era cam scumpa.

  4. Ceramica e, am uitat cum se cheama site-ul unde se vand, marca e Emile Henry, da un gogule ca o gasesti precis. Se livreaza la domitzil, eu am primit-o cadou de la sandibel si bolo cu ocazia unui eveniment. Merge foarte bine pe flacara, o mai inalt cu un gratarel, merge si direct pe foc numai ca se coace totul prea repede.

    Din cate stiu eu tajine nu se foloseste in cuptor, smecherezul e pentru flacara.

    Aia de la (ptiu) icheia e din fonta, numa tzuguiu’ e din ceramica. E ok si aia da’ nu prea seamana cu astea complet din materialul sus-numit (ca sa nu ma repet).

    Fezi pe gogu de firma, oricum si asta emile henry cred ca e cam la fel de scumpa ca aia de fonta, eu avui noroc cu prietenele 🙂

  5. mi-ai bagat mortu-n casa cu emilu tau.gugalii si vazui.mai bine ma culcam .desi am vase in care gatesc ca-ntr-o tajina, mi s-a pus pata.poate oi avea si eu noroc de ceva prieteni milosi !si la punga grosi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s