Supa pentru lopatari

Adica pentru aia de dau la lopata. De fapt intai au inceput altii:

Eu faceam galerie.

A fost fain, masinile se blocau (pe aici nu se trece), copiii se bulgareau, bemveurile se impingeau, tzurtzurii se tzurtzureau.

Dar in zare ce e oare?

Nu, nu pisica, plugu’ bre, care la noi pe strada nu calca, nu suntem pe harta. Insa l-a blocat o masina si nu a avut incotro, a luat-o pe aici si a redus brazda de zapada pana la numai vreo jumatate de metru in strada, cu pretul ingroparii masinilor pe care tocmai le dezapezisem. Apoi, ca in filmu’ ala cu kaizer bacon sunca soze, a facut puf, adica s-a carat.

Dupa o frumoasa zi de iarna, am pregatit o supa din: piept de pui, varza, morcov, rosie, ardei gras, ardei iute, praz, condimentele thai de la congi (galangal, lemon grass, lemon leaves – nici acum nu stiu cum le zice in romaneste), lapte de cocos si pentru saratura, sos de peste.

A, da si zeama de lamaie.

Am calit scurt pieptul de pui, cat sa isi schimbe culoarea. L-am dat incolo.

In uleiul (de samburi de strugure) ramas am inabusit toate vegetalele.

Cand au degajat arome si au lasat culoare, am completat cu apa si am lasat sa fiarba.

Am adaugat laptele de cocos si sosul de peste si am mai lasat cateva clocote.

Apoi am stins focul si am adaugat carnea si zeama de la jumatate de lamaie.

Strelici de ulei de sambure de struguri gramada, toti merg la Don Puiu 😀

Portia unu:

Portia doi, ceva mai iute:

Portia trei, ceva mai mare (portiile patru si cinci nu apar la inventar ca s-au mancad din blid la comp).

Afara vajaiala se dezlantuia in continuare.

Asa ca la cina am desfacut un borcan de mancare de fasole de la Olympia care imi place la nebunie (nu are decat fasole, multe legume, ulei, d’astea, ca la mama acasa) si l-am combinat cu iutica, ceva carnatz de oaie, muraturi si miez de ceapa.

hard roc foarte aleluia toate, suntem sinistrati, traiasca inventatorul congelatorului!

3 gânduri despre &8222;Supa pentru lopatari&8221;

  1. faina supa ptr lopatari.dar toate ierburile alea lamaioase de unde le-ai cumparat sa le pui la congelator? laptele de cocos l-ai gasit la auchan?cat a costat? au mai multe produse ptr a gati pe asiatica veche ? eu am fost o singura data la auchan,dupa ce s-a deschis.tot auzeam la radio reclame in care unul ne anunta despre oshan,asa pronunta omul.si ma distram grozav eu fiind din maramures.dar e prea departe de mine magazinul asta.asa ca nu am mai fost,ca toate sunt cam la fel.

  2. Bai ierburile mi le adusei din Tailanda, dar am mai vazut si pe aici accidental, insa poti sa le mai inlocuiesti pe ici pe colo. Frunzele alea au aroma de lamaie, deci poti pune putina coaja si o scoti pe urma, in loc de galangal merge foarte bine ghimbirul si renunti la „iarba de lamaie” sau cum pana mea o zice la lemongrass.

    Ardei iuti, chit ca nu sunt ca ai lor, avem si noi.

    Da, de la Auchan lapte de cocos, nu era scump, am uitat pretul dar daca era scump nu luam.

    Mie nu mi se par la fel magazinele, la unele ma duc pt anumite produse, de ex nu iau niiodata din auchan carne tocata, la fel, in billa sau real nu gasesc pui „de casa”, ma rog, exemplele sunt multiple.

    Eu merg mai des in Auchan ca e aproape de casa si am si vreo trei piete in drum, adica in doua minute de mers cu masina am de ales.

    Ti-am zis, desi nu rasare, poti face ceva asemanator. Pontul d ebaza e ala cu pieptul de pui, doar sa il lasi sa schimbe culoarea si sa il pui apoi la final cand ai stins focul. Ramane fraged (de obicei mi se pare atos in fierturi).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s