Coliva

O suna sinistru, dar a trebuit sa fac eu asta, am cautat pe net, am intrebat, am cautat in cartea lui Anton Roman, am concluzionat, am fost rugata sa arat procedura si am decis ca nu e nici o problema daca voi pune aceasta reteta (care dupa unii este cel mai vechi desert din spatiul carpato-danubiano-pontic). Poate mai are cineva nevoie, e verificata.

A fost pentru matusa Marioara, Dumnezeu sa o odihneasca, a incetat din viata de stop cardio-respirator (parca asa au zis) la varsta de 104 ani impliniti. Anul acesta ar fi facut 105, cea mai batrana femeie din Romania.

Reteta nu e asa de complicata, cere ceva timp. Ne trebuie un kilogram de arpacas (ovcors ca io cautam arpagic in magazin), 500g de zahar, 500g de nuca, 2 litri de apa. In plus arome (am folosit esenta de rom, coaja de lamaie) si chestii pentru ornamentele de final, adica macar o cruce trebuie pusa pe coliva, asa e traditia.

Se spala foarte bine (ritualul cere un numar de ape, eu am spalat pana a iesit tot praful din grau) arpacasul si se pune la fiert in doi litri de apa. Se gusta din cand in cand, ca nu toate fierb la fel. Cand a inflorit bobul e gata. (Nu bobu gen memet, ala infloreste vazand cu okii). Se lasa sa se raceasca lent in prosoape, cam trei, patru ore, trebuie sa se raceasca aproape complet (asa am gasit la RAR asa am facut).

Nu e bai daca mai are apa ca se absoarbe. La final arata asa:

Am amestecat nuca macinata cu zaharul, am pus totul peste grau, inclusiv aromele.

De aici nu mai avem decat sa o framantam bine-bine si sa o lasam in pace pana o punem in vase. Din cauza ca vreau sa dau o reteta si nu ceva care sa aminteasca de triste evenimente, pun pozele de final fara cruci si bibiluri, cum au ajuns la biserica si pe masa.

hard loc aleluia tante Maricica, sper sa fie acolo unde esti si tutun ca tare iti mai placea 🙂

3 gânduri despre &8222;Coliva&8221;

  1. Felicitari pentru prezentare si pentru relatarea contextului. Eu pana a citi aceast post aveam un gol in stomac cand ma gandeam la coliva. Imi defilau prin minte: Tata, bunicu si bunica, persoane de care legam gustosul preparat. Acum…sunt ceva mai rationala si zambesc.

    SO Bravo!

    Mie imi e pofta sa mananc si ca sa pot sa consum trebuie sa nu fie cu scop..

    Merci..

  2. Tuturor ne evoca amintiri neplacute. Dar m-am gandit ca poate ajuta pe cineva reteta, eu stiu ca am cautat pe net cand am avut nevoie si am gasit mai nimic.

  3. Pingback: Sarmale cu pasat (crupe de porumb) « Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s