Chiftele vijelioase

Bai i-a apucat pe toti cu chiftelele, pe care aud, chiftele, s-a descis sezonul la chiftele bag sama (vorba lu’ Nea Marin). Dupa ce mancai aduse la pachetel unele de impinge tava m-am hotarat sa o dau in clasicisme. Cand m-am apucat de treaba deschid geamul („vila mea” din salajean nu e foarte luminata acilea la parter) sa cad pe jos, un vant neica sa rupa pomii nu alta, vijelie (si o tine de doua zile) asa un frig dupa caldura si al nici o jumatate de ora sa dea cu ciorile de peretii blocurilor care vor fi renovate si reabilitate dracu stie cand.

Slide1

Tres bon, cum zice neamtul, pentru reteta MEA (nu mai subliniez ca e unica si niiimeni nu mai face asa ceva, e a mea cu drepturi de autor mostenita din tata in glob) de obicei folosesc un kilogram de carne de la billa (e buna) adicatalea jumatate amestec, jumatate vita ca prea multa grasime ucide pitpalacu’.

Slide2

Pe care o amestec cu: patru oo de la gaina unui taran descoperit in jurul a ceea ce a mai ramas din Obor, marar (cui nu-i place oase roade), iutica si mult piper, sare, ceapa (una bucata zdravana) si usturoi (un catelus cam cat un caniche mic de il stiu eu).

Slide3

Dupa o amestecare in prealabilul ala de care se tot vorbeste se omogenizeaza cu pesmet. Eu prefer pesmet, dar puteti prefera si miez de paine sau dracu stie ce se mai prefera in ziua de azi in afara de site-urile porno pe care daca zici ca ai objpe ani si te lasa sa intri.

Slide4

Am inceput sa scot pe pervaz in furtuna una alta, sa fac pozele, nu va speriati de ambient si colocatari. Asadar am tavalit chifteaua de test (intotdeauna fac chifteaua de test) prin faina, am fript-o si am degustat-o in compania celorlalti membrii ai supravegherii atente a apartamentului.

Slide5

Slide6

Am procedat o perioada identic cu toata compozitia.

Slide7

Vaca s-a cam chircit la fript dar nu a fost deloc rea la gust, asta a mai ramas dupa degustari si portii diverse (va urma si marinata):

Slide8

De printzip s-a servit clasic, cu piure si muraturi si tare bun a fost, asta e poza de fitze.

Slide9

Ai de am trudit am mancat asa mai fara decoratiunile care incanta intai ochiul, ca era balamuc mare in zona, da’ va arat.

Slide10

No bon, chiftelele ramase in vasul „jena” (nt) de mai sus le-am imbaiat intr-o marinata facuta asa:

am inabusit in nitel ulei maslinos o ceapa mare si rosie, o mana de capere sarate de la Puglia via Geneva, plus un ardei iute care prisosea prin Phuket acum vreun an, plus ceva sare, piper, nemaizicand de acoperitul cu bietul riesling de jidvei pe care l-am sacrificat, cam un pa’arel. Cand ceapa s-a topit am pus niste pasta de rosii luata la superpret, ceva apa si cam doua lingurite de otet cu usturoi ca d’ala mai aveam.

Slide11

Slide12

Mai si cum daduse o raza de soare zic: hai sa trag una poza hartistica pe pervaz (care numai artistica nu a iesit) cand hatz! un gugujtiuc sa imi cada in chiftele.

Slide13

M-am prins ca e mic si hamesit si am tras o poza total neartistica, trebuie sa ma credeti pe cuvant ca sunt (inca mai sunt) bune.

Slide14

Gugulica insistent, vantul bate tare, ranile ma dor, ii dau paine, ma prind ca e prea mic si prea prost ca sa manance ca lumea …

Slide15

… il strig la sufragerie, ca intrase in bucatarie, bah gugu hai acilisha ca tzam maruntit franzela, bai vine ca un caine sa-mi trag nervu’, se chinuie sa mance, reuseste sa nu dea tot pe jos, ba imi baga si in casa frimituri pe care le recupereaza.

Slide16

Il astept si azi, sper sa nu fie atat de prost incat sa se duca pe jos dupa painea de ieri, ca l-au ars pisicile, desi cred ca peste noapte a mancat ariciu’ ce a mai fost.

Dar ca sa nu deturnez reteta, reiau ingredientele:

Chiftele: un kilogram de carne, marar, piper, iutzica, sare, patru oua mai mici, o ceapa mare, un catel mic de usturoi, pesmet sau miez de paine.

Marinata: o ceapa maricica, o mana de capere, sare, piper, foi de dafin, inabusite in vin alb si ulei de masline, totul subtiat cu apa (sau supa, daca aveti, daca nu, nu e cazul, da’ daca aveti merge, daca nu, nu trebuie, in cazul in care nu aveti, puneti apa plata sau de la robinet sau alta apa, evian daca puneti stati la vila cu etaj, daca nu, aia e, ghinion, in viata viitoare).

Nu va speriati daca marinata e subtire, se ingroasa de la faina prin care au fost tavalite chiftelele.

Vijelie faina in continuare.

2 gânduri despre &8222;Chiftele vijelioase&8221;

  1. Deci, conform pritzipiului pe care-l enunt acuma si anume ca fiecare fereastra are gugustiucu’ ei, ‘tz spun ca si io am avut pe unu’ la fel tânt. Si-acuma-mi amintesc ce sperietura zdravana am tras in nuaptea in care l-am descoperit la fereastra dormitorului meu – cred ca asta al meu era un pervers si jumatate :)) Ori cred ca ii placea sa se uite cu mine la filme la teveu, nush care-i adevaru’.

    Voiam sa te intreb daca gugustiucu’ tau nu tz-a multumit ca si al meu. Ca al meu mi-a facut el chiftele – tot pervazu’ a fost plin de „chiftele” dameash-palme, ce noroc pă cârpa mea!

  2. Pervazu meu e jumulit in special iarna de „chiftele” ca dau haleala la vrabii si primii apar gugulicii. Cel putin cu asta m-am lamurit, nu sunt eu vreo persoana deosebita care imblanzeste natura, cica asa face prin toti vecinii, e jmekeras de bloc, cunoscut, asa ca painea pe care i-o pregatisem a doua zi s-a dus la vrabii 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s