Mancare sanatoasa, indiferent ce ar zice americanii, contine peste

Ma rog, ideea plecase de la consilierea parintilor din statele unite cu forta ale americii, de a nu mai hrani plozii cu peste caci dauneaza. Big Macu’ banuiesc ca face bine. Inainte de retetele propriu-zise care (v-am zis) anul asta sunt din categoria anti-colesterol, sa va arat un vin extaordinar de bun, nitel mai scump dar merita, are cadere, parfum, buchet, e sec fara a avea tenta de acrisor, puternic fara a fi taninos, ce mai, mi-a placut la maxim.

diapozitiv139

Si daca tot a venit primavara (motiv pentru care am luat, probabil, teapa, cumparand de la Real scoici mai imputite decat situatia din Liban), va prezint busuiocul in starea de acum, sper sa ii mearga bine in continuare.

diapozitiv716

Inainte de retete propriu-zise am executat o felie de rechin (din cel nociv pentru americani), uns cu ulei picant de masline, am aflat ca acele cartilagii pe care nu le suport (plus pielea) fac obiectul unei supe tailandeze extraordinare. O fi, trebuie verificat.

diapozitiv915

Sa trecem la obiectul studiului de astazi, Gravlax, in traducere inseamna somon ingropat, asa pastrau pescarii inainte de a descoperi frigiderul bucatile de peste pentru mai mult timp. Pescarii scandinavi, fireste.

Reteta de baza am luat-o de aici: http://www.cookingforengineers.com/recipe/132/Gravlax

Am pregatit cele necesare (somonul era in oferta la Real, ca sa stiti ca nu mai sunt vremurile in care era un aliment intangibil).

diapozitiv1010

Abaterea de la reteta originala a fost mararul, care uscat fiind (nu cutreiera nici o padure) s-a vrut amestecat la cantitatile egale de sare si zahar folosite. Nu am pus sare kosher cum zice in reteta originala caci nu stiu ce naiba inseamna.

diapozitiv1114

Am imbracat bucata de peste in amestec, apoi in folii multiple, asa cum zice domnul de la link.

diapozitiv1213

Si am pus intr-un vas (cica o sa lase zeama) la frigider, unde va sta circa trei zile (minim).

diapozitiv1310

Cand va fi gata voi edita si voi completa reteta. Daca va fi cazul, daca iese o porcarie ma enervez.

A iesit exceptional, dupa aproape patru zile de stat la rece impachetat ca mai sus l-am eliberat de sare, spalat si uscat si iata-l.

diapozitiv419

Este uscat si dur, sarea trage tot lichidul din carne, la gust este excelent, imi place mai mult decat orice somon marinat sau gravlax am cumparat.

diapozitiv515

Pentru ca sa iasa feliile fine trebuie musai un cutit foarte ascutit. Asadar reteta luata de pe site e un succes, incercati cu incredere.

diapozitiv620

10 gânduri despre &8222;Mancare sanatoasa, indiferent ce ar zice americanii, contine peste&8221;

  1. astept cu nerabdare rezultatul 😉

    am incercat si eu cu busuiocul, dar eu sunt un dezastru cu plantele. animalele traiesc foarte bine pe langa mine, plantele mor inexplicabil :(( sa ne tii la curent si cu evolutia busuiocului!:)

  2. Asa de complicata e treaba cu busuiocu’? Ca ma batea gandu’ sa pun si eu intr-un ghiveci, dar aveam de gand sa pun samanta si sa ud si.. cam atat 😛
    Acum, dc vad ca e asa.. ma las.

  3. Bai unora le iese asa din samanta. Tu incearca, poate ai mana si noroc la plante, cine stie 🙂

  4. Am tot rasfoit blogul tau si am observat ca nu ai facut experimentul asta si cu piept de pui…Ce zici? Ar iesi ceva?

  5. Sigur iese. Si sigur altceva 🙂 Nu prea sunt prietena cu puii astia sparcaiti de la magazin, maxim daca iau din aia de AVE si rar, cred ca iese, uite la primul pui incerc cu o bucatica, merci de idee, daca iese o sa fie un mezel tare bun.

  6. Pingback: Pastrama de pui « Aphextwinz's Blog
  7. Merci tizo, citii retetele lui Radu din scoarta in scoarta, pe urma mi-au mia explicat si altii, e foarte tare blogul lui dar iaca nu mai retineam link-ul ala.

    Cu salaul am o problema de factura recenta dar nu am vrut sa o dezvolt, unu la mana, doi la mana, e slab, nu stiu daca are aceleasi efecte asupra lui sistemul asta de sarare/uscare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s