Midii

Adica, scoici din astea:

diapozitiv103

Cred ca e sezon, se gasesc (normal ca import, ca din Marea Neagra sunt greu de cules, logic, e mai simplu sa le aduci cu avionul din Italia) la pret bun, asa ca am achizitionat de cateva ori.

Dupa ce le-am curatat destul de putin temeinic, erau luate de pe stanci si nu au avut deloc nisip, le-am facut in cateva feluri. Indiferent in care tip le-am preparat, dupa curatare le-am pus in oala …

diapozitiv6

… si le-am lasat pe foc pana s-au deschis (cele care nu se deschid se arunca, dar desigur, stiati asta).

diapozitiv71

Midii umplute cu orez

Este un aperitiv intalnit des la turci sau la greci, asa ca am avut documentatie si le-am facut. In afara de scoicile pre-fierte, cum am zis mai sus, am folosit: orez (la o parte orez, trei parti lichid ramas de la fiertul scoicilor, mare atentie, nu mai puneti sare), condimente, zahar, suc de rosii, ceapa, seminte de pin, ulei de masline.

diapozitiv8

Am prajit usor mugurii de pin, am adaugat putin ulei, ceapa, am mai calit nitel, am pus si orezul, le-am lasat impreuna, apoi am pus zeama.

diapozitiv91

Cand a mai scazut am pus si sucul de rosii, condimentele (iutica, zahar, menta) si am lasat sa se absoarba totul de carte orez.

diapozitiv111

Se pot umple scoicile lasate intregi, asa adica:

diapozitiv131

sau jumatati:

diapozitiv161

In ambele cazuri se servesc reci, ca aperitiv.

Asa s-a gatat o parte din midiile din prima serie, a fost nevoie de o zi cu soare, un mic dejun linistit si anti-american, cu toate ca a fost vorba de sandwich-uri cu ton …

diapozitiv19

… ca sa execut si midii saganaki.

In mod normal saganaki e un soi de branza fripta si stropita cu zeama de lamaie, dar si felurile de mancare scufundate in sos de rosii si legume, presarate cu branza de acel tip (sau altul, neimportant), a imprumutat numele.

Asadar scoicile de care vorbeam, sos din ceapa, ardei, rosii si condimente si cascaval de oaie, astea au fost ingredientele.

diapozitiv51

In rest e simplu, se pun scoici, sos, se rade cascaval, se gratineaza.

diapozitiv72

A doua serie de scoici am preparat-o tot cu orez, pentru ca ne-a placut, am variat putin ingredientele, adica la pilaf am folosit condimentul care contine urmatoarele:

diapozitiv18

Am pus orezul, lichidul de la scoici (aceleasi proportii de trei de zeama la una de orez), ceapa verde, rosii, condimente si am dat la cuptor.

diapozitiv2

Asa arata inainte de asamblare:

diapozitiv3

si dupa, in doua variante, clasica …

diapozitiv52

… sau de lene, se poate folosi scoica pe post de lingurita.

diapozitiv61

In aceeasi zi, prietenul meu zis hamsie, siringa sau dupa unii dentisti, garide sau scrumbie, s-a luat de bucataria romaneasca traditionala si m-a luat peste pantofii numar suficient de mare incat sa acopere o fata de la o ureche la alta, asadar, drept rasplata, i-am fiert un ou (de aici intelege care ce vrea).

diapozitiv92

Fara misto, este o reteta am uitat de unde, mi se pare chinezeasca, ou fiert in ceai negru, se face asa: se fierbe oul un timp, se scoate si se sfarama coaja, fara sa se curete, se pune apoi la fiert in ceai negru cu putin otet. Nu stiu care este scopul acestui experiment culinar si ce beneficii are oul fiert astfel, in afara de unul, presupus de mine, estetic.

Pentru musafirii blogului, poftiti.

diapozitiv10

3 gânduri despre &8222;Midii&8221;

  1. Pingback: Istambul culinar « Aphextwinz's Blog
  2. Pingback: Istanbul culinar « Aphextwinz's Blog
  3. Pingback: Colectia de sandwich-uri « Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s