Ghee – unt clarifiat

Se foloseste in multe tari, India, Pakistan, atat la mancare cat si la prepararea dulciurilor, are proprietatea de a rezista mult timp si in afara frigiderului, cele mai bune baclavale se fac cu ghee, cat despre noi, odata folosit la prajit ceva in loc de untul clasic, veti intelege de ce merita, din cand in cand, sa clarifiem untul. Din nefericire, ingrasa (nu conteaza ce inventeaza tot felul de studii recente).

Ca sa obtinem ceea ce pentru unii este la fel de valoros ca aurul (ghee se foloseste inclusiv in scopuri religioase), avem nevoie de unt (nesarat, la noi se gaseste in general untul nesarat) pe care il punem la topit intr-un vas, la foc mic.

diapozitiv1129

Se fierbe pana ce toata apa se evapora si proteina se separa, trebuie mai intai adunata bine toata spuma de la suprafata.

diapozitiv297

Nu este suficienta lingura cu gauri, oricum proteina se depune si pe fundul vasului, spre final arata asa:

diapozitiv381

Asadar il vom strecura cu grija prin tifon des.

diapozitiv471

In final va arata la culoare destul de asemanator cu mierea, in fotografie in borcanul de deasupra se afla ghee, in cel de dedesubt este miere.

diapozitiv561

Am avut adus din India, ca cel din fotografie (pure ghee) si nu este nici o diferenta fata de cel preparat in casa, asa ca daca intalniti intr-o reteta (in special indiana) ghee, nu disperati, se poate face.

Poza de care ziceam, este de pe net:

8 gânduri despre &8222;Ghee – unt clarifiat&8221;

  1. Eu le-am facut toate, mai putin ultima despre care am si scris ca e de pe net 🙂

    Am citit, in general eu ma rezum la retete si nu la informatii, tocmai pentru ca sunt altii care scriu mai mult si mai bine in domeniu, adica asa am gandit eu blogul asta, ca ajutor in bucatarie si mai putin ca sursa de cunostinte, asa ca e bine ca ai pus link-ul catre articolul tau.

    Numai bine

  2. Pingback: Ghiveci amestecat « Aphextwinz's Blog
  3. Pingback: Cartofi noi cu buruieni si ghee (si supa-crema de pui) « Aphextwinz's Blog
  4. Pingback: Carne de vita cu mazare « Aphextwinz's Blog
  5. Pingback: Wok cu legume « Aphextwinz's Blog
  6. Pingback: Willow tree « Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s