Colectia de zemuri. Ciorbe

Adica, presupunand ca suntem de acord cu normele in vigoare, ciorbele sunt zemuri acrite cu altceva decat cu bors. Din nou voi face descriere cat se poate de succinta. Zarzavatul pe care il folosesc la orice ciorba in cazul in care nu specific ceva este format din: ceapa, morcov, telina, albitura, ardei (de obicei si gras si iute).

Ciorba cu afumatura. Facuta din zarzavat, cartofi, ciolan afumat, acrita cu zeama varza.

diapozitiv1106

Ciorba de ardei umpluti. Am mancat asta in zona Hateg si am reprodus-o acasa, se poate pune si suc de rosii in zeama. Am fiert supa cu zarzavat in care am pus la fiert ardeii umpluti cu carne, orez, condimente. Am acrit cu otet de tarhon.

diapozitiv289

Cand era o vreme de nedescris, greu de iesit din casa, cam asa …

diapozitiv374

… maicamea facea ciorba de „bolboroace”. Adica punea toate legumele pe care le avea la indemana (zarzavat de la borcan, legume de la congelator sau din camara, rar pe vremea aia se ratacea si cate o bucata de carne sau carnat) si acrea aidoma (cu sare de lamaie, otet, zeama de varza).

Aceasta este ciorba mea de bolboroace, cu un rest de carnat, cartofi, zarzavat la borcan, fasole verde de la congelator, patrunjel tot de acolo.

diapozitiv462

Ciorba de burta (in poza nu a iesit si burta din ciorba, s-a ascuns) o fac asa: fierb bine burta si picioare sau oase de vita, pun si zarzavat la fiert, strecor, tai fasii burtta si o pun in oala, apoi pentru dres amestec galbenusuri cu smantana grasa si otet, subtiez cu zeama si torn in ciorba, separat calesc bine in putin ulei morcov ras mic, strecor „fatza” tot in ciorba iar la final pun mujdei, strecurat si el, dupa ce am stins focul. Cateodata pun si fasii de gogosar in otet.

diapozitiv555

Ciorba de fasole colorata. Asta am facut-o cu oase afumate, pentru ca am avut fasolea asta in diverse culori, foarte haioasa.

diapozitiv643

Am fiert carnea, zarzavatul, am acrit cu zeama de varza si am pus tarhon.

diapozitiv736

Cirba de loboda o fac asa: fierb zarzavatul, adaug o mana de orez, foarte aproape de final pun loboda tocata impreuna cu zeama de lamaie si presar verdeata.

diapozitiv833

La ciorba de oaie facuta iarna am pus multe legume la fiert odata cu carnea, in special ardei gras, apoi cartofi, am acrit cu zeama de varza.

diapozitiv923

Am avut prin grija prietenilor si ceva gaina, pe care am fiert-o bine, am pus zarzavat, am acrit cu zeama de varza si am pus mult leustean uscat la final. Tot de iarna.

diapozitiv1020

Cirba de perisoare o fac tot pe baza de mai mult sau mai putin zarzavat, o acresc iarna cu zeama de varza, in perisoare pun carne, orez, ou, pesmet si condimente dupa chef si la final presar verdeata. Cateodata o fac si cu suc de rosii, nu mereu.

diapozitiv1123

diapozitiv1217

Ciorba de rasol de vita cu varza creata, asta pentru ca imi place la nebunie varza creata in zemi (de cand am mancat minestrone la macaronaria).

diapozitiv1315

In rest e simplu, am fiert rasoalele de vita cu varza si zarzavat si la final am acrit. Merge si dulce.

diapozitiv1413

Ciorba de salata mama mea o facea asa (cum o fac si eu acuma): calea zarzavatul in putin ulei, impreuna cu sare, adauga salata taiata fasii, punea apa si lasa la fiert, adauga o mana de orez iar la final acrea cu zeama de lamaie si punea felii sau cubulete de omleta (eu pun si marar in omleta respectiva).

diapozitiv1512

Exista si varianta in care va vine un ardelean la masa, atunci se face cu afumaturi, smantana, ca pe la ei, eu normal o fac cum am zis prima oara, de vara.

diapozitiv1611

Ciorba de vitel (sau de pasare) a la grec o fac in halul urmator: fierb carnea si zarzavatul, adaug orez si dreg cu galbenusuri amestecate cu smantana (daca aveti iaurt adevarat grecesc sau turcesc, gras, strecurat sau de caimac, e mai bun ca smantana) si zeama de lamaie. Si o presar cu patrunjel.

diapozitiv1712

Si pentru final am o ciorba de fasole, facuta cu zarzavat, ciolan afumat, mult tarhon si zeama de varza.

diapozitiv1811

In speranta ca v-a placut periplul acrisor, ma pregatesc pentru capitolul ce se va numi simplu: supe.

4 gânduri despre &8222;Colectia de zemuri. Ciorbe&8221;

  1. Buna Ligia. Se mai gaseste, eu am luat o singura data din Kaufland. Nu am vazut mereu si nici peste tot. Sper ca ti-am fost de ajutor.

  2. Pingback: Supa de fasole cu afumatura « Aphextwinz's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s